DIY-hangers met bloemen en planten afdruk - InteriorTwin
DIY Hanger maken - f-AllArts

DIY-hangers met bloemen en planten afdruk

Femke legt in deze blogpost aan jullie uit hoe je zelf hangers maakt met een bloemen of planten afdruk. Femke is een creatieve duizendpoot die van niets iets moois kan maken. Zo maakt ze prachtige tassen van oude brandweerslangen, portemonnees van cassettebandjes en nog veel meer. Nieuwsgierig naar wat ze allemaal maakt? Neem dan een kijkje op haar website of Facebook.

Femke legt uit:

DIY

Het is alweer een tijdje geleden dat ik met klei heb gewerkt en het leek mij leuk hier weer mee te gaan experimenteren. En omdat ik normaal groot en grof werk besloot ik met klei klein en lief te werken. Zo kwam ik op het idee om hangers te maken. Op Pinterest ben ik op zoek gegaan naar inspiratie en al snel kwam ik erachter dat ik iets natuurlijks wilde combineren met strakke lijnen.

Benodigdheden:

Deel 1:

 • Lucht drogende klei (ik gebruikte Home Deco Modeling Clay van de Action, maar je kunt bijvoorbeeld ook DAS klei gebruiken van de Intertoys.)
 • Deegroller
 • Vlakke en makkelijk schoon te maken ondergrond
 • Bloemen, bladeren of ander materiaal om erin te drukken
 • Rietje
 • Koekjes uitsteker
 • Pincet

Deel 2:

 • Acrylverf
 • Dunne verfkwastjes
 • Sponsje (ik heb een grote spons klein geknipt)
 • Bakje water
 • Vernis (ik gebruike de Home Deco Varnish van de Action)
 • Naald

Deze DIY duurt een paar dagen omdat de klei een aantal dagen moet drogen. Als je klaar bent kun je er zelf voor kiezen waar je de hangers voor gebruikt. Ik heb er kettingen en cadeauhangers van gemaakt.

Werkwijze:
Deel 1:

Eerst ga je materialen verzamelen waarmee je de afdruk in de klei kan maken. Dunne blaadjes geven minder afdruk in de klei dan een blad met veel structuur of dikte. Dit geld ook voor bloemen. Pluk deze vlak voor je gaat beginnen met het kleien. Het is zonde als je bloemen en bladeren slap gaan hangen, dan zijn ze niet stevig genoeg om in de klei hun afdruk te maken.

DIY Hanger maken - f-AllArts

Zorg ervoor dat je de benodigdheden van deel 1 binnen handbereik hebt liggen voor je begint.

Neem een stukje klei van het blok af en kneed deze soepel. Zorg ervoor dat je de andere klei luchtdicht verpakt.
Maak dan een balletje die je plat drukt op je vlakke ondergrond en begin met rollen. Om te voorkomen dat je klei vast blijft zitten aan de ondergrond haal je deze regelmatig los van de ondergrond, leg je deze op de kop neer en rolt verder. Dit doe je een aantal keren tot je denkt een goede dikte te hebben gevonden (ongeveer 5mm dik).

Haal de klei nog een keer los en pak dan de bloemen en bladeren die je erin wilt verwerken. Bloemen leg je met de bovenkant naar beneden en bladeren met de nerven (vaak de onderkant) naar beneden. Rol daarna lichtjes je deegroller eroverheen totdat je ziet dat je bloemen en bladeren erin zitten. Als dit zo is rol je nog een aantal keren met lichte druk zodat deze er nu hun afdruk kunnen maken. Haal daarna de klei weer voorzichtig van de ondergrond af en haal de bloemen en bladeren er vanaf (lukt dit niet met de vingers dan kun je hiervoor een pincet gebruiken). Kleine stukjes bloem of blad die achterblijven kun je later nog verwijderen.

DIY Hanger maken - f-AllArts

Als je alles van de klei hebt afgehaald pak je de koekjes uitsteker en ga je bepalen welke delen je gaat uitsteken. Daarna pak je een rietje en bepaal je waar de gaatjes voor je hanger komen te zitten. De klei kan in het rietje blijven zitten, deze kun je eruit peuteren of afknippen. Als je dit gedaan hebt haal je de hangers voorzichtig los van de vlakke ondergrond en leg je ze aan de kant om te laten drogen.

DIY Hanger maken - f-AllArts

Dit kun je herhalen met verschillende bloemen, bladeren of ander materiaal. Als je hiermee klaar bent en een aantal hangers hebt gemaakt laat de deze 3 tot 4 dagen drogen (afhankelijk van de dikte van de hanger). Draai iedere dag de hanger om zodat deze zowel aan de onder als bovenkant goed droogt en om kromtrekken te voorkomen. Als je nog klei over hebt kun je deze nog een aantal weken bewaren. Je moet ze dan wel luchtdicht bewaren door ze bijvoorbeeld in huishoudfolie te wikkelen.

DIY Hanger maken - f-AllArts
Deel 2:

Als je hangers goed droog zijn dan kun je deze gaan bewerken. Zorg ervoor dat je voor je gaat beginnen je tafel afschermt zodat deze niet vies word. Als er stukjes bloem of blad zijn achter gebleven kun je deze nu voorzichtig weghalen met een naald. Omdat de klei droog is kun je dit doen zonder je hangers te beschadigen.

DIY Hanger maken - f-AllArts

De randjes van je hangers zijn waarschijnlijk wat ruw of ongelijk. Deze kun je recht krijgen door je spons te dippen in het water en hier bij de randen langs te gaan. Op gevoel kom je erachter hoeveel water je kunt gebruiken en hoe hard je moet wrijven om de randen glad te krijgen. Als je dit gedaan hebt laat je de hanger weer even drogen en ga je verder met de anderen. Als je klaar bent met de laatste is de eerste waarschijnlijk alweer droog.

DIY Hanger maken - f-AllArts

Nu kun je gaan schilderen. Let op. Je hebt niet meer dan een druppel verf nodig om je hanger te kunnen schilderen. Ik heb vanuit de losse pols mijn hangers geschilderd en in verschillende stijlen. Wees hier creatief in en kijk wat jij mooi vind. Als je klaar bent met schilderen en de verf is droog dan breng je aan beide kanten vernis aan. Dit zorgt ervoor dat als je hanger nat word deze niet meer in klei veranderd en dat je verf blijft zitten.

DIY Hanger maken - f-AllArts
Het eindresultaat

Nu zijn je hangers klaar. Je kunt een touw door het gat halen zodat je een hanger hebt of je doet er een ringetje doorheen zodat je deze aan een ketting kunt hangen.

DIY Hanger maken - f-AllArts

Bedankt Femke voor het delen van deze DIY! Heb jij ook een gave DIY die je graag wilt delen? Laat het mij dan weten.

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

*Alle foto’s in deze blogpost zijn door Femke gemaakt. Femke is namelijk o.a. professioneel fotograaf.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven