Deze plant is goed voor je gezondheid (+ een leuke DIY) | InteriorTwin
witte hortensia bovenaf

Deze plant is goed voor je gezondheid (+ een leuke DIY)

Dat planten goed voor je zijn is vast niks nieuws voor jullie. Maar de hortensia blijkt wel een heel speciale eigenschap te hebben die gezond wonen bevorderd. Ik vertel jullie er graag meer over en laat meteen zien hoe je een leuke plantentafel maakt.

Gezond wonen met de hortensia

De hortensia is één van mijn favoriete planten. Prachtig vind ik hem als hij vol in bloei staat. Maar nu blijkt dat hij ook nog eens goed voor je gezondheid is. In de winter heb ik vaak last van klachten als een een droge huid, hoofdpijn en lusteloosheid. Ik weet dat ik lang niet de enige ben met deze klachten, de luchtvochtigheid is namelijk één van de veroorzakers van deze klachten.

In de winter is het lastig de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Gelukkig is daar de hortensia to the rescue!

Een gezond binnenklimaat

Voor een gezond binnenklimaat moet de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent liggen. In de wintermaanden ligt die waarde echter vaak veel lager. Omdat er buiten ook sprake is van droge lucht is het ventileren van een woning vaak niet voldoende.

Misschien heb jij ook wel last van klachten als hoofdpijn, droge ogen, droge huid en lusteloosheid. Een goed binnenklimaat helpt deze klachten te voorkomen met als resultaat meer energie en een prettigere woonomgeving.

De invloed van hortensia’s op het binnenklimaat

Onderzoekers van Fytagoras Plant Science uit Leiden hebben ontdekt dat er geen andere kamerplant is die zo goed water verdampt als de hortensia en daarmee een positieve bijdrage levert aan de luchtvochtigheid in huis.

Uit testen blijkt dat 9 kamerhortensia’s in 4 uur een slechte luchtvochtigheid van 30% verhogen naar een gezond niveau van 40%.

hortensia gecombineerd met andere planten

Zo kan je met minimaal twee kamerhortensia’s al de luchtvochtigheid, en daarmee een gezond binnenklimaat, van je woning verbeteren. Maar hoe meer hortensia’s hoe beter, en gezelliger, het wordt natuurlijk!

Verzorging van de hortensia

De hortensia heeft meer water nodig dan andere kamerplanten, gezien zijn hydraterende functie. Geef de kamerhortensia dan ook 2 á 3 keer per week water, zodat de potgrond licht vochtig aanvoelt.

Wist je trouwens dat de botanische naam Hydrangea verwijst naar het drinkgedrag van de hortensia? Hydro betekent namelijk water. Er zijn zelfs hortensia’s die 150 dagen kunnen bloeien!

Zelf een plantentafel maken

Ik beloofde het al aan het begin, ik zou jullie ook nog een leuke DIY laten zien. Op Pinterest kwam ik een leuk idee tegen om een plantentafel op wielen te maken. Omdat de bench van onze hond Jackie recent een nieuw plekje kreeg ontstond er een lege ruimte naast onze haard.

De plantentafel op wielen zou perfect in deze hoek staan.

Naast deze DIY kan je ook met deze leuke DIY met de hortensia als middelpunt van een bloemstuk aan de slag.

Dit heb je ervoor nodig:

– houten plank in een maat naar keuze (ik gebruikte een plaat van 70 x 50 cm)

– 4 wieltjes

– schroeven (en eventueel ringetjes) om de wieltjes vast te zetten

– priem en hamer

– accuboormachine of schroevendraaier

– schuurpapier

– grondverf

– verf in een kleur naar keuze

– schildersbenodigdheden

Zo maak je de plantentafel:

1. Schuur eerst de houten plank, zodat hij verfklaar is.

2. Schroef daarna de wieltjes aan de onderkant vast. Ik heb ze met een ringetje bevestigd, omdat ik geen passende schroeven voor de opening kon vinden. Zoals je ziet heb ik de wieltjes een paar centimeter uit de rand bevestigd. Je kan het beste eerst met de hamer en priem een gaatje maken zodat je de schroeven makkelijk kan vastzetten.

plantentafel maken - stap 1
plantentafel maken - bosch accuboormachine

3. Zet de bovenkant en zijkant van de plank in de grondverf.

plantentafel maken - grondverf

4. Schuur de plank licht op als de verf droog is en verf de plank in een kleur naar keuze.

Als de plank opgedroogd is kan het stylen beginnen. Als budgetoplossing koos ik ervoor om een zwart kartonnen tasje als plantenpot te gebruiken, geïnspireerd op de papieren plantenpotten die je nu heel veel ziet. Door de rand om te slaan ontstaat er een extra leuk effect.

hydrangea hortensia

Ik heb 1 hortensia op de plantentafel geplaatst en 1 op de open haard ernaast. Op de plantentafel heb ik nog een paar planten en leuke decoratie items geplaatst. Ik ben helemaal blij met dit sfeervolle en warme hoekje en kan niet wachten tot de bloemen vol in bloei staan!

witte hortensia dichtbij

Kijk voor meer informatie en inspiratie over de hortensia op www.hydrangeaworld.com of op Facebook en Instagram. En geen zin om zelf een plantentafel te maken? Eerder schreef ik al over een stoere plantenbak.

Liefs,

Ilse

samenwerking bedrijven

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Deze plant is goed voor je gezondheid (+ een leuke DIY)”

  1. Ik wist niet dat je een hortensia ook als kamerplant kon gebruiken.Inderdaad super mooi als ze volop in bloei staat.Bedankt voor de tip ivm hoofdpijn,lusteloosheid en te droge lucht in huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven