DIY kledingrek van houten kralen voor de slaapkamer | InteriorTwin
kledingrek in slaapkamer

DIY kledingrek van houten kralen

Zoals jullie misschien wel weten heb ik een tijdje geleden de slaapkamer een make-over gegeven. Met een tweedehands meubel en een beetje DIY toverde ik een saaie hoek om tot een fijne make-uphoek. Maar toch was ik nog niet helemaal tevreden.

Daarom ging ik afgelopen weekend aan de slag met een leuke DIY. Vandaag laat ik jullie het resultaat zien en leg ik uit hoe je zelf een kledingrek van houten kralen maakt.

Ik heb standaard een voorraad knutselspullen in huis liggen. Soms heb ik gewoon zin om wat te maken en dan wil ik ook meteen aan de slag kunnen. Zo had ik een tijd geleden houten kralen besteld, maar ik had er nog nooit wat mee gedaan.

Op Pinterest kwam ik dit idee van een kledingrek tegen. Dit bracht mij op het idee om van de houten kralen die ik nog had liggen een kledingrek te maken.

Voor de uitvoering van het kledingrek heb ik wel gekozen voor een dikkere stok en meer diversiteit in kralen, om het een iets stoerdere en volwassenere uitstraling te geven.

Ook heb ik getwijfeld om het kledingrek zwart te verven, maar dit heb ik uiteindelijk niet gedaan.

DIY kledingrek van houten kralen

Benodigdheden:

– Houten stok: deze kan je op maat zagen in de bouwmarkt. Ik heb een stuk van 270 mm dik en 1 meter lang gekocht. Het restmateriaal van de stok heb ik ook mee naar huis genomen. Je weet maar nooit of dat weer van pas komt voor een volgend project.

– Kralen in verschillende maten en vormen: deze koop je in de hobbywinkel of online.

– Stevig touw: zorg ervoor dat het touw stevig genoeg is om het gewicht van het kledingrek te kunnen dragen.

– Twee haakjes voor in het plafond.

– (Eventueel) pluggen voor in het plafond: dit is afhankelijk van het gewicht van het kledingrek en het soort plafond.

– Gereedschap om de haakjes in het plafond te bevestigen: wij gebruikten een potlood om af te tekenen, priem, hamer en boor.

– Schaar: hiermee knip je het touw op maat.

– Plakband: dit plak je om het uiteinde van het touw zodat dit niet gaat rafelen tijdens het rijgen van de knopen.

– Meetlint.

benodigdheden diy
Werkwijze:

Kijk op welke hoogte je het kledingrek wilt ophangen. Meet de afstand tussen het plafond en het kledingrek. Nu kan je het touw op maat knippen. Vouw het touw dubbel zodat je twee keer de lengte hebt en knip het touw af. Doe dit nog een keer.

Het dubbelgevouwen touw vouw je om de stok. Nu kan je kralen gaan rijgen. Ik heb er voor gekozen dit kris kras door elkaar te doen. Wel heb ik op strategische plekken gekozen voor grotere kralen, omdat deze natuurlijk extra opvallen.

Dit doe je net zo lang tot het kledingrek de gewenste lengte heeft. Je kan later eventueel nog extra kralen er bij doen of juist verwijderen.

kralen rijgen

Nu ga je de haakjes in het plafond bevestigen. Alhoewel ik best handig ben met klussen heb ik toch de hulp van mijn man hiervoor ingeschakeld. We hebben eerst op de tekeningen van ons huis gekeken of er geen leidingen op deze plek lopen.

Daarna zijn we de punten af gaan tekenen. Ik heb ongeveer 80 cm tussen beide punten aangehouden. Ook heb ik de punten 27 cm van de muur getekend, zodat er makkelijk kledinghangers aan bevestigd kunnen worden.

Nadat de gaten geboord zijn en de pluggen bevestigd zijn kan het kledingrek worden opgehangen. Kijk uit dat de touwen goed om de stok blijven zitten. Bij mij viel er eentje af waardoor alle kralen van het touw afschoten, ik kon dus weer opnieuw beginnen.

De touwen knoop je vast met een dubbele knoop aan het haakje. Doe dit eerst wat losser zodat je kan kijken of het kledingrek recht en op de goede hoogte hangt. In mijn geval hing het kledingrek te laag. Ik heb dus eerst een aantal kralen verwijderd en hem daarna opnieuw opgehangen. Als het kledingrek op de goede hoogte hangt kan je de knoop stevig aantrekken en het resterende touw afknippen.

Nu kan je er je mooiste items of bijvoorbeeld je kleren voor de volgende dag op hangen. Hou er wel rekening mee dat je het kledingrek niet helemaal vol hangt, want dan heb je kans dat dit te zwaar wordt voor het touw.

kledingrek van houten kralen
houten kledingrek in slaapkamer
houten kledingrek

Wat vinden jullie van het resultaat? Dit maakt het hoekje net wat leuker! Kijk voor nog meer inspiratie ook eens bij dit multifunctionele kledingrek.

Liefs,

Ilse – InteriorTwinBewarenBewaren

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven