Welke kleur wit kies ik: RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 of RAL 9016?
ral 9010 ral 9003 ral 9016 vs ral 9001: verschillende wittinten, welke wit kies ik uit

Welke kleur wit kies ik: RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 of RAL 9016?

Er zijn veel verschillende kleuren wit voor in huis. De meest gekozen wittinten zijn de RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 en ook RAL 9003 wordt steeds vaker gekozen. Maar wat is nou het verschil tussen deze wittinten? En hoe kies je de juiste tint wit voor in huis? In welke situatie kies je voor RAL 9016? En wanneer voor RAL 9010? Om de juiste kleur wit te kunnen kiezen voor in huis is het goed om de verschillen te begrijpen tussen RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 en RAL 9016.

Uitleg wit en RAL 9003, RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016

In dit artikel vind je een handig overzicht met uitleg van de volgende wittinten:

  • RAL 9003
  • RAL 9016
  • RAL 9010
  • RAL 9001

Aan het einde van dit artikel vind je nog een handige tip hoe je kunt zien welke wittint het beste in jouw huis past.

Wit

Misschien is het je weleens opgevallen dat in de bouwmarkt grote emmers muurverf staan met de naam ‘wit’. Er wordt hierbij geen RAL nummer of kleurcode genoemd. Aan deze tint wit is verder niks toegevoegd, terwijl bij de meeste andere RAL wittinten vaak bijvoorbeeld een beetje geel, blauw of groen wordt toegevoegd om het wit beter bij de andere kleuren uit de ruimte aan te laten sluiten. Bekijk bijvoorbeeld dit overzicht met verschillende emmers witte muurverf van merken als Sikkens, Flexa en Sigma.

Op de muur verf ral 9003 met daarvoor voorbeelden stalen ral 9016, ral 9010 en ral 9001

RAL 9003

De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit. RAL 9003 neigt het meest naar de standaard emmers met wit in de bouwmarkt, deze kleur wordt namelijk ook vaak als standaard wit aangeduid.

Bekijk hier een overzicht met RAL 9003 verf voor binnen en buiten. Kies uit muurverf, houtlak, metaallak of kunststof met opties als mat, zijdeglans en hoogglans.

RAL 9003 of ‘gewoon’ wit verf:

RAL 9016

De RAL 9016 wint de laatste tijd enorm aan populariteit. Deze tint is net wat (koeler) wit in vergelijking met RAL 9010 en RAL 9001, dat komt omdat er een vleugje blauw aan deze wittint is toegevoegd. De officiële naam van de RAL 9016 is verkeerswit. Deze tint wit is heel neutraal en absorbeert de kleuren uit de ruimte. Omdat de RAL 9016 zo neutraal is en balans creëert in een ruimte kiezen veel mensen voor deze tint.

RAL 9010

De RAL 9010 was lange tijd heel populair. Als je in de bouwmarkt een emmer witte verf wilt kopen staat deze RAL tint vaak in grote emmers vooraan in de bouwmarkt voor je klaar. De RAL 9010 is nog steeds de standaard tint voor in nieuwbouwwoningen, deuren, kozijnen en stopcontacten worden vaak in deze tint geleverd. De RAL 9010 is een mooie balans, niet te warm en niet te kil, er is namelijk een klein beetje geel aan de RAL 9010 toegevoegd. Hierdoor kan de RAL 9010 soms wel als te zacht of gelig ervaren worden. Deze wittint past bijvoorbeeld prima in een landelijk interieur of bij een oudere woning met parketvloer, maar minder bij een strakke nieuwbouwwoning. De officiële naam van de RAL 9010 is zuiver wit, maar ook de naam gebroken wit wordt vaak gebruikt.

RAL 9001

Een jaar of 10 geleden was de RAL 9001 heel populair. Deze wittint is een wat warmer wit dan de andere witten. Daardoor vinden sommige mensen hem te zacht en warm. De officiële naam van de RAL 9001 is crème wit. Deze wittint wordt soms nog in de nieuwbouw gebruikt, maar steeds minder. Vooral in oudere huizen zie je de RAL 9001 nog bij deuren, kozijnen en stopcontacten.

Nog meer wittinten

Naast deze vier RALkleuren zijn er nog veel meer soorten wit. Op mijn Histor kleurenwaaier is een enorme keuze uit wittinten. In sommige zit bijvoorbeeld een tintje blauw of groen, wat perfect kan aansluiten bij andere kleuren in een ruimte. Zit jouw perfecte wittint niet tussen de genoemde RALkleuren? Dan is er nog meer dan genoeg keuze! Ook heeft elke verf zijn specifieke eigenschappen. Zo is er bijvoorbeeld afwasbare muurverf, ideaal met kleine kinderen of huisdieren in huis.

Hoe kies ik de juiste kleur wit?

Leuk die technische uitleg over de verschillende wittinten, maar welke wittint past nou het beste bij jou en je inrichting? Daar kom je maar op één manier achter. Zorg dat je verschillende staaltjes in huis hebt en kijk per ruimte, en op verschillende momenten van de dag, welke wittint nu echt het mooist staat.

Vaak wordt er uit praktische en budget overwegingen voor gekozen om heel het huis in één wittint te verven. Maar soms komt de ene wittint net wat mooier in een kamer uit dan de andere. Dit kan met omgevingskleuren te maken hebben, of de ramen op het noorden of zuiden liggen en met de ondergrond. Kijk vooraf dus goed of je heel het huis in dezelfde wittint wilt verven of dat het beter is om per ruimte voor een andere RAL wit te kiezen. Het is natuurlijk zonde als je de verkeerde kleur wit hebt uitgekozen en dit is iets wat te voorkomen is door vooraf de tijd te nemen om de juiste kleuren uit te kiezen.

Kom je er na deze uitleg nog niet uit om de juiste kleuren voor in huis uit te kiezen? In de online interieurcursus ‘richt je huis in als een pro’ leer je hoe je de beste kleuren uitkiest voor je (nieuwe) huis, maar ook welke materialen zoals vloeren en raambekleding het beste passen bij je interieur, wat de beste indeling is en hoe je de juiste meubels en accessoires kiest voor je interieur.

Vergeet je niet in te schrijven voor de wekelijkse inspiratiemail. Je ontvangt dan elke week een gratis interieurtip in je mailbox.

Liefs,

Ilse

ral wittinten: ral 9016 vs ral 9010, ral 9001 en ral 9003

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos, Wehkamp of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden. 

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

– Shop Ilse’s favorieten –

1 reactie op “Welke kleur wit kies ik: RAL 9001, RAL 9003, RAL 9010 of RAL 9016?”

  1. Pingback: 30x populaire RAL-kleuren - 100% Woongeluk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg InteriorTwin via Bloglovin:
Follow
Shopping Cart
Scroll naar top