5 tips voor duurzaam wonen (en bespaar geld!) | InteriorTwin
duurzaam wonen

5 tips voor duurzaam wonen (en bespaar geld!)

Duurzaam wonen is bij mij en mijn man met de paplepel ingegoten. Ook nu zijn we er nog steeds bewust mee bezig. In onze omgeving merken wij dat onze vrienden en kennissen er meer moeite mee hebben om duurzaam te leven.

Dit ondanks het feit dat ze het vaak wel willen, maar gewoon niet weten hoe. Daarom vandaag een aantal tips om duurzaam te wonen. Een aantal van deze tips besparen je ook nog eens geld, hoe leuk is dat?

5 tips voor duurzaam wonen

1. (Ver)koop tweedehands

Bij duurzaam wonen draait het voor een groot deel om hergebruik. Koop je nieuwe meubels en accessoires dus eens via plekken als Marktplaats en de kringloop. Zo tik je niet alleen leuke en originele spullen op de kop, maar je bespaart ook nog eens geld.

De meubels op de coverfoto heb ik via Marktplaats gekocht en zien er dankzij een likje verf weer als nieuw uit. En ook de spullen waar je zelf op uitgekeken bent verdienen vaak nog een tweede kans. Wie weet kan jij een vriendin blij maken met die lamp waar je eigenlijk van af wilt.

2. Duurzame energie

Voor ons een absolute must toen we gingen verhuizen: er moest een mogelijkheid zijn voor zonnepanelen op het dak. Een belangrijk pluspunt bij de koop was dan ook dat de zonnepanelen al geïnstalleerd waren.

Het fijne aan zonnepanelen is dat dit niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook dat je elke maand enorm bespaart op je energierekening. De investering van zonnepanelen haal je er op termijn dan ook meestal wel uit.

En of dat nog niet genoeg is zijn er ook meerdere subsidies en regelingen beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen.

3. Vergroen je tuin

Een groot probleem in steden is dat men de tuinen helemaal betegeld heeft waardoor het regenwater niet meer goed kan weglopen. Dit kan veel overlast veroorzaken. Onze tuin is dan ook maar voor de helft bestraat en er is genoeg plek voor groen.

Zo hebben we bijvoorbeeld sedumbedekking op onze overkapping en deze regenton in onze tuin. Niet alleen vangt de sedumbedekking het regenwater beter op, ook vogels en insecten hebben hier baat bij.

Wil je nog meer tips hoe je je tuin kan vergroenen? Lees dan deze blog met 4 tips voor een duurzame tuin.

4. Afval scheiden

We moeten er steeds meer aan geloven: afval scheiden. Maar is dat nou echt zo erg? Want we willen toch allemaal dat de volgende generatie ook gezond kan opgroeien? Wij scheiden ons glaswerk, gft en papier al vanaf jongs af aan, maar ik zie in onze omgeving dat mensen dit maar lastig vindt. 

We hebben trouwens deze super handige en mooie prullenbak, waarbij het scheiden van afval echt een makkie is. In dit overzicht met afvalbakken voor afvalscheiding vind je meer informatie over praktische prullenbakken.

En naast afval scheiden kan je ook denken aan hergebruik. Zo hergebruiken wij diverse plastic en glazen potten en bakken voor het bewaren van eten, het vangen van insecten en meer. Zo kan je bijvoorbeeld ook een lampion knutselen van een lege fles.

Gemeentes ‘dwingen’ ons er steeds meer toe door een andere manier van afvalinzameling. Uiteindelijk gaan we naar een systeem toe waarbij de vervuiler betaald en het voordelig is om zoveel mogelijk afval te scheiden. Maar als je er eenmaal mee begint zal je zien hoe makkelijk het is!

Alleen die groente en fruit, brrrr, we hebben hier iets te vaak maden in de container gehad dus daar zijn we bij warm weer iets voorzichtiger mee. Inmiddels weten we gelukkig precies hoe we maden in de groene kliko kunnen voorkomen.

5. Groen vervoer

Oke, deze tip heeft misschien niet perse met wonen te maken maar wel met duurzaam leven. Wij hebben heel bewust maar één auto. We wonen in de stad, dus er zijn mogelijkheden genoeg voor ander vervoer. Fiets, bus en trein zijn zo gepakt. En als het echt nodig is zijn er in de stad deelauto’s beschikbaar die je eenmalig kan gebruiken.

Voor veel mensen is een tweede auto een vanzelfsprekendheid. In een dorp waar de vervoersmogelijkheden beperkter zijn is dat logisch. Maar in de stad is het niet altijd nodig.

In mijn omgeving zie ik veel mensen met twee auto’s voor de deur waarbij de tweede auto niet tot nauwelijks gebruikt wordt. Niet alleen zonde voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Grote kans dat je heel wat geld kan besparen als je die tweede auto de deur uit doet! Tegenwoordig zijn er ook zo veel deelinitiatieven waar je gebruik van kan maken, dat is een goed alternatief als je niet elke dag een tweede auto nodig hebt.

Ben jij bezig met duurzaam leven? Wat is jouw favoriete tip voor duurzaam wonen? Bekijk ook eens deze tips voor duurzaam wonen voor meer inspiratie.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven