Stadstuin wordt gezellige patio - tips voor het inrichten | InteriorTwin
kleine tuin

Stadstuin wordt gezellige patio

Wonen in het centrum van een stad heeft veel voordelen. Wandelend naar de stad, altijd leven rond de deur en de mooie jaren ’30 architectuur. Helaas kent dit ook een groot nadeel.. de ‘postzegel stadstuin’ waar wij nou niet bepaald een mooie tuintafel en lounge set in kwijt kunnen.

Jaren hebben we niks aan de tuin gedaan en lag deze er in zijn oorspronkelijke staat bij. Om je een beeld te geven; bakstenen muren rondom, bruin geoliede kozijnen en deuren, kinderkopjes en klinkers – willekeurig bij elkaar geraapt, dus absoluut geen mooi Engelse tuin effect – en als toppunt een grote plastic put in het midden van de tuin. Niet bepaald een droom. Maar wat moet je met zo’n kleine ruimte? Hoe maak je dit toch gezellig én functioneel?

Ik ben veel gaan zoeken op Pinterest en vond inspiratie in de patio tuinen. Kleine knusse ruimtes die een verlengstuk zijn van de woonkamer. Dat is wat ik wilde! Een aantal elementen kwam steeds terug in de afbeeldingen die ik vond en paste ik dus toe in onze eigen patio. Welke dat zijn? Dat lees je hier!

Rustige tint voor de wanden

De rode bakstenen wanden met grijze voegen komen natuurlijk enorm op je af. Niet bepaald een ruimtelijk effect! Dat was dus mijn eerste missie; schilderen! Nadat we alle kinderkoppen en klinkers uit de tuin hadden gehaald – heel wat ritjes naar de stort –  konden we naar hartenlust knoeien.

De kleur die ik koos is een zandtint. Waarom geen wit? Als de zon erop staat kleuren de muren erg fel op. Dat is niet prettig, zeker niet in een kleine tuin. Omdat we ook rolluiken hebben en ik deze zoveel mogelijk wilde laten wegvallen in het geheel, heb ik de wandkleur hierop aangepast.

Grote tegels

Al die losse kleine tegels ogen erg druk. Toen de grote grijze betontegels erin gingen, was het echt een feest om te zien wat dit voor de ruimte deed! Hierdoor gaat je aandacht naar iets anders dan die drukke vloer..

kleine stadstuin

Geen borders, wel planten in pot

Ik geef toe dat ik best een schoonmaak freak ben. Ik hou ervan als mijn huis schoon en opgeruimd is. Datzelfde vind ik ook fijn in de tuin. Daarom kozen we voor gemak in onderhoud.

Geen borders met planten, maar losse potten. Het is gemakkelijk om de tuin helemaal te vegen of de tegels schoon te maken. Gewoon even de potten verplaatsen om alle bladeren op te vegen.

‘Luchtige’ meubels

Misschien zit een lounge set enorm lekker, maar zo’n massale bank is niet echt een optie in een patio tuin.

Daarom hebben we gekozen voor een houten bank en twee stoelen met houten spijlen. Doordat je door de meubels heen kan kijken, doet dit geen afbreuk aan het gevoel van ruimte.

inrichting ommuurde tuin
inrichting kleine tuin

Hoogteverschillen

En ruimte waarin alles dezelfde hoogte heeft oogt saai. Daarom koos is bewust voor een paar hoge elementen.

Sven heeft van oude planken een hoog rek gemaakt waar we planten en potten in kunnen zetten. Ook hebben we een olijfboom in een hoge pot en een mand met bamboe.

verticaal tuinieren

Kleden en kussens

Ik geef toe dat er wat dit betreft nog veel op mijn verlanglijstje staat. En dat ik Sven nog niet overtuigd heb van een kleed in de tuin – want dat is toch voor binnen!

Aankleden van je patio tuin met kleden en kussens zorgt ervoor dat dit je tweede woonkamer wordt. Schop je slippers uit, pak er een kopje koffie bij en nestel je in de kussens met een nieuw tijdschrift. Genieten, toch!

tuinbank

Ik hoop dat ik je weer inspiratie heb kunnen geven om ook met jouw tuin aan de slag te gaan. Want buiten zijn is toch echt het beste wat er is!

Laura

BewarenBewaren

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven