Een opgeruimd huis met kleine kinderen in huis, het kan!

Oke, het is natuurlijk een utopie om te denken dat je 24/7 een opgeruimd huis kan hebben met kleine kinderen. Er moet natuurlijk wel gewoon lekker gespeeld kunnen worden. Dan geeft het niet als het tijdelijk lijkt alsof de bom ontploft is. Althans dat vind ik.

Zodra de kinderen naar bed gaan wil ik wel graag mijn eigen huis weer terug. Dus dan zorgen we ervoor dat het speelgoed zoveel mogelijk uit het zicht opgeborgen is. Daar heb ik inmiddels een aantal manieren voor gevonden en deze tips wil ik graag met jullie delen.

Tip 1: Ruim op en sorteer het speelgoed regelmatig

Standaard voor de verjaardagen en voor Sinterklaas ga ik al het speelgoed na en bekijk wat er kapot is en waar niet meer mee gespeeld wordt. Alles wat kapot is gooi ik weg. Alles waar niet meer mee gespeeld wordt, geef ik weg aan vrienden, familie of een goed doel. Voor Sinterklaas doe ik dit altijd samen met de kindjes. Dan zoeken we samen uit wat we aan een ander kindje willen geven wat het niet zo goed heeft als ons. Zo zorg je er voor de je niet uit je voegen barst qua speelgoed, blijft het overzichtelijk voor de kinderen, en leren ze geven en aan andere denken.

sorteren speelgoed

Tip 2: Zorg voor genoeg kastruimte!

Wij hebben de luxe in de keuken dat we aan beide kanten van het kookeiland lades hebben. Aan de ene kant zijn de lades gevuld met o.a. potten en pannen, aan de andere kant zijn de lades gevuld met, je raad het vast, speelgoed! De kindjes kunnen makkelijk zelf iets uit te lades pakken om mee te spelen en makkelijk zelf weer terugleggen, mochten ze in een gekke bui zijn en per ongeluk zelf iets opruimen 😉 Als alles weer opgeruimd is en de lades zijn dicht, rust.

Ook heb ik onderin de buffetkast ruimte gemaakt voor o.a. speelgoed wat niet goed in de lades past. Ook hier kunnen de kindjes makkelijk zelf bij het speelgoed. Deuren dicht en alles is lekker uit het zicht.

witte keuken met lades

lades vol speelgoed

buffetkast vol speelgoed

Tip 3: Gebruik stylish verantwoorde opbergers

Als je opbergmanden en -bakken aanschaft, zorg er dan voor dat ze ook mooi zijn en bij je interieur passen. Een mooie rieten mand, een grote paper bag of een stoere industriële bak. Deze hoeven echt niet duur te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld in de gang een mooie rieten mand met daarin een gestreepte stoffen mand neergezet voor de schoenen van onze kinderen. Zo zijn alle schoenen op één plek verzamelt, kunnen de kinderen makkelijk zelf hun schoenen pakken en opruimen en het oogt nog leuk ook!

mooie schoenenmand

gang stylish ingericht

Tip 4: Bewaar ook wat speelgoed op de slaapkamer

Op de slaapkamer van de kindjes heb ik opbergmanden staan voor speelgoed en mijn zoontje heeft daarnaast handige lades onder zijn bed. Ook al is slapen prioriteit nummer één op de slaapkamer, vind ik het toch handig dat daar ook wat speelgoed ligt. Zo kunnen de kinderen daar ook even spelen, terwijl mijn man en ik ons klaar maken voor de dag.

speelgoed opbergen op kinderkamer

speelgoed op kinderkamer

Tip 5: Creëer een leuk speelhoekje!

Door een speelhoekje te creëren, zorg je dat ze een vaste plek hebben om te spelen. Als je deze in de woonkamer maakt, zorg dan dat de kleuren van de meubeltjes en manden/bakken matchen bij de rest van je interieur. Zo wordt het geen bonte kermis en blijft de rust bewaard in je woonkamer. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dit geen garantie is dat ze alleen in de speelhoek spelen. Bij mijn oudste werkte deze truc namelijk beter dan bij de jongste. Dat is natuurlijk per kindje verschillend. Wie weet werkt het bij jouw kindje wel!

kinderhoekje voor speelgoed

Mocht je de ruimte hebben voor een aparte speelkamer, is dat natuurlijk ideaal! Als al het speelgoed daar opgeruimd is, deur dicht en klaar. Zo’n aparte speelkamer staat hoog op ons wensenlijstje, maar is helaas nu nog lastig te realiseren zonder grote verbouwing. Tot die tijd houd ik het bij de 5 tips uit deze blogpost.

Hopelijk lukt het je met deze vijf tips om het speelgoed bij jouw thuis op een stylish verantwoorde manier op te bergen. Zodat je ’s avonds heerlijk van een opgeruimd huis kunt genieten! Mocht je nog tips hebt voor mij, dan ben ik daar erg benieuwd naar dus laat het me vooral weten. Bedankt alvast!

Liefs,
Jeannette

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan ook:Wil jij de wekelijkse wooninspiratie in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan!


* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate en gesponsorde links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.