Zo maak je zelf een houten eetkamerbank
zelfgemaakte eetkamerbank-1

Zo maak je zelf een houten eetkamerbank

Er is niks zo mooi als een zelfgemaakte houten eetkamerbank. Een op maat gemaakte zitbank past namelijk precies in je interieur. Ook stem je de eetkamerbank heel makkelijk af op de andere meubels en kleuren in de ruimte. En bovendien is het vaak goedkoper om een bank zelf te maken dan een bank kant en klaar te kopen.

Een tijdje geleden maakte ik zelf een houten bank voor in mijn kantoor. En zoals beloofd zou ik nog aan jullie laten zien hoe ik deze heb gemaakt. Ik kan je vertellen, het is echt heel makkelijk. Ik heb deze bank in mijn eentje gemaakt. Dus als ik het kan, dan kan jij het ook!

KlussenKlussen

Ik gaf er zelf een stoere twist aan door de bank zwart te verven (Histor Raaf). Maar je kan de houten eetkamerbank natuurlijk in elke gewenste kleur verven. Sterker nog, zelfs als je hem niet verft staat hij bijvoorbeeld heel mooi in een Scandinavisch interieur. Ik leg jullie graag uit hoe!

Zien jullie trouwens die toffe lamp boven de tafel? Deze is niet zelfgemaakt, maar Annelies van de blog Dirksdotter heeft een soortgelijke lamp wel zelfgemaakt. Op de blog legt ze uit hoe ze deze toffe DIY lamp met steigerbuizen zelf maakte.

Zelf een houten eetkamerbank maken

Benodigdheden

De precieze maten van de materialen hangen af van hoe lang de eetkamerbank moet worden. Ik koos ervoor om de zitbank over de hele breedte te maken met een lengte van 318 cm en een diepte van 52 cm. In de beschrijving van de materialen ben ik van deze maten uitgegaan.

 • vurenhouten latten van 44 x 44 cm:
  • 4  x 159 cm (lange liggers)
  • 10 x 39,4 cm (dwarsliggers onder en boven)
  • 10 x 39 cm (staanders)
 • 2 panelen van 159 x 43,4 cm (voorkant)
 • 2 panelen van 159 x 52 cm (bovenkant)
 • schroeven 4 x 80 mm
 • houtlijm
 • grondverf
 • verf in een kleur naar keuze

Werkwijze

– Plaats een dwarsligger tussen 2 staanders. Bevestig deze aan elkaar met houtlijm en schroeven. Doe dit nog 4 keer zodat je 5 steunen hebt.

eetkamerbank maken
houten zitbank zelf maken

– Nu ga je de lange liggers op de steunen bevestigen. De lange liggers bevestig je bovenop de steunen, zoals op de foto. Maak eerste de lange liggers aan één kant vast op een steun. De andere kant van de liggers bevestig je allebei op de middelste steun. Zorg ervoor dat je deze goed bevestigd. Daarna plaats je de twee steunen tussen de uiteindes en de middelste steun. Ook hier gebruik je weer houtlijm en schroeven voor.

zelf bank maken

– De dwarsliggers voor boven kan je nu tussen de steunen bevestigen.

zelf eetkamerbank maken

– Bevestig de panelen aan de voorkant met houtlijm en schroeven. Daarna kan je de panelen aan de bovenzijde op dezelfde manier bevestigen. Ik heb er een hoekje uitgezaagd zodat een stekkerdoos op het stopcontact achter de bank bevestigd kon worden. Als je handig bent met elektra is het natuurlijk mooier om de stopcontacten te verleggen.

zelfgemaakte houten bank

– Als de bank goed op zijn plek staat kan je de kieren eventueel opvullen met houtvuller en/of kit.

– Nu kan je de houten zitbank verven. Zet de bank eerst goed in de grondverf en verf hem daarna in een kleur naar keuze.

zitbank op maat

That’s it! Zo simpel is het om zelf een eetkamerbank op maat te maken. Twijfel je nog over een eetkamerbank? Bekijk dan de voordelen van een eetkamerbank bij je eethoek. Nog eens alles rustig teruglezen? Vergeet dan niet om dit artikel op te slaan op Pinterest.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Zo maak je zelf een houten eetkamerbank”

  1. Goeie vraag! Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik deze heb gemaakt, dus ik kan het niet meer precies nakijken. Ik vermoed dat de dwarsliggers voor een plint zijn geplaatst en de bovenkant plaat er wel overheen is gehangen en dat hier het verschil in zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven