Het is vaak een vergeten puntje in huis: de deuren. En dat is jammer, want je kan zoveel impact maken met het aanpassen van de deuren in huis. Zeker in nieuwbouwhuizen met standaard deuren maakt dit een groot verschil. Er zijn honderden verschillende soorten deuren verkrijgbaar, maar bij minder budget is het een prima alternatief om de deuren in een andere kleur te schilderen. Als je je aan dit stappenplan houd bij het verven van de deur dan komt het helemaal goed! En of het nu gaat om houten of kunststof deuren verven, dit stappenplan werkt voor allebei.

Stappenplan voor het schilderen van de deur

Voorbereiden

1. Verzamel alle benodigdheden. Dit heb je nodig voor het verven van de deur:

  • Geschikte verf, bijvoorbeeld acryllak. Als de deur nog nooit geverfd is heb je ook grondverf nodig.
  • Ontvetter
  • Schuurpapier
  • Kwasten en rollers

2. Begin met de voorbereidingen. Zorg voor een stofvrije en indien mogelijk tochtvrije ruimte. Het is het handigst om de deur uit de scharnieren te halen als je gaat verven.

3. Om de verf straks zo goed mogelijk te laten hechten moet de deur eerst ontvet worden. Verdun de ontvetter met warm water. Vul daarna eventuele gaatjes op met een vulmiddel.

4. Schuur de deur zo goed mogelijk. Op de gebruiksaanwijzing van het schuurpapier staat welke dikte korrel geschikt is voor welk type klusproject.

5. Zorg er (opnieuw) voor dat alles stofvrij is voordat je start met schilderen en plak alles zorgvuldig af met tape. Dek de grond af met oude kranten of plastic om het te beschermen tegen verfspetters.

Verven

6. Meng de verf goed voor je begint met schilderen. Zorg ervoor dat er geen losse haren meer aan de kwast zitten voordat je begint.

7. Nu is het tijd om de verf aan te brengen. Zit er glas in de deur? Breng dan eerst met een kwast verf aan langs de latjes. Grote stukken kan je met de roller doen. Werk niet te zuinig en verdeel de verf zowel verticaal als horizontaal voor een goede dekking. Werk van boven naar beneden om druppels te voorkomen.

8. Laat de verf op de deur voldoende drogen. Kijk voor de droogtijd van de verf op de verpakking. Daarna kan je de tweede, en indien nodig, de derde laag aanbrengen. Vergeet niet om de deur tussendoor licht op te schuren.

9. Als je klaar bent met het schilderen van de deur kan je de tape verwijderen. Doe dit als de verf nog niet is opgedroogd. Daarna is de kans namelijk groot dat de verflaag beschadigd bij het verwijderen van de tape.

En klaar is je verfklus. Het duurt nog even voor de verf echt is uitgehard, dus doe de eerste tijd voorzichtig bij het openen van de deur. Als je matte verf hebt gebruikt duurt het zelfs vier weken tot hij zijn matte tint krijgt!

Tip: Komt er veel op je af bij de verhuizing of verbouwing? En heb je geen tijd om de deuren of de rest van het huis te verven? Je kunt het natuurlijk ook uitbesteden: Je kunt bijvoorbeeld je huis laten verven door schilders. Of schakel je familie en vrienden in voor een weekend waar je met z’n allen aan de slag gaat. Grote kans dat je dan wel een volgende keer gevraagd wordt om ook bij de ander te komen helpen, maar op deze manier bespaar je een hoop tijd en geld.

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

samenwerking bedrijven

BewarenBewaren

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement