De kracht van (ont)spullen (gastblog van Stella) | InteriorTwin
vintage woonkamer

De kracht van (ont)spullen

Stella vertelt in deze blog over de kracht van (ont)spullen. Stella blogt over duurzame en bewuste keuzes in en om huis. Ook haar volkstuin staat regelmatig in de picture. Verder kun je lekkere recepten, makkelijke DIY projecten en fijne uitjes tips vinden op haar blog.

Schoon, fris en opgeruimd. Zo ziet ons huis er s’ ochtends uit voordat we de dag beginnen. En ‘s avonds als de kinderen in bed liggen. En nou vooruit, ook als mijn schoonfamilie of vriendinnen langs komen. Ons interieur is een mengelmoes aan vintage, fraai design, kringloopgeluk en persoonlijke verzamelingen. Zo nu en dan ruim ik rigoureus op. Dan verdwijnen er zakken aan kleding, overbodig speelgoed en ‘rommeltjes’ naar de kringloopwinkel.

Kleding doneer ik aan Pleegzorg Nederland. Ik dun de verzameling vazen, bloempotten en prullaria flink uit. Een tijd lang zat ik in app groep met moeders waarbij we elkaar op de hoogte hielden met voor en na foto’s van kleefplekken en rommel in huis wat we opruimden.

kastje met leren greepjes
vitra box
houten plank in keuken
groen plankje

Groeiend interieur

Toch, als ik tevreden om mij heen kijk, zie ik wel een opgeruimd huis maar ik denk dat de gemiddelde minimalist van tegenwoordig nog schrikt als hij binnenkomt. Nog zoveel spullen! Maar die spullen vertellen wel wie wij zijn, wat we belangrijk vinden in het leven. Het bekende ‘een interieur moet groeien’ zinnetje is volledig toepasbaar op ons interieur. Zo zijn we happy met de gratis leren bank van marktplaats maar met de gordijnen zijn we minder blij.

leren bank
tweedehands bank

Nu houd ik dus wel van een opgeruimd sfeertje maar ik ben ook een rommelkont. In een stapel tijdschriften zie ik een georganiseerd systeem maar mijn man moet daar niks van hebben. ‘Dat moet in een kast en anders gooi je het maar weg’. Onze verzamelingen en mijn liefde voor vintage heeft hij inmiddels geaccepteerd. Op de koof in de keuken staan bijvoorbeeld bierflesjes. Met een mooi etiket. Anders komen ze er niet op. En in de string shelf ziet een ander een boel prulletjes maar voor mij zijn het allemaal belangrijke stukken die een kleine details vertellen van ons leventje samen.

bierflesjes op houten afzuigkap
sfeerbeeld keuken
houten eettafel
sfeerbeeld eetkamer

Rommelkont

Wat mij frustreert aan het minimalisme model is dat het lijkt alsof iedereen zo moet zijn. Terwijl ik toch echt geen strak type ben, en nee ik word er ook niet vrolijker op als mijn huis slechts zou bestaan uit een paar stoelen, een strakke bank en misschien een tafeltje van een designer uit Finland. Doe mij maar een huis wat past als een jas. Wat mijn creativiteit aanwakkert en waar ik inspiratie opdoe.

Ik ben weg van kleur, en kan op een rommelmarkt in Frankrijk de zoveelste brocante vaas aanschaffen omdat het liefde op het eerste gezicht bleek. In de keuken hangen kindertekeningen, een tekst die ik niet wil vergeten en hebben we magneten op de koelkast. Kleine souvenirs, briefjes, kaartjes en posters kleden het geheel aan. Als ik ergens anders binnenkom kijk ik altijd rond. Wat is dit voor een interieur? Wie zijn deze mensen? Wat vertelt hun verhaal? Interieurs die me doen denken aan een woon catalogus zijn de minst persoonlijke. Ik word er altijd een beetje ongelukkig van.

glazen doos
kaartenrek

Nu is er niks mis met zo nu en dan ontspullen. Ook daarin kan juist kracht zitten omdat je dan uiteindelijk echt omringd wordt met spullen die voor jou van betekenis zijn. Maar, en daar pleit ik voor: sla niet door. Als je uiteindelijk 1 beeldje over houdt op een wandkastje kun je je afvragen of je het kastje nog wel aan de wand moet houden. En, een ander veelgemaakte fout als minimalist is dat je pleit voor duurzaamheid maar ondertussen al je oude spullen inruilt voor nieuwe, duurzame exemplaren. Wat uiteindelijk meer kost en wat niks met duurzaamheid te maken heeft. Dan sla je de plank mis.

Tips voor een duurzaam en persoonlijk interieur

Ik geef je ter afsluiter mijn vuistregels mee voor een duurzaam en persoonlijk interieur:

  • Bewaar gerust spullen waar een mooie herinnering aan kleeft. Zet ze neer als pronk stukken. Merk je dat je er niet meer zo van onder de indruk raakt als eerst, maak er dan een foto van en doe het weg. Maak er bijvoorbeeld een ander blij mee.
  • Als je voor een nieuwe aankoop gaat, bekijk dan eerst of je deze aankoop tweedehands kunt doen. Tweedehands is altijd beter! Marktplaats en kringloopwinkels zijn de moeite waard. Ligt je volgende aankoop verder weg te wachten? Probeer het te combineren met een afspraak in de buurt of kijk wie uit je netwerk daar dichtbij woont.
  • Dun gerust zo nu en dan eens verzamelingen, prullaria, kleding etc. uit. Misschien merk je niet direct verschil maar als je een beetje meer oplet met wat en hoeveel er binnenkomt zul je zien dat het echt gaat schelen.
  • Kies bewust en duurzaam voor volgende aankopen. Dat kan tweedehands, maar als je dat niet kunt of wilt: ‘stem’ dan met je portemonnee bij je volgende aankoop voor een duurzaam alternatief. Mijd winkels waar alles uit China komt. Dat scheelt Co2, je steunt een lokale ondernemer en als je fair trade kiest zorg je voor een eerlijk loon en goede werkomstandigheden.
  • Als iets stuk is, kijk dan eerst of je het zelf kunt repareren. Bijv. kleding, kan ook in een naai atelier. Of ga langs het Care en Repair station welke meestal in kringloopwinkels zitten. Vind een handige Hendrika die jouw klusje kan opknappen tegen een passende vergoeding.
  • Je hoeft niet alles nieuw aan te schaffen als je het een zeldzame keer gebruikt. Via de app Nextdoor kun je je buren bereiken voor een leen aanvraag of gebruik Peerby.
  • Bedenk dat een huis altijd JOU moet presenteren, niet de visie van een ander. Dan is iedereen het gelukkigst.

Wil je Stella volgen? Kijk dan op thuisbijstella.nl, haar instagramaccount @stellakralt of op Facebook thuisbijstella.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven