De Hertshoornvaren is een plant die ik niet zo vaak bij anderen zie, maar ik ben er gek op. Hij heeft bijzondere bladeren waardoor hij overal leuk staat en is gemakkelijk te verzorgen. Wat wil je nog meer?

In deze blog vertel ik jullie meer over deze leuke kamerplant: ik leg je uit hoe de Hertshoornvaren moet verzorgen, kan stekken en wat zijn favoriete plekje is. Heb je de Hertshoornvaren nog niet in huis? Je kunt hem o.a. hier kopen.

Verzorgingstips Hertshoornvaren

De Hertshoornvaren, oftewel Platycerium Bifurcatum, is een varen met bijzondere bladeren. Daardoor is hij niet alleen leuk in een plantenbak, maar kan hij ook als hangplant opgehangen worden of bovenop een kast gezet worden. Deze plant komt oorspronkelijk uit Australië.

Deze kamerplant is makkelijk te verzorgen.

– Geef de Hertshoornvaren regelmatig water. De grond mag best iets vochtig aanvoelen. Door de overhangende bladeren is het soms lastig water geven. Dompel de plant daarom in, of plaats hem in een plantenpot met schotel zodat hij zelf het water uit de schotel kan opnemen.

– De Hertshoornvaren kan het beste op een lichte standplaats geplaatst worden. Echter liever niet in de volle zon. Deze kamerplant mag ook iets verder in de kamer staan. De ideale plaats voor deze plant is in de schaduw of halfschaduw.

– Voeg 1 keer per maand (niet in de winter) plantenvoeding aan het water toe voor een goede verzorging.

– Heb je last van bruine bladeren? Dit zijn de mogelijke oorzaken: te veel of te kalkrijk water, te veel bemesting, te droge lucht of schimmels tasten de wortels aan.

hertshoornvaren standplaats

Bijzondere bladeren

De Hertshoornvaren heeft twee soorten bladeren: steriele en fertiele. De steriele bladeren staan rechtop en geven steun aan de afhangende, fertiele bladeren. De bladeren van de Hertshoornvaren rotten langzaam weg. Hierdoor ontstaat hummus. De wortels halen hieruit hun voeding.

Het grijze laagje op het blad zorgt ervoor dat de verdamping beperkt blijft. Dit laagje mag je nooit van de plant afvegen.

Vermeerderen en verstekken

De Hertshoornvaren is moeilijk te stekken of vermeerderen. Dit komt omdat de bladeren zich al snel om de pot klemmen. Als je deze dan wilt gaan vermeerderen is de kans groot dat je de plant beschadigd. De kweker vermeerdert deze plant door sporen die onderaan de bladeren zit te kweken. Dit is een moeilijk proces wat thuis lastig is om na te bootsen.

Eventueel kan je nieuwe bladeren die aan de voet groeien stekken. Dit blijft door de overgroeiende bladeren echter een moeilijk proces en de kans is dan ook groot dat je de plant beschadigd. Het makkelijkst is dan ook om de plant online of bij het tuincentrum te kopen.

hertshoornvaren verzorgen

Nog meer leuke planteninspiratie

Hebben jullie al een Hertshoornvaren in huis? Zo niet, bestel hem dan hier online.

Liefs,

Ilse

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook:

hertshoornvaren verzorgingstips

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement