De Hertshoornvaren (tips over verzorging en stekken)
hertshoornvaren verzorging

Favoriete kamerplant: de Hertshoornvaren (tips over verzorging en stekken)

De Hertshoornvaren is een plant die ik niet zo vaak bij anderen zie, maar ik ben er gek op. Hij heeft bijzondere bladeren waardoor hij overal leuk staat en is gemakkelijk te verzorgen. Wat wil je nog meer?

In deze blog vertel ik jullie meer over deze leuke kamerplant: ik leg je uit hoe de Hertshoornvaren moet verzorgen, kan stekken en wat zijn favoriete plekje is.

Heb je de Hertshoornvaren nog niet in huis? Je kunt deze op meerdere plekken kopen, bijvoorbeeld bij één van deze winkels.

Verzorgingstips Hertshoornvaren

De Hertshoornvaren, oftewel Platycerium Bifurcatum, is een varen met bijzondere bladeren. Daardoor is hij niet alleen leuk in een plantenbak, maar kan hij ook als hangplant opgehangen worden of bovenop een kast gezet worden. Deze plant komt oorspronkelijk uit Australië.

Deze kamerplant is makkelijk te verzorgen:

– Geef de Hertshoornvaren regelmatig water. De grond mag best iets vochtig aanvoelen. Door de overhangende bladeren is het soms lastig water geven. Dompel de plant daarom in, of plaats hem in een plantenpot met schotel zodat hij zelf het water uit de schotel kan opnemen.

– De Hertshoornvaren kan het beste op een lichte standplaats geplaatst worden. Echter liever niet in de volle zon. Deze kamerplant mag ook iets verder in de kamer staan. De ideale plaats voor deze plant is in de schaduw of halfschaduw.

– Voeg 1 keer per maand (niet in de winter) plantenvoeding aan het water toe voor een goede verzorging.

– Heb je last van bruine bladeren? Dit zijn de mogelijke oorzaken: te veel of te kalkrijk water, te veel bemesting, te droge lucht of schimmels tasten de wortels aan.

hertshoornvaren standplaats

Bijzondere bladeren

De Hertshoornvaren heeft twee soorten bladeren: steriele en fertiele. De steriele bladeren staan rechtop en geven steun aan de afhangende, fertiele bladeren. De bladeren van de Hertshoornvaren rotten langzaam weg. Hierdoor ontstaat hummus. De wortels halen hieruit hun voeding.

Het grijze laagje op het blad zorgt ervoor dat de verdamping beperkt blijft. Dit laagje mag je nooit van de plant afvegen.

Vermeerderen en verstekken

De Hertshoornvaren is moeilijk te stekken of vermeerderen. Dit komt omdat de bladeren zich al snel om de pot klemmen. Als je deze dan wilt gaan vermeerderen is de kans groot dat je de plant beschadigd. De kweker vermeerdert deze plant door sporen die onderaan de bladeren zit te kweken. Dit is een moeilijk proces wat thuis lastig is om na te bootsen.

Eventueel kan je nieuwe bladeren die aan de voet groeien stekken. Dit blijft door de overgroeiende bladeren echter een moeilijk proces en de kans is dan ook groot dat je de plant beschadigd. Het makkelijkst is dan ook om de plant online of bij het tuincentrum te kopen.

Ik heb zelf ook een hertshoornvaren geprobeerd te stekken / vermeerderen, omdat hij veel te groot voor zijn pot werd. Met als resultaat dat het stekje dood is en van de originele plant ook nog maar weinig over is. Dit is echt niet aan te raden dus.

hertshoornvaren verzorgen

Hebben jullie al een Hertshoornvaren in huis? Zo niet, bestel hem dan hier online.

Liefs, Ilse

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook:

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

6 gedachten over “Favoriete kamerplant: de Hertshoornvaren (tips over verzorging en stekken)”

  1. Jaaaa ik heb sinds kort eentje in huis en zit een beetje te zoeken hoe ik hem moet verzorgen. Goede tip mbt het grijs op de bladeren, dat wist ik niet. Ik vind het ook een super toffe plant juist doordat je hem minder veel ziet ene hij zulke aparte bladeren heeft.

  2. vanaf juli heb ik de hertshoren varen hij groeit hart nu wil ik hem in een grotere pot zetten , kan dat in gewone bloemengrond of moet er speciale grond gebruikt worden ?Jannie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven