Verlichting: 3 tips om hier duurzaam en milieubewust mee om te gaan | InteriorTwin
Verlichting

Verlichting: 3 tips om hier duurzaam en milieubewust mee om te gaan

Met de R in de maand worden de dagen steeds korter en de avonden steeds langer. Zowel in huis als op kantoor is goede verlichting dan onmisbaar. Maar hoe zorg je er nou voor dat je met het verbruik van de verlichting het milieu zo min mogelijk belast? Als interieurstylist vind ik het niet alleen belangrijk dat een ruimte op de juiste manier wordt verlicht, maar probeer ik ook zo veel mogelijk op duurzaamheid te letten.

Ik heb 3 tips om zo duurzaam mogelijk met verlichting om te gaan. Deze tips zijn zowel thuis, als op kantoor of in de winkel toe te passen. Ben jij werkzaam in de interieurbranche? Lees dan vooral door tot het eind want daar vertel ik je over een aantal verplichtingen die voor jou kunnen gelden.

1. Vervang je verlichting voor LED verlichting

LED verlichting is de meest duurzame keuze voor je verlichting. Niet alleen is LED verlichting ontzettend zuinig, hierdoor heeft de lamp ook een lagere CO2 uitstoot dan andere verlichting. Bijkomend voordeel is dat LED verlichting niet alleen duurzaam is, maar dat je ook geld bespaart met het gebruik van deze lampen. Ben je van plan al je lampen te gaan vervangen voor LED verlichting? Verderop in dit artikel leg ik uit wat je kan doen met de lampen die nu overbodig zijn geworden.

zwarte stoelen en barkrukken

2. Laat verlichting niet onnodig branden

Doe jij altijd de lampen uit nadat je een ruimte verlaat? Of laat je overal de lampen branden? Dat is zonde, want je verbruikt hierdoor onnodig een heleboel energie. Ook moeten deze lampen hierdoor sneller vervangen worden. Leer jezelf dus aan om de verlichting uit te doen als je weggaat. Voor de veiligheid mag je natuurlijk wel een lamp laten branden, maar heel je huis verlichten is echt niet nodig.

Hetzelfde geldt voor kantoren en winkels. Was het tien jaar geleden nog gebruikelijk de hele nacht alle verlichting te laten branden, nu is dat echt niet meer nodig. Persoonlijk vind ik het een groot minpunt als ik etalages zie waar ook ‘s nachts alles nog goed verlicht wordt.

3. Recycle je oude lampen en armaturen op de juiste manier

Het milieubewust omgaan met verlichting gaat niet alleen om hoe je je verlichting gebruikt, maar ook wat je ermee doet nadat de lampen en armaturen vervangen moeten worden. Het recyclen van lampen en armaturen is goed voor het milieu. Zo worden hierdoor bijvoorbeeld grondstoffen bespaard en is er minder CO2 uitstoot. Ook worden er dankzij recycling nieuwe banen gecreëerd.

Voor de oude lampen in huis gelden andere regels dan voor het recyclen van lampen voor bedrijven. Ik heb de belangrijkste regels voor jullie opgezocht.

Het recyclen van oude lampen en armaturen voor particulieren

  • Kapotte verlichting, zoals spaarlampen en LEDlampen, kan je inleveren in winkels met inleverbakken. Denk hierbij aan de supermarkt, bouwmarkt, woonwinkel of tuincentrum. Kapotte lampen kan je dus echt (bijna) overal kwijt!
  • Kleine afgedankte armaturen kan je inleveren in winkels met grote inleverbakken, zoals de bouwmarkt woonwinkel of tuincentrum. Ook kan je ze inleveren bij de Kringloopwinkel. Grotere armaturen moeten worden ingeleverd in de milieustraat in de gemeente waar je woont of ook bij de kringloop. Een armatuur is de behuizing van een lichtbron, een constructie waarin een bijvoorbeeld een LEDlamp of spaarlamp ter bescherming wordt geplaatst. Het armatuur wordt meestal ook lamp genoemd, bijvoorbeeld een lamp van Zuiver of een industriële hanglamp.
  • Om het inzamelen makkelijker te maken is de Jekko ontwikkeld. De Jekko is een inzamelbox voor thuis waarin je kleine elektrische apparaten, kapotte spaarlampen en lege batterijen netjes op 1 plek kan bewaren. De Jekko is verkrijgbaar bij sommige winkels en kinderboerderijen.
Jekko

Het recyclen van oude lampen en armaturen voor bedrijven

Als bedrijf gelden er andere regels voor het recyclen van oude lampen en armaturen. Zeker voor bedrijven in de interieurbranche, bijvoorbeeld als woonwinkel of webshop welke verlichting verkoopt, gelden er andere regels.

Natuurlijk dien je allereerst als bedrijf te zorgen voor een MVO beleid waarin is opgenomen hoe je oude lampen en armaturen verantwoord afvoert. Dit geldt voor elk bedrijf, maar zeker voor interieurontwerpers en interieuradviseurs die zelf de uitvoering van een interieurproject op zich nemen.

witte meubels- eettafel, lamp en kast

Heb jij een woonwinkel en verkoop jij energiezuinige verlichting? Dan ben jij verplicht oude verlichting in te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door het neerzetten van een inzamelbak in de winkel.

Als importeur van lampen en armaturen voor projecten ben je daarnaast zelfs wettelijk verplicht je aan te sluiten bij Stichting LightRec. Wecycle is de uitvoeringsorganisatie van deze Stichting. Namens alle aangesloten bedrijven zorgt Wecycle ervoor dat alle ingeleverde lampen en armaturen verantwoord worden gerecycled.

Hier in huis staat de Jekko al klaar om lampen, batterijen en kleine apparaten op de juiste manier te recyclen. Recyclen jullie ook je oude lampen?

En wil je nog meer stappen in duurzaamheid zetten? Bekijk dan ook deze tips voor milieubewust wonen.

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

samenwerking bedrijven

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Verlichting: 3 tips om hier duurzaam en milieubewust mee om te gaan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven