Hoe kies ik de goede maat vloerkleed voor in de woonkamer? - InteriorTwin
goede maat vloerkleed afmetingen

Hoe kies ik de goede maat vloerkleed voor in de woonkamer?

Vloerkleden zijn in allerlei verschillende afmetingen te koop. Van kleine loper voor in de gang tot kamerbreed om een lelijke vloer te verbergen. Maar hoe kies je nou de goede maat voor in de woonkamer?

Een te groot vloerkleed is vaak overheersend, terwijl een klein vloerkleed er vaak een beetje zielig uitziet. Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om de juiste afmetingen te bepalen.

Afmetingen vloerkleed bij de bank

– Bepaal eerst hoe het vloerkleed op de meubels moet aansluiten. Wil je hem onder de bank of juist ervoor? Wil je andere meubels, zoals de salontafel en stoelen helemaal op het vloerkleed of juist niet? Weet je het nog niet? Op Pinterest zijn volop voorbeelden te vinden van verschillende settings met vloerkleden.

In kleinere woonkamers worden vloerkleden vaak voor de bank gelegd. Vloerkleden met afmetingen van 230 x 160 of 240 x 160 zijn vrij standaard in deze situatie. Het voordeel hiervan is dat er volop keuze is in materiaal, stijl en kleur. Maar een op maat gemaakt vloerkleed is natuurlijk ook mogelijk. Dit is vaak iets duurder, maar ook hierin zijn de mogelijkheden eindeloos.

Bij grotere woonkamers wordt er ook voor gekozen om het vloerkleed deels onder de bank te leggen. De voorpoten van de bank zet je er dan wel op, de achterpoten niet. Stelregel hierbij is dat ongeveer 1/3 deel van de bank op het vloerkleed wordt geplaatst. Een veelgebruikte standaard maat is hierbij 300 x 400 cm.

Kleinere meubels, zoals stoelen of bijzettafels, kan je het beste of helemaal op het vloerkleed plaatsen, of juist helemaal niet. Als je deze meubels er slechts deels op zet ziet dit er vaak niet zo mooi uit.

De juiste maat voor onder de eettafel

Ben jij op zoek naar een vloerkleed voor onder de eettafel? Hou er dan rekening mee dat de stoelen nog makkelijk van tafel geschoven moeten kunnen worden. In zo’n situatie kies je dus eerder voor een laagpolig tapijt met anti-slipmat dan een hoogpolig tapijt.

Een eettafel is vaak zo’n 90 a 100 cm breed. Stoelen zijn meestal 40 a 50 cm diep. Je hebt dus minimaal een afmeting van zo’n 200 cm breed nodig bij de eettafel. Ook moet het kleed langer zijn dan je eettafel. Hou hierbij een extra lengte van minimaal 20 centimeter per zijde aan.

Extra tip: probeer het uit

Om te kijken welke afmeting nou het beste in je woonkamer staat kan je het eerst zelf uitproberen. Bijvoorbeeld door tape te plakken of a4 vellen op de grond te leggen in de juiste afmetingen. Zo zie je het makkelijkst wat de juiste afmeting voor het vloerkleed is bij jou in huis.

Kom je er echt niet uit? Je bent echt niet de enige. Veel van mijn klanten vragen of ik wil helpen bij het uitzoeken van vloerkleden. Als interieuradviseur help ik mijn klanten bij de juiste afmetingen, maar ook kijk ik welke stijl het beste bij het interieur past. Ik kijk graag met je mee welk vloerkleed het beste bij jouw situatie past.

Liefs, Ilse

samenwerking bedrijven
afmetingen vloerkleed juiste maat

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven