Ontspullen: 4 tips voor meer rust en ruimte in huis - InteriorTwin
ontspullen 2019

Ontspullen: 4 tips voor meer rust en ruimte in huis

Ken je dat? De kasten puilen uit, overal liggen spullen en heb je een keer wat nodig dan is het nergens meer te vinden. Ook hier in huis was het chaos. De hoogste tijd om aan de slag te gaan en op te ruimen.

In de kerstvakantie gingen er dozen vol de deur uit en ook de komende periode wil ik verder met ontspullen. Op Instagram valt het mij op dat ik lang niet de enige ben die bezig is met ontspullen.

Daarom een blog speciaal voor iedereen die bezig is, of wilt gaan, ontspullen. Mijn tips en ervaringen hoe je je huis zo opgeruimd mogelijk houdt.

Ontspullen = minimalisme?

Voor alle duidelijkheid, ontspullen heeft voor mij niks te maken met minimalisme. Ik hou van spullen en de kasten mogen best goed gevuld zijn. Alleen in de loop der jaren heb ik zoveel spullen verzameld dat er niks meer in de kasten past. En van veel spullen weet ik niet eens meer dat ik ze heb.

Daarom is het een goed moment om te gaan ontspullen. Want er is toch niks zo frustrerend als iets niets te kunnen vinden? En wordt jij er ook niet heel onrustig van dat je weet dat het een rommel is in huis, simpelweg omdat je geen plek meer hebt om spullen op te bergen? Voor mij was het in ieder geval een goed moment om op te gaan ruimen en te ontspullen. Want een rommelig huis is één van de vier redenen waardoor je je niet prettig voelt in je eigen huis.

Marie Kondo

Zijn jullie ook zo gek op Marie Kondo? Zij is voor mij een echte inspiratiebron. Uit haar boek heb ik al veel bruikbare tips gehaald. En nu moet ik eerlijk bekennen dat ik haar methode niet precies opvolg, maar toch vind ik delen ervan super handig. Nu kwam ik er pas achter dat er een serie is op Netflix waarbij Marie Kondo Amerikaanse gezinnen helpt hun huis op te ruimen. Als je nog motivatie nodig hebt om aan de slag te gaan in huis dan is deze serie een dikke aanrader. Als dit je niet helpt om aan de slag te gaan dan weet ik het ook niet…

Klik hier voor het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo of bekijk de top 5 boeken die je helpen met ontspullen.

Mijn tips om te ontspullen

Zoals gezegd deel ik graag mijn tips om te ontspullen. Ik ben geen professionele organizer en dit is geen wetenschappelijke manier, maar wel de manier die voor mij werkt. Hopelijk heb jij er ook wat aan!

  • Begin met het maken van een lijst welke ruimtes, kasten e.d. er opgeruimd moeten worden. In een gemiddeld huis zal er veel op te ruimen zijn. Bij mij lukt het in ieder geval niet in een paar dagen. Door een lijst te maken en elke week, stapje voor stapje, aan de slag te gaan weet je duidelijk wat er moet gebeuren. Ook geeft het rust: het hoeft niet in 1 keer. Wil je weer verder met opruimen en ontspullen? Pak de lijst erbij en kijk waarmee je aan de slag kan.
  • Start eerst met de ruimtes waar veel weg kan. Dit geeft aan de ene kant een fijn gevoel (veel volle vuilniszakken, yes!), maar geeft aan de andere kant ook nieuwe ruimte om spullen op te bergen. Om efficiënt te werken wil ik een item namelijk maximaal 1 keer vasthouden en dan direct een nieuwe plek geven (of weggooien). Om dit te kunnen doen moet er natuurlijk wel ruimte zijn. Zo begon ik in de keuken waar de helft weg kon, omdat het over datum was of langer dan een jaar niet gebruikt was. En daardoor kon er veel uit de voorraadkast in de keuken geplaatst worden, waardoor er eindelijk weer een gangpad in de voorraadkast gecreëerd werd. Ook was de grote kast op zolder als één van de eersten aan de beurt.
  • Berg zoveel mogelijk op in bakken. Als je spullen los in de kast legt wordt het al snel een chaos en kan je spullen niet meer terugvinden. Ook kan je op deze manier vaak minder spullen kwijt. Door met bakken te werken geef je spullen een duidelijke plek en worden ze efficiënt opgeborgen, waardoor je uiteindelijk meer plek hebt voor je spullen.

Klik hier voor een overzicht van handige opbergboxen. 

  • Wil je spullen niet langer bewaren? Doe ze dan meteen weg. Ik heb zelf de neiging spullen in een kamer te verzamelen om ‘een keer’ op Marktplaats te zetten. Of binnenkort naar de kringloopwinkel te brengen. Je raadt het al, vervolgens staat het er maanden. Daarom is mijn goede voornemen om spullen METEEN op Marktplaats te zetten. En om items direct naar de kringloopwinkel te brengen. Heb ik daar geen tijd voor? Dan zet ik het gratis af te halen op Marktplaats of Facebook, zodat het dezelfde week nog weg is.

Ik heb een begin gemaakt aan het ontspullen van ons huis. Ik ben er nog niet, maar het lijstje ligt klaar. Elke week een stapje en dan hoop ik straks weer meer ruimte te hebben. Dat is één van mijn voornemens voor 2019.

En over voornemens voor 2019 gesproken. Ik ben lang niet de enige die hier aan doet. Ook Mardou van de interieurblog Sevencouches deelt haar goede voornemens op de blog. En Mirjam van Een Goed Verhaal vertelt over haar voornemen om gestructureerder te werken en om beter samen te werken.

Zijn jullie ook bezig met ontspullen? Wat is jouw gouden tip? En wil je op de hoogte gehouden worden van meer tips voor een opgeruimd en mooi huis? Meld je dan aan voor de wekelijkse inspiratiemail.

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Scroll naar boven