Dit is waarom goede tuinverlichting onmisbaar is - InteriorTwin
tuinverlichting sfeervol

Dit is waarom goede tuinverlichting onmisbaar is

Sinds een klein jaar hebben wij de LED verlichting van Philips als buitenverlichting in onze tuin. Onmisbaar, want goede tuinverlichting is een echte sfeermaker. Ik leg je graag uit waarom en vertel meer over het installeren van tuinverlichting.

verlichting buiten gezellig

Installatie tuinverlichting

Het is het makkelijkst om tuinverlichting te installeren op het moment dat je een nieuwe tuin gaat aanleggen. Dan kan je namelijk de kabels onder de grond door trekken. Het meeste werk bij het aansluiten van de verlichting buiten zit hem in het leggen van de kabels, het aansluiten van de buitenverlichting zelf is niet zo ingewikkeld.

Op het moment dat Philips mij benaderde om de tuinverlichting te promoten op Instagram was onze tuin al aangelegd. Daardoor was het iets meer werk om de verlichting aan te leggen, maar ook zeker niet onmogelijk. Wil je ook tuinverlichting in een bestaande tuin aanleggen? Bij het maken van het verlichtingsplan in de tuin hebben wij niet alleen gekeken naar de mooiste plekken om de verlichting te installeren, maar ook naar plekken waar we makkelijk de kabels onder de grond kunnen stoppen. Dit scheelt een hoop werk.

Hier moet je rekening mee houden bij het installeren van tuinverlichting:

 • In de tuin heb je te maken met regen, zon en vorst. Daarom werk je met andere kabels en buizen dan binnen. Meestal graaf je de kabels onder de grond, maar dit hoeft niet. Het is natuurlijk wel het mooist om kabels zoveel mogelijk uit het zicht te houden.
 • Je bent verplicht om de elektriciteit buiten te aarden. Hier komt de elektriciteit namelijk in aanraking met vocht en dit kan anders tot stroomschokken en kortsluiting leiden. Laat je daarom bij de installatie goed informeren over het veilig aansluiten van de tuinverlichting.
 • Voor buiten gebruik je ander schakelmateriaal (zoals stopcontacten dan binnen). Deze is voorzien van een klepje om de schakelaar te beschermen tegen vocht.

Als de tuinverlichting eenmaal is geïnstalleerd dan is deze heel makkelijk in gebruik. Onze tuinverlichting is aangesloten op één schakelaar waarmee we de verlichting makkelijk aan en uit zetten. Eén druk op de knop en de tuin wordt mooi verlicht.

Tuinverlichting als sfeermaker

Sinds wij goede tuinverlichting hebben ziet de tuin er een stuk gezelliger uit. Niet alleen in de lente en zomer als de tuin mooi in bloei staat, maar het hele jaar door. De warme uitstraling van de LED verlichting zorgt voor een mooie sfeer en de strakke uitstraling van de lampen en lantaarns geeft de tuinverlichting een design uitstraling.

tuinverlichting buitenverlichting wandlamp schutting
buitenverlichting wandlamp lantaarn my garden

Wij hebben gekozen voor buitenverlichting uit dezelfde serie van Philips. Dit zorgt voor eenheid en rust. Zo hebben we een buitenlamp bij de achterdeur, twee wandlampen aan de schutting en een aantal lantaarns staand in de tuin. Elke lamp heeft zijn eigen functie, maar samen vormt het een mooi geheel en verlicht het de tuin sfeervol.

Wil jij ook verlichting in de tuin? Denk dan eens over het volgende na:

 • Heb jij een favoriet hoekje in de tuin? Zet hem dan in de schijnwerpers met wandlampen. De wandlampen aan de schutting zorgen er voor dat ons favoriete hoekje in de tuin mooi verlicht wordt.
 • Van de planten en bloemen in de tuin wil je ook in het donker nog kunnen genieten. De lantaarns in de tuin verlichten onze favoriete planten. Door voor lantaarns in verschillende hoogtes te kiezen krijg je een leuk effect.
 • Om optimaal van de tuin te kunnen genieten moet elke hoek goed verlicht kunnen worden. De zithoek, eettafel, verschillende hoekjes met planten in de tuin: het liefst wil je overal verlichting. Je kan er voor kiezen deze allemaal op 1 schakelaar aan te sluiten, maar je kan er ook voor kiezen deze apart te bedienen.
 • Elk soort verlichting heeft weer een aparte functie. Lantaarns en sokkels zijn ideaal om dingen laag bij de grond te verlichten. Bijvoorbeeld je favoriete planten of het looppad naar de deur. Wandlampen zorgen niet alleen voor sfeer, maar ook voor functioneel licht om bijvoorbeeld een deur goed te verlichten.

Tuinverlichting zorgt voor een veilig gevoel

Naast dat tuinverlichting zorgt voor een stukje sfeer in de tuin, draagt het ook bij aan de veiligheid. Met een goed verlichte tuin voorkom je struikelgevaar en ongelukken in het donker door bijvoorbeeld een opstaand randje. Ook is het een stuk makkelijker om het sleutelgat in het donker te vinden met goede verlichting, dit is wel zo praktisch.

En niet onbelangrijk: met goede verlichting zie je goed wie er in het donker voor de deur staat. Zelf voel ik mij een stuk veiliger als het donker is en de verlichting bij de voordeur en achterdeur aan staat. Door de goede verlichting kan ik zien voor wie ik de deur opendoe. Daarnaast schrikt de verlichting inbrekers juist af, zij zullen eerder een deur verder kijken bij een huis waar het donker is en waar zij minder zichtbaar zijn.

mygarden wandlamp voordeur
philips tuinverlichting
sfeerverlichting tuin

Sinds wij goede verlichting hebben genieten wij veel meer van onze tuin en is buitenverlichting wat ons betreft onmisbaar geworden. Onze tuin is nu pas echt af. Ook in de winter profiteren wij hiervan vanuit de woonkamer met een mooi zicht op de sfeervol verlichte tuin.

winter verlichting tuin buiten_
verlichting tuin buiten winter

Hebben jullie goede verlichting in de tuin? En wil je meer weten over verlichting in en om huis? Bekijk dan ook de tips voor goede verlichting in de woonkamer en deze tip hoe je in een handomdraai met verlichting sfeer in huis aanbrengt. En misschien vind je het ook interessant hoe je met deze smart verlichting het gevoel van vroeger met het gemak van nu kan combineren.

Liefs,

Ilse

samenwerking bedrijven

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Dit is waarom goede tuinverlichting onmisbaar is”

 1. Hoi Ilse,

  Mag ik vragen wie jouw tuinontwerp gemaakt heeft?
  Ik vind de combinatie van het grind de tegels, de pergola en de bloembak erg leuk.

  Groet Sylvia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven