IKEA hack: 7 ideeën voor de Malm ladekast
ikea meubel schilderen uitleg

IKEA hack: 7 ideeën voor de Malm ladekast

IKEA, wie is er nou niet gek op? Betaalbaar design en super praktisch in gebruik. Of je nou klein of groot woont, er is voor ieder wel wat naar wens. Tegelijkertijd heeft ook bijna iedereen wel wat van IKEA in huis. Daardoor is het soms moeilijk om origineel te zijn met meubels van IKEA.

Gelukkig is het super makkelijk om van die standaard IKEA ladekast iets bijzonders te maken. Zo kreeg de Malm ladekast hier pas een nieuw kleurtje waardoor hij een totaal ander uiterlijk heeft gekregen.

Ben je benieuwd wat je nog meer met een Malm ladekast kan doen? Ik deel graag de leukste IKEA hacks met jullie.

Ook vertel ik je hoe je zelf je IKEA meubel kan verven, omdat ik hier eerder veel vragen over kreeg. Als je vragen hebt over het verven van een IKEA kast scroll dan ook zeker even door naar beneden.

 7 IKEA hacks voor de Malm ladekast

  • Verf de ladekast. Je zult zien wat voor ander effect dat geeft. Het verven van een IKEA meubel lastig? Dat valt wel mee, ik leg je verderop in dit artikel uit hoe je dat doet. Onze ladekast is geverfd in Quiet Clearing, de trendkleur 2019 van Histor.
  • Breng leren greepjes aan op de lades. Kies voor twee stevige lussen aan beide zijkanten, zodat de greepjes stevig genoeg zijn voor het openen van de la.
  • Kies in plaats van leren greepjes voor bijzondere deurgrepen of knoppen voor op de lades.
  • Zet de Malm ladekast op pootjes. Je hebt meteen een heel andere ladekast!
  • Verf de basis (de kast zelf) in een andere kleur dan de lades. Dat ziet er super origineel uit.
  • Bekleed de lades met een mooi behang of stof voor een bijzondere IKEA hack.

Op Pinterest zijn heel veel foto’s te vinden van IKEA hacks. Zoek maar eens op IKEA hack of Malm hack en je krijgt meteen heel veel inspiratie te zien.

ikea malmkast geverfd quiet clearing

Zo verf je je IKEA ladekast of meubel

Veel mensen denken dat je IKEA meubels niet kan verven, omdat de beschermlaag bestaat uit houtfineer. Een professioneel schilder zal inderdaad zeggen dat je dit beter niet kan schilderen, omdat het sneller beschadigd.

Maar ja, je bent uitgekeken op je IKEA meubel en wilt wat anders. Zonde dan toch om een nieuwe kast te kopen als een laag verf de oplossing is?

Hou er rekening mee dat de verf sneller kan beschadigen en neem de volgende stappen, dan kan je echt wel je IKEA ladekast een nieuw kleurtje geven.

Stappen voor het schilderen van je IKEA meubel:

  • Maak de ladekast of meubel eerst goed schoon en vetvrij.
  • Schuur het IKEA meubel goed op en zorg daarna dat je al het schuursel wegpoetst.
  • Verf het IKEA meubelstuk daarna goed met deze grondverf. Alle delen moeten goed in de grondverf staan. Zelf heb ik meerdere lagen grondverf aangebracht voor ik kleur aanbracht.
  • Daarna is het tijd voor de IKEA hack: verf het meubel in de gewenste kleur. Zorg ervoor dat de verf voldoende dekt. Zelf heb ik drie lagen aangebracht voor het gewenste resultaat. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat.
  • Laat de verf goed uitharden voor je het meubelstuk gaat gebruiken. Ook al staat er op de verpakking dat verf na een x aantal uur droog is, meestal heeft het wel een aantal weken nodig voor het goed is uitgehard. Daarom kan je het beste de eerste weken het meubelstuk niet gebruiken. Dit is mij trouwens nog nooit gelukt. Ik ben er veel te ongeduldig voor.
  • Eventueel kan je als laatste laag een laag vernis aanbrengen. Dit beschermt de verf tegen krassen en stoten. Ik heb dit bij de MALM ladekast niet aangebracht en daardoor wat beschadigen. Bij de geverfde eettafel heb ik dit wel gebruikt en hierdoor zit de verf er hier al jaren goed op, ondanks dagelijks intensief gebruik.

Bekijk ook deze tips voor het snel verven van je IKEA meubel.

Met deze stappen kan je zelf aan de slag met het verven van je IKEA meubel.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

25 gedachten over “IKEA hack: 7 ideeën voor de Malm ladekast”

  1. Heel leuk artikel! Is de kast op de foto’s jouw zelf gemaakte kast?
    Heb jij lakverf gebruikt om de kast de uiteindelijke kleur te geven?

    Ik ga er binnenkort mee aan de slag!

  2. Ik ben enthousiast!
    Heb je de kast eerst in elkaar gezet`en vervolgens geverfd of heb je alle onderdelen los geschilderd?

    Gr,

    Lisa

  3. Is de verf op waterbasis of terpentine basis?
    Hij ziet er top uit! Wij willen dit toepassen op een bureau van ikea. Gr Natascha

  4. Ziet er super leuk uit! Ik wil mijn 2 malm kasten ook gaan verven maar nu vroeg ik mij af hoeveel verf je hebt gebruikt want vind het lastig inschatten hoeveel ik nodig heb 😅

    1. Hoi Michelle,

      Ik heb eerlijk gezegd geen idee meer omdat het al een tijdje geleden is dat ik deze heb geverfd haha. Volgens mij had ik aan 1 blik van 12m net niet voldoende als ik het mij goed herinner…

  5. Ja! Precies wat ik zoek!
    Wat ik mij afvroeg.. Je hebt voor de kast lakverf gebruikt en voor de muur muurbeugels? Is het gewoon zoeken naar een merk dat zowel de lak als de muurverf in die kleur heeft?

    Groetjes,
    Marlon

  6. Hi,
    Wat fijn om te lezen hoe je dat doet! Heb een paar vragen; zou ditzelfde ook kunnen met bv de kallax ( vakken) kast en de Billy?
    Schuurpapier welke korrel en dan licht schuren neem ik aan? Grondverf heb je Idd voor verschillende toepassingen; kies je dan voor universeel? Ik weet als ik in de bouwmarkt sta dan niet welke je het beste kan kiezen!

    1. Hoi Marloes, dit kan je ook met de andere kasten van IKEA doen. Op de verpakking of omschrijving op de website van het schuurpapier staat welke korrel voor deze klus het meest geschikt is, dat weet ik ook niet uit mijn hoofd. Zelf gebruik ik grondverf voor hout, maar universeel is waarschijnlijk ook prima. Succes!

  7. Wat voor soort verf heb je gebruikt? Wij hebben de muurverf van de muur namelijk nog over? Heb jij dezelfde verf gebruikt voor de muur en het kastje of verschillende verf met dezelfde kleur? Groetjes Mieke

  8. Hoi, ik heb een ikea tafel gekocht die al een keer gelakt is en ik wil deze een nieuwe kleur geven, is het dan slim toch een keer in de grondverf te zetten of kan ik de tafel opschuren en direct in de lak zetten?

  9. Hi! Allereerst super leuke blog.

    Ten tweede, welke verf heb jij gebruikt? (Merk, kleurcode etc.). Ik vind deze kleur groen echt mega mooi! En handig die tips over grondverf etc.

  10. Beste Ilse, bedankt voor de leuke inspiratie! Wij hebben verschillende meubels die we eigenlijk een andere kleur zouden willen geven. Het is goed om te weten dat je meerdere lagen grondverf en meerdere lagen verf nodig hebt om de meubels in de gewenste kleur te krijgen. Misschien laten wij de meubels wel spuiten door een meubelspuiterij, dat scheelt veel tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven