Ideeën voor het sfeervol inrichten van de overkapping
overkapping inrichten

Ideeën voor het sfeervol inrichten van de overkapping

Wil jij de overkapping in de tuin sfeervol inrichten? Laat je inspireren met deze tips en ideeën voor de inrichting en decoratie van de overkapping in de tuin.

Deze ideeën zijn ook geschikt voor een kleine overkapping of een veranda aan huis, zelfs op het terras zou het kunnen maar denk er dan wel aan om bij regen kussens e.d. naar binnen te halen.

Leuke decoratie voor het inrichten van de overkapping

Mooie decoratie voor onder de overkapping is bij veel (budget) winkels te koop. Denk bijvoorbeeld aan mooie lampions, tuinposters, een buitenvloerkleed of kussens voor op de bank. Naast de speciale outdoor producten kan je ook kijken bij overige woonaccessoires.

Als je deze droog en beschut in de lente en in het voorjaar onder de overkapping zet gaan ze prima een paar seizoenen mee.

Favoriete accessoires en decoratie onder de overkapping

Inrichten van de overkapping: de basis

Begin eerst met de basis van de overkapping. In welke kleur wil je de wanden verven? Zelf kies ik het liefst voor een transparante beits, zodat de houtnerven duidelijk zichtbaar blijven.

Ga daarna aan de slag met het inrichten van de overkapping en kies de grote meubels uit. Wil je een loungebank onder de overkapping of misschien wel een eettafel? Denk goed na welke sfeer je hierbij wilt neerzetten.

Heb je nog geen idee? Dan is het goed om eerst een moodboard te maken. In het gratis e-book ‘in 5 stappen naar een interieur dat bij je past’ leer je stap voor stap zelf een moodboard maken.

overkapping decoratie

Decoratie voor de overkapping

Als je basis van de overkapping hebt ingedeeld (wat dacht je bijvoorbeeld van een stoffen tuinbank?) kan je aan de slag met de decoratie voor onder de overkapping. Veel woonaccessoires kunnen ook onder de overkapping geplaatst worden, als ze maar niet nat kunnen regenen.

Hou er wel rekening mee dat de woonaccessoires wel sneller slijten dan binnen. Zelf kies ik het liefst voor woonaccessoires uit goedkope woonwinkels voor onder de overkapping, het is dan minder erg als het snel beschadigd.

Een vloerkleed zorgt voor warmte en sfeer onder de overkapping. Kies voor een luchtig vloerkleed of zelfs voor een speciaal buitenvloerkleed. Ook sierkussens staan gezellig bij de loungebank. Hou er wel rekening mee dat stof sneller kan verkleuren door de zon. Kies ook hier dus voor goedkope sierkussens, of nog beter, maak ze zelf!

Denk bij het inrichten van de overkapping ook aan een paar bijzettafeltjes voor bij de loungehoek. Zelf hou ik ervan om voor verschillende kleuren en vormen te kiezen, zo ziet het er net wat spannender uit.

Ook de decoratie aan de muur mag niet ontbreken. Een grote wandplank zorgt voor een plekje voor je favoriete woonaccessoires. Of kies voor een poster van canvas of op hout voor aan de muur. Ook een (nep) dierenschedel, lichtslinger of wandhanger staan leuk voor aan de muur.

Vorig jaar heb ik onze overkapping opnieuw ingericht met een aantal leuke rieten manden voor aan de muur. Zo kies ik elk jaar voor net even een andere inrichting en kan de basis jarenlang mee.

Leuke woonaccessoires voor onder de overkapping bij:

  • Xenos (bijvoorbeeld (rotan) bloempotten, hangstoelen, fakkels en lampions)
  • Leen Bakker (tuinkussens, vloerkleden voor buiten en mooie tuinposters en muurcirkels voor buiten)
  • HEMA (bijvoorbeeld een lichtslinger of mooie kaarsvazen)
  • fonQ (tuinkleden, sfeerverlichting voor buiten, bloempotten en tuinkussens)
  • Kwantum (vloerkleden voor buiten, bloempotten en (solar) sfeerverlichting: heel veel leuks als je van pasteltinten als roze en mintgroen houdt)

Planten onder de overkapping

Denk ook eens aan planten bij het inrichten van de overkapping. Een aantal jaar geleden had ik zelf een hele plank vol met kamerplanten onder de overkapping.

Welke planten je kan plaatsen onder de overkapping hangt er deels van af hoeveel zonlicht er onder de overkapping komt. Zowel voor kamerplanten als voor tuinplanten geldt dat de ene plant nou eenmaal beter tegen zonlicht kan dan de andere plant.

De meeste kamerplanten en tuinplanten zijn geschikt om onder de overkapping te plaatsen, maar laat je hier goed over informeren in het tuincentrum. Natuurlijk moet je er, net als op andere plekken, voor zorgen dat de planten genoeg water krijgen.

En in september of oktober, als het weer wat kouder wordt, haal je de kamerplanten weer naar binnen zodat ze ook de winter overleven.

Ook kan je kiezen voor mooie kunstplanten onder de overkapping, zo weet je zeker dat de planten er mooi blijven uit zien.

Loungen in groene sferen

Met deze tips zorg je ervoor dat de overkapping sfeervol wordt ingericht. Of je nu gaat voor een moderne, industriële, vintage of landelijke overkapping, met een goede basis en gezellige woonaccessoires ziet elke overkapping er leuk uit.

Ben je op zoek naar nog meer ideeën voor het inrichten van de overkapping? Op Pinterest heb ik nog veel meer inspiratie voor je verzameld.

Liefs, Ilse

sfeervol inrichten overkapping ideeen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven