4 tips voor een duurzame tuin - InteriorTwin
duurzame tuin

4 tips voor een duurzame tuin

Duurzaam wonen wordt voor ons steeds belangrijker. Zowel binnen als buiten zijn wij op zoek naar oplossingen die het milieu niet teveel belasten en die nog jaren meekunnen.

Daarnaast is er onze buurt door een slechte bodem al snel last van wateroverlast en vinden wij het belangrijk om maatregelen in onze tuin te nemen zodat het water snel kan weglopen.

Wil jij ook aan de slag met een duurzame tuin en ervoor zorgen dat jouw tuin een grote regenbui kan opvangen? Ga dan aan de slag met deze tips.

Tips voor een groene en duurzame tuin

1. Tegel eruit, groen erin

De trend van de laatste jaren, een verharde tuin, wordt gelukkig steeds meer vervangen door groene tuinen. Door de steeds hardere regenbuien heeft het regenwater het moeilijker om een weg naar beneden te vinden.

Mede door de vele verharde tuinen kan het regenwater nog nauwelijks weglopen. Hoe meer groen er weer in de tuin wordt aangelegd, hoe makkelijk het regenwater kan weglopen.

En zelf vind ik een groene tuin ook veel gezelliger dan een betegelde tuin. Wij hebben aan de zijkant van onze tuin borders aangelegd met groen.

Ook hebben wij hoekjes met split waarin grassen geplaatst zijn. Want ook bij bodembedekkers als split en boomschors loopt water beter weg dan bij tegels. Dus tegel eruit en groen erin, niet alleen goed tegen wateroverlast maar ook heel gezellig en de eerste stap naar een duurzame tuin.

groene border tuin

2. Vang het regenwater op met een regenton

De laatste aanwinst in onze tuin is een regenton van Elho. Deze regenton vangt bij heftige regenbuien het regenwater op, waardoor wij minder wateroverlast hebben. Met het opgevangen regenwater kan ik de planten in de tuin water geven, waardoor wij minder kraanwater hoeven te gebruiken.

Wist je dat je je planten beter kan bewateren met regenwater dan met kraanwater i.v.m. het kalk in het water? Dat zijn drie (!) vliegen in één klap!

Extra leuk aan de regenton van Elho is dat er op het deksel ruimte is voor plantjes. Zo hebben wij nu eindelijk een kruidentuin dankzij deze extra plek! Een regenton is een makkelijke stap op weg naar een duurzame tuin.

In een uitgebreide review over deze regenton vertel ik meer over onze ervaringen met de regenton, de installatie van de regenton en beantwoord ik veelgestelde vragen.

3. Een groen dak met sedumbedekking

Vorig jaar hebben wij op onze schuur en overkapping sedumbedekking laten aanleggen. Met sedumbedekking creëer je een groen dak. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, het houdt ook nog eens langer regenwater vast.

Een groen dak is goed voor de isolatie, verbeterd de luchtkwaliteit en dempt geluiden. Daarnaast is het een ideale plek voor vogels en insecten.

Dat vonden de eksters in de buurt hier helaas ook, want die hebben een deel van de sedum al gesloopt om een nestje te bouwen. Iets wat we dit jaar nog willen herstellen en dan hebben we er de rest van het jaar geen onderhoud meer aan.

sedumbedekking op dak

4. Kies voor duurzame meubels in de tuin

Ook in de tuin kan je voor duurzame meubels kiezen. In plaats van een palletbank kozen wij bijvoorbeeld van oude pallets van de bouw die wij hergebruikten.

En toen de loungekussens versleten waren door de zon kochten wij geen nieuwe kussens, maar maakte ik zelf kussenhoezen voor om de matraskussens.

Ook staat er her en der in de tuin decoratie uit de kringloop die een nieuw leven heeft gekregen met bijvoorbeeld een likje verf.

oude palletbank

Met deze oplossingen creëer je niet alleen een duurzame tuin, maar vooral ook leuke en groene tuin. Wat heb jij al gedaan om je tuin duurzamer te maken?

En wil je nog meer tips voor het inrichten van je tuin? Bekijk dan ook deze tips voor een een ecologische tuin of voor een kindvriendelijke tuin.

Liefs, Ilse

samenwerking bedrijven
wateroverlast regenwater - 4 tips voor een duurzame tuin

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

2 gedachten over “4 tips voor een duurzame tuin”

  1. Wij hebben bloembakken van Elho met een dubbele bodem. Er zat ook een buisje bij om water bij te vullen. Helaas gingen die direct stuk en ze zijn nergens te koop. Nu zit ik met lelijke dure bloembakken, die geen functie meer hebben waarvoor ik ze kocht. Voor mij nooit geen Elho meer.,

    1. Wat vervelend om te horen Ans! Heb je al rechtstreeks contact met Elho opgenomen? Misschien dat zij een oplossing hebben? Ik heb diverse producten van Elho en ben er zelf heel tevreden over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Scroll naar boven