Duurzaam wonen wordt voor ons steeds belangrijker. Zowel binnen als buiten zijn wij op zoek naar oplossingen die het milieu niet teveel belasten en die nog jaren meekunnen. Daarnaast is er onze buurt door een slechte bodem al snel last van wateroverlast en vinden wij het belangrijk om maatregelen in onze tuin te nemen zodat het water snel kan weglopen. Wil jij ook aan de slag met een duurzame tuin en ervoor zorgen dat jouw tuin een grote regenbui kan opvangen? Ga dan aan de slag met deze tips.

Tips voor een groene en duurzame tuin

1. Tegel eruit, groen erin

De trend van de laatste jaren, een verharde tuin, wordt gelukkig steeds meer vervangen door groene tuinen. Door de steeds hardere regenbuien heeft het regenwater het moeilijker om een weg naar beneden te vinden. Mede door de vele verharde tuinen kan het regenwater nog nauwelijks weglopen. Hoe meer groen er weer in de tuin wordt aangelegd, hoe makkelijk het regenwater kan weglopen. En zelf vind ik een groene tuin ook veel gezelliger dan een betegelde tuin. Wij hebben aan de zijkant van onze tuin borders aangelegd met groen. Ook hebben wij hoekjes met split waarin grassen geplaatst zijn. Want ook bij bodembedekkers als split en boomschors loopt water beter weg dan bij tegels. Dus tegel eruit en groen erin, niet alleen goed tegen wateroverlast maar ook heel gezellig en de eerste stap naar een duurzame tuin.

groene border tuin

2. Vang het regenwater op met een regenton

De laatste aanwinst in onze tuin is een regenton van Elho. Deze regenton vangt bij heftige regenbuien het regenwater op, waardoor wij minder wateroverlast hebben. Met het opgevangen regenwater kan ik de planten in de tuin water geven, waardoor wij minder kraanwater hoeven te gebruiken. Wist je dat je je planten beter kan bewateren met regenwater dan met kraanwater i.v.m. het kalk in het water? Dat zijn drie (!) vliegen in één klap! Extra leuk aan de regenton van Elho is dat er op het deksel ruimte is voor plantjes. Zo hebben wij nu eindelijk een kruidentuin dankzij deze extra plek! Een regenton is een makkelijke stap op weg naar een duurzame tuin.

In een uitgebreide review over deze regenton vertel ik meer over onze ervaringen met de regenton, de installatie van de regenton en beantwoord ik veelgestelde vragen.

regenton elho in tuin
kruidentuin regenton

3. Een groen dak met sedumbedekking

Vorig jaar hebben wij op onze schuur en overkapping sedumbedekking laten aanleggen. Met sedumbedekking creëer je een groen dak. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, het houdt ook nog eens langer regenwater vast. Een groen dak is goed voor de isolatie, verbeterd de luchtkwaliteit en dempt geluiden. Daarnaast is het een ideale plek voor vogels en insecten. Dat vonden de eksters in de buurt hier helaas ook, want die hebben een deel van de sedum al gesloopt om een nestje te bouwen. Iets wat we dit jaar nog willen herstellen en dan hebben we er de rest van het jaar geen onderhoud meer aan.

sedumbedekking op dak

4. Kies voor duurzame meubels in de tuin

Ook in de tuin kan je voor duurzame meubels kiezen. In plaats van een palletbank kozen wij bijvoorbeeld van oude pallets van de bouw die wij hergebruikten. En toen de loungekussens versleten waren door de zon kochten wij geen nieuwe kussens, maar maakte ik zelf kussenhoezen voor om de matraskussens. Ook staat er her en der in de tuin decoratie uit de kringloop die een nieuw leven heeft gekregen met bijvoorbeeld een likje verf.

oude palletbank

Met deze oplossingen creëer je niet alleen een duurzame tuin, maar vooral ook leuke en groene tuin. Wat heb jij al gedaan om je tuin duurzamer te maken? En wil je nog meer tips voor het inrichten van je tuin? Bekijk dan ook deze tips voor een kindvriendelijke tuin.

Liefs,

Ilse

samenwerking bedrijven
wateroverlast regenwater - 4 tips voor een duurzame tuin

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement