Een mat zwarte keuken is super tof, maar heeft 1 groot nadeel: je ziet er alles op! Heb je net je keuken gepoetst en 10 minuten later zie je alweer de eerste vingerafdrukken en stof erop zitten. Wij hebben alweer 4 jaar een matzwarte keuken en inmiddels al van alles geprobeerd om de keuken schoon te houden. Vandaag deel ik daarom mijn tips voor het schoonmaken van een zwarte keuken.

nadelen mat zwarte keuken

Schoonmaaktips voor een mat zwarte keuken

In het begin raakte ik helemaal gefrustreerd van onze zwarte keuken. Zodra ik een la of keukenkastje opende zat er alweer een vingerafdruk op. Wij hebben namelijk gekozen voor ingefreesde handvaten, achteraf in combinatie met een zwarte keuken niet zo slim. Ik probeerde alles om geen vlekken te krijgen, maar was toch bijna dagelijks bezig met het schoonmaken van de keuken. Met allesreiniger kwamen er allemaal witte vlekken op de kastjes waardoor het nog lelijker werd. Van de keukenzaak kregen wij een speciale kastenreiniger. Dit werkte super goed, maar was ook ontzettend duur en eerlijk gezegd vraag ik mij af wat voor rommel er allemaal in deze reiniger zit.

schoonmaken mat zwarte keuken

Tegenwoordig heb ik een super simpele oplossing die heel goed werkt. De vingerafdrukken en stof poets ik makkelijk van de keukenkastjes af met een poetsdoek met lauwwarm water. Daarna maak ik de keukenfronten droog met een oude theedoek, zodat er geen vlekken achterblijven. Dit is zo makkelijk dat je dit elke dag zou kunnen doen, maar eerlijk is eerlijk, tegenwoordig heb ik de vingerafdrukken geaccepteerd en maak ik de keukenkasten echt niet elke dag schoon.

vingerafdrukken mat zwarte keuken

Vetvlekken en andere hardnekkige vlekken verwijder ik het liefst met een scheutje afwasmiddel op de schoonmaakdoek. Ook daarna ga ik er snel overheen met een oude (droge) theedoek zodat er geen vlekken achterblijven. Je hebt dus helemaal geen hardnekkige schoonmaakmiddelen nodig om de buitenkant van de keukenkasten schoon te maken.

Ook kreeg ik een aantal tips van jullie voor het schoonmaken van een zwarte keuken. Zo is Dasty in combinatie met een microvezeldoek een veelgenoemde oplossing.

Een zwarte keuken: zou ik er opnieuw voor kiezen?

Vooraf had ik niet zo goed nagedacht over de nadelen van een zwarte keuken. Ik had geen idee dat een zwarte keuken zo vlekgevoelig was en dat ik bijna dagelijks bezig zou zijn met het schoonmaken van de keuken. Toch ben ik heel blij met onze zwarte keuken en heb ik er geen spijt van. Maar eerlijk is eerlijk, zou ik er opnieuw voor kiezen? Ik weet het niet. Op dit moment vind ik een houten keuken ook erg mooi, dus wie weet wordt dat wel de volgende. Gelukkig kunnen we nog heel wat jaren met deze keuken vooruit en wie weet wat ik tegen die tijd mooi vind. In de tussentijd blijf ik inspiratie opdoen voor mooie keukens.

Heb jij een zwarte keuken? En ben je blij met je keuze? Bekijk ook wat azijn voor je zwarte was kan doen voor meer huishoudtips.

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

schoonmaaktips voor een mat zwarte keuken

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement