Tips voor het schoonmaken van een mat zwarte keuken

Tips voor het schoonmaken van een mat zwarte keuken

Een mat zwarte keuken is super tof, maar heeft 1 groot nadeel: je ziet er alles op! Heb je net je keuken gepoetst en 10 minuten later zie je alweer de eerste vingerafdrukken en stof erop zitten. Wij hebben alweer 8 jaar een matzwarte keuken en al van alles geprobeerd om de keuken schoon te houden.

Inmiddels weet ik heel goed hoe je een mat zwarte keuken kunt schoonmaken en simpel en snel vingerafdrukken wegpoetst.

Vandaag deel ik daarom mijn tips voor het schoonmaken van een zwarte keuken.

zwarte keuken schoonmaken

Schoonmaaktips voor een mat zwarte keuken

In het begin raakte ik helemaal gefrustreerd van onze zwarte keuken. Zodra ik een la of keukenkastje opende zat er alweer een vingerafdruk op. Ik probeerde alles om geen vlekken te krijgen, maar was toch bijna dagelijks bezig met het schoonmaken van de keuken.

Tot ik ontdekte hoe simpel het was om vingerafdrukken en vetvlekken van de zwarte keukenkastjes weg te poetsen. Inmiddels heb ik een manier gevonden om de keukenkastjes schoon te maken die goed en snel werkt.

Deze oplossing is super simpel. De vingerafdrukken en stof poets ik makkelijk van de keukenkastjes af met Pella schoonmaakdoeken met lauwwarm water.

Je hebt in principe geen schoonmaakmiddel meer nodig. Met een echt goede microvezeldoek en lauwwarm water poets je de meeste vlekken en vingerafdrukken zo van de keukenkastjes. Ik gebruik de Pella schoonmaakdoeken al jaren en deze zijn van uitstekende kwaliteit.

Het voordeel van deze microvezeldoeken is ook dat ze geen strepen achterlaten. Je hoeft dus niet na te drogen. Wel is het belangrijk dat je schoonmaakt met een licht vochtige doek. Is jouw poetsdoek kletsnat? Dan kunnen er alsnog strepen ontstaan.

Dit is zo makkelijk dat je dit elke dag de vlekken zou kunnen schoonmaken, maar eerlijk is eerlijk, tegenwoordig heb ik de vingerafdrukken geaccepteerd en maak ik de keukenkasten echt niet elke dag schoon.

Vetvlekken en andere hardnekkige vlekken zoals ingedroogd water krijg ik er vaak op deze manier ook af, maar soms zijn de vlekken net iets te hardnekkig. Dan kan je deze verwijderen met een scheutje afwasmiddel op een aparte schoonmaakdoek. Daarna kan je er snel overheen met een oude (droge) theedoek zodat er geen vlekken achterblijven. Soms zijn de vlekken wel aardig ingedroogd en moet je iets harder poetsen.

Ik heb begin dit jaar deze beschermende coating op de keukenkastjes aangebracht.

Deze coating zorgt ervoor dat vuil en kalk zich niet kan hechten en daardoor heb je veel minder schoonmaakwerk aan de keuken. Bekijk hier mijn review van dit product.

Sinds ik de coating heb aangebracht gebruik ik nooit meer afwasmiddel of andere schoonmaakproducten, omdat vlekken en ingedroogd water niet meer aan de keukenkastjes kunnen hechten en ik het er met wat lauwwarm water zo afpoetst.

Je hebt dus helemaal geen hardnekkige schoonmaakmiddelen nodig om de buitenkant van de keukenkasten schoon te maken.

Ook kreeg ik een aantal tips van jullie voor het schoonmaken van een zwarte keuken. Zo is Dasty in combinatie met een poetsdoek een veelgenoemde oplossing.

Dasty is hartstikke chemisch en niet heel duurzaam, daarom gebruik ik het zelf niet. Maar als je op zoek bent naar een snelle oplossing zou je dit kunnen gebruiken.

Ook voor het composiet aanrechtblad heb ik een handige schoonmaaktip om de keuken mooi schoon te houden.

Een zwarte keuken: zou ik er opnieuw voor kiezen?

Vooraf had ik niet zo goed nagedacht over de nadelen van een zwarte keuken. Ik had geen idee dat een zwarte keuken zo vlekgevoelig was en dat ik bijna dagelijks bezig zou zijn met het schoonmaken van de keuken. Toch ben ik heel blij met onze zwarte keuken en heb ik er geen spijt van.

Maar eerlijk is eerlijk, zou ik er opnieuw voor kiezen? Ik weet het niet. Op dit moment vind ik een houten keuken ook erg mooi, dus wie weet wordt dat wel de volgende.

Gelukkig kunnen we nog heel wat jaren met deze keuken vooruit en wie weet wat ik tegen die tijd mooi vind. In de tussentijd blijf ik inspiratie opdoen voor mooie keukens.

Heb jij een zwarte keuken? En ben je blij met je keuze? Bekijk ook wat azijn voor je zwarte was kan doen voor meer huishoudtips.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven