Kies in 4 stappen de goede kleur verf voor op de muur - InteriorTwin
Zo kies je de juiste kleur verf voor op de muur

Kies in 4 stappen de goede kleur verf voor op de muur

Vind jij het lastig welke kleur muurverf je moet uitkiezen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan deze praktische tips voor het kiezen van de goede kleur verf voor op de muur en ga zelf aan de slag.

Zo kies je de goede kleur verf voor op de muur

1. Maak een moodboard

Er zijn honderden verschillende kleuren verf waar je uit kan kiezen. Geen wonder dat het zo lastig is de juiste kleur muurverf voor je woonkamer, slaapkamer of keuken uit te kiezen.

Om de keuze makkelijker te maken creëer je eerst een moodboard. Uit dit moodboard wordt als het goed is vanzelf duidelijk naar welke kleuren je voorkeur uitgaan. Voorbeelden voor de kleuren van de muur in de woonkamer of een andere ruimte in huis kan je vinden in tijdschriften en op Pinterest.

In het gratis e-book ‘in 5 stappen naar een interieur dat bij je past’ leg ik uit hoe je een moodboard maakt.

2. Stem de kleuren af op de ruimte

Heb je een moodboard gemaakt en daaruit een aantal kleuren gekozen? Dan is het tijd om te kijken of deze kleuren wel passen bij de ruimte. Je moet hierbij bijvoorbeeld rekening houden met de kleur van de vloer, raambekleding en meubels.

Een warme kleur verf staat bijvoorbeeld lang niet altijd mooi bij een warme houten vloer. Bij een grijze bank kan dan wel weer (bijna) elke kleur. Ook moet je rekening houden met de functie van de ruimte (in de slaapkamer kies je sneller voor een rustige kleur) en met de lichtinval in de ruimte.

Met ramen op het noorden kan je bijvoorbeeld beter voor warme tinten kiezen en met ramen op het zuiden voor koudere tinten.

Lichte kleuren zorgen voor rust, felle kleuren juist weer voor drukte en energie en vergrijsde tint voor een prettig en ontspannen gevoel. Donkere tinten zorgen voor geborgenheid en warmte, maar kunnen de ruimte ook kleiner maken. Het is belangrijk om met al deze punten rekening te houden bij het kiezen van de kleur voor op de muur.

3. Kleuren testen

Als je de eerste twee stappen hebt doorlopen heb je als het goed is een beter beeld van welke kleur je in de ruimte wilt. Voor je de kleur gaat kopen is het belangrijk deze eerst te testen.

Dit kan bijvoorbeeld met een app waarbij je de kleur op de muur ziet. Deze app houdt alleen geen rekening met lichtinval en pakt altijd iets anders uit dan in het echt. Beter is het om de kleur in het echt te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld door een staaltje bij de muur te houden, alhoewel het lastig kan zijn om van een klein staaltje te bekijken hoe de kleur er in het echt uit komt te zien.

Het is het beste om de kleur (of een aantal kleuren) als tester te kopen. Flexa verkoopt bijvoorbeeld verf als tester, maar bij sommige bouwmarkten kan je ook andere merken, zoals Histor, laten mengen als tester.

Rol deze tester daarna uit op een A4 papier (en dus niet rechtstreeks op de muur). Plak het A4tje op de gewenste muur en kijk of deze kleur bevalt. Als je de tester op verschillende plekken in de ruimte houdt dan zal je zien dat de kleur er overal weer net even anders uitziet.

4. Kleurenplan uitwerken

Weet jij welke kleuren je wilt gaan gebruiken? Dan is het tijd om het kleurenplan uit te werken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alle muren in dezelfde kleur te verven, maar ook om één muur in 2 kleuren te verven met een lambrisering.

Als je het kleurenplan hebt uitgewerkt kan je aan de slag met verf. Bestel de verf bij de bouwmarkt of makkelijk online. Hou daarbij ook rekening met het verschil in kwaliteit van de verf. Zo hoef je de deur niet eens uit en kan je snel aan de slag!

En twijfel je toch nog over de kleur? Een interieurstylist kan je hierbij helpen. Woon je in de regio Arnhem / Nijmegen? Dan kom ik graag bij je aan huis voor een professioneel interieuradvies.

Liefs, Ilse

4 tips voor het kiezen van de juiste kleur verf voor op de muur

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven