Kliko ombouw maken | DIY ombouw van riet
zelfgemaakte kliko ombouw voor kleine kliko's goedkoop

Kliko ombouw maken | DIY ombouw van riet

Ik ben zo blij dat ik jullie eindelijk kan laten zien hoe je zelf een kliko ombouw kan maken. Dit DIY project heeft mij echt bloed, zweet en tranen gekost, en bijna een echtscheiding, maar hij is eindelijk af! In deze blog leg ik je met een handig stappenplan uit hoe je deze kliko ombouw ook zelf kan maken. Ook deel ik wat er bij mij niet goed ging, zodat jij hopelijk niet dezelfde fouten hoeft te maken.

Ik was al een tijdje op zoek naar een kliko ombouw voor 2 kleine kliko’s van 140 liter. In een hoekje in de tuin heb ik ruimte over van 120 cm breed waar de kliko’s precies pasten, maar alle modellen die ik zag waren veel te groot. Ik heb bij veel winkels gekeken, zoals de Leen Bakker en Intratuin, maar ik kon niks vinden naar mijn zin.

Ze waren vaak niet goedkoop, te groot en ook niet mooi. Uiteindelijk besloot ik om zelf een kliko ombouw te maken en dit bleek ook veel goedkoper te zijn dan om een kliko ombouw in de winkel te kopen. Ik leg je graag uit hoe jij ook een kliko ombouw voor 2 stuks kan maken. Bij de berekening ga ik uit van een kliko ombouw van 120 cm x 60 cm.

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan dan heeft Amazon een grote keuze in verschillende kliko ombouwen.

zelf een kliko ombouw voor twee containers maken op maat

Misschien vind je dit ook leuk: Zelf lounge matraskussens maken voor buiten

Zelf een kliko ombouw maken voor 2 stuks kleine kliko’s

Benodigdheden:

 • 2 tuinpalen ruw 120 x 5 x 5
 • 2 tuinpalen ruw 150 x 5 x 5
 • 4 tuinpalen ruw 180 x 5 x 5
 • 7 vuren geschaafd 12 x 56 x 210
 • 4 sets raamhoeken 30 mm
 • 2 dozen schroeven 3 x 16 mm
 • 1 doos schroeven 4 x 35 mm
 • 2 dozen draadkrammen 2,0 x 20 mm
 • 6 scharnieren voor de deurtjes (2 per deurtje en 1 per klep)
 • Rietmat

Gereedschappen:

Werkwijze:

1. Maak eerst het frame van de kliko ombouw. Dit doe je door de tuinpalen in de gewenste maten voor jouw kliko ombouw te zagen. Vanuit daar bouw je een frame zoals op de foto. Ik gebruikte de volgende maten:

 • Palen 4 x 110 cm voor de lengte ( 3 stuks achteraan en 1 stuk vooraan)
 • 4 x 60 cm voor de breedte
 • 4 x 100 cm voor de hoogte (deze plaats je tussen de breedte balken)
 • 2 x 50 cm voor extra stevigheid in de breedte

Je kan het beste elke hoek met 2 schroeven vastzetten. Zelf was ik aan deze klus begonnen met de belofte dat mijn man zo min mogelijk hoefde te helpen. Het frame heb ik dus in mijn eentje geprobeerd op te bouwen. Met als gevolg dat het frame instabiel en scheef was. Uiteindelijk heeft mijn man toch geholpen met de opbouw van het frame, omdat een paar extra handen hierbij toch wel zo handig zijn.

zelf een klikoombouw maken

2. Nadat je het frame hebt gemaakt kan je de deurtjes en kleppen aan de bovenzijde gaan maken. Zoals je ziet op de foto heb ik enkel met latjes de buitenzijdes gemaakt. Deze heb ik vastgezet met raamhoeken. De kleppen vallen iets over de rand aan de voor en zijkant voor extra stevigheid.

3. Nu kan je het riet gaan vastzetten. Dit leek mij een super simpele (en goedkope) oplossing, maar dit heeft mij uiteindelijk bloed zweet en tranen gekost. pas op het eind had ik het een beetje door. Ik wilde deze namelijk met draadkrammen vastzetten, maar de draadkrammen schoten alle kanten op, behalve vast in het hout. Pas op het eind kwam ik erachter dat door het riet eerst met houtlijm vast te zetten het makkelijker was om de draadkrammen vast te zetten. Ook heeft mijn man geholpen, omdat ik simpelweg de kracht miste om de draadkrammen goed vast te slaan.

Het riet knip je eerst op maat. Dit is heel simpel door met een snoeischaar het riet in de gewenste lengte te knippen. Daarna lijm je het riet vast aan het frame. Verzwaar dit met een gewicht en laat het een tijdje drogen. Daarna zet je het nog stevig vast met draadkrammen.

4. Als het riet stevig vastzit aan het frame dan kan je de deurtjes en kleppen bevestigen aan de basis met de scharnieren. En klaar is je zelfgemaakte kliko ombouw!

Kliko ombouw zelf maken: het resultaat

Eerlijk is eerlijk, het viel mij nog best tegen om zelf een kliko ombouw te maken. Toch ben ik uiteindelijk blij met het originele resultaat. En een andere oplossing was er ook niet, want in dit kleine formaat is er simpelweg geen kliko ombouw te koop.

Er is 1 nadeel en dat is dat het buitenkraantje net naast de kliko ombouw zit. Dit wist ik van te voren. Hierdoor kan 1 deurtje niet open en is het een beetje passen en meten om de kliko’s eruit te krijgen.

In mijn geval gaat mooi soms voor praktisch: ik heb liever de kliko’s uit het zicht en 1 keer per week iets meer moeite doen om de kliko’s eruit te krijgen, dan elke dag tegen de lelijke kliko’s aan te kijken.

Wat vinden jullie van het resultaat? Zouden jullie deze kliko ombouw van riet ook zelf willen maken?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

5 gedachten over “Kliko ombouw maken | DIY ombouw van riet”

  1. Helaas blijkt hij niet zo stombestendig in de hoek waarin hij bij ons staat. Dus ik zou wel kijken of je hem in een windstil hoekje kan zetten of anders op de koop toenemen dat er een nieuwe rol riet gekocht moet worden om te bekleden….

   1. Hoi Ilse, goed idee van jou om het op deze manier te doen,ik ben ook op zoek naar een oplossing voor me kleine kliko s
    Je kan de ombouw ook zo neerzetten dat je buiten kraantje in de ombouw terecht komt..tussen de kliko s bv want dan hoef je alleen je deurtje open te doen als je water nodig hebt.. als dat qua formaat past,zou ik dat doen! Ik ga binnenkort ook aan de slag😊

    1. Hoi Bianca, leuk dat je er ook mee aan de slag gaat en dankjewel voor je tip! In onze situatie kan dit niet, maar ik vind het zeker een goede oplossing voor anderen 🙂 Wij hebben de kliko-ombouw inmiddels verplaatst naar een andere plek waar het kraantje niet meer in de weg staat 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven