Ik ben zo blij dat ik jullie eindelijk kan laten zien hoe je zelf een kliko ombouw kan maken. Dit DIY project heeft mij echt bloed, zweet en tranen gekost, en bijna een echtscheiding, maar hij is eindelijk af! In deze blog leg ik je met een handig stappenplan uit hoe je deze kliko ombouw ook zelf kan maken. Ook deel ik wat er bij mij niet goed ging, zodat jij hopelijk niet dezelfde fouten hoeft te maken.

Misschien vind je dit ook leuk: Zelf lounge matraskussens maken voor buiten

Ik was al een tijdje op zoek naar een kliko ombouw voor 2 kleine kliko’s van 140 liter. Ik had een hoekje in de tuin over van 120 cm breed waar de kliko’s precies pasten, maar alle modellen die ik zag waren veel te groot. Ik heb bij veel winkels gekeken, zoals de Leen Bakker en Intratuin, maar ik kon niks vinden naar mijn zin. Ze waren vaak niet goedkoop, te groot en ook niet mooi. Uiteindelijk besloot ik om zelf een kliko ombouw te maken en dit bleek ook veel goedkoper te zijn dan om een kliko ombouw in de winkel te kopen. Ik leg je graag uit hoe jij ook een kliko ombouw voor 2 stuks kan maken. Bij de berekening ga ik uit van een kliko ombouw van 120 cm x 60 cm.

zelf een kliko ombouw voor twee containers maken op maat

Zelf een kliko ombouw maken voor 2 stuks kleine kliko’s

Benodigdheden:

Gereedschappen:

Werkwijze:

1. Maak eerst het frame van de kliko ombouw. Dit doe je door de tuinpalen in de gewenste maten voor jouw kliko ombouw te zagen. Vanuit daar bouw je een frame zoals op de foto. Ik gebruikte de volgende maten:

  • 4 x 110 cm voor de lengte ( 3 stuks achteraan en 1 stuk vooraan)
  • 4 x 60 cm voor de breedte
  • 4 x 100 cm voor de hoogte (deze plaats je tussen de breedte balken)
  • 2 x 50 cm voor extra stevigheid in de breedte

Je kan het beste elke hoek met 2 schroeven vastzetten. Zelf was ik aan deze klus begonnen met de belofte dat mijn man zo min mogelijk hoefde te helpen. Het frame heb ik dus in mijn eentje geprobeerd op te bouwen. Met als gevolg dat het frame instabiel en scheef was. Uiteindelijk heeft mijn man toch geholpen met de opbouw van het frame, omdat een paar extra handen hierbij toch wel zo handig zijn.

zelf een klikoombouw maken

2. Nadat je het frame hebt gemaakt kan je de deurtjes en kleppen aan de bovenzijde gaan maken. Zoals je ziet op de foto heb ik enkel met latjes de buitenzijdes gemaakt. Deze heb ik vastgezet met raamhoeken. De kleppen vallen iets over de rand aan de voor en zijkant voor extra stevigheid.

deuren klikoombouw

deuren klikoombouw vastmaken

3. Nu kan je het riet gaan vastzetten. Dit leek mij een super simpele (en goedkope) oplossing, maar dit heeft mij uiteindelijk bloed zweet en tranen gekost. pas op het eind had ik het een beetje door. Ik wilde deze namelijk met draadkrammen vastzetten, maar de draadkrammen schoten alle kanten op, behalve vast in het hout. Pas op het eind kwam ik erachter dat door het riet eerst met houtlijm vast te zetten het makkelijker was om de draadkrammen vast te zetten. Ook heeft mijn man geholpen, omdat ik simpelweg de kracht miste om de draadkrammen goed vast te slaan.

Het riet knip je eerst op maat. Dit is heel simpel door met een snoeischaar het riet in de gewenste lengte te knippen. Daarna lijm je het riet vast aan het frame. Verzwaar dit met een gewicht en laat het een tijdje drogen. Daarna zet je het nog stevig vast met draadkrammen.

rieten klikoombouw

4. Als het riet stevig vastzit aan het frame dan kan je de deurtjes en kleppen bevestigen aan de basis met de scharnieren. En klaar is je zelfgemaakte kliko ombouw!

zelf kliko ombouw maken met 2 deksels

Eerlijk is eerlijk, het viel mij nog best tegen om zelf een kliko ombouw te maken. Toch ben ik uiteindelijk blij met het originele resultaat. En een andere oplossing was er ook niet, want in dit kleine formaat is er simpelweg geen kliko ombouw te koop. Er is 1 nadeel en dat is dat het buitenkraantje net naast de kliko ombouw zit. Dit wist ik van te voren. Hierdoor kan 1 deurtje niet open en is het een beetje passen en meten om de kliko’s eruit te krijgen. In mijn geval gaat mooi soms voor praktisch: ik heb liever de kliko’s uit het zicht en 1 keer per week iets meer moeite doen om de kliko’s eruit te krijgen, dan elke dag tegen de lelijke kliko’s aan te kijken.

kliko ombouw op maat van riet

zelfgemaakte rieten kliko ombouw voor kleine kliko's

Wat vinden jullie van het resultaat? Zouden jullie deze kliko ombouw van riet ook zelf willen maken?

Liefs,

Ilse

zo maak je zelf een kliko ombouw op maat voor twee stuks kleine kliko's. goedkope kliko ombouw van riet

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan!


* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.