De voor- en nadelen van een tegelvloer in de woonkamer
grijze vloertegel

De voor- en nadelen van een tegelvloer in de woonkamer

In deze blog vertel ik je graag over de voor- en nadelen van een tegelvoer in de woonkamer. Toen mijn man voor het eerst voorstelde om voor vloertegels in de woonkamer te kiezen vond ik het helemaal niks.

Ik had namelijk een beeld van grote, glanzende tegels die er kil en sfeerloos uitzagen. Maar na er een tijdje over nagedacht te hebben en meer informatie erover opgezocht te hebben was ik om.

In mijn zoektocht naar mooie vloertegels kwam ik namelijk genoeg moderne en sfeervolle tegels tegen.

Uiteindelijk werd ik verliefd op de vloertegels van Vtwonen. Wat ik zo leuk aan deze tegels vind is dat je deze tegels kan combineren met tegels met een mooie dessin voor een speels effect.

Zo hebben we op verschillende plekken in de woonkamer voor een tegel met dessin gekozen, zodat het er net even anders dan anders uitziet. Nu 3 jaar later ben ik zo blij met de keuze voor vloertegels in de woonkamer. Ik vertel je graag meer over de voor- en nadelen van een tegelvloer.

tegelvloer woonkamer voordelen

Voordelen van vloertegels

Voor wij kozen voor tegels in de woonkamer heb ik eerst onderzoek gedaan naar de belangrijkste voordelen.

Na een hele vervelende ervaring met een marmoleum vloer waarmee we op dag 1 al problemen hadden, wilde ik dat onze volgende vloer wel langer mee zou gaan.

Gelukkig voldeed een tegelvloer aan al mijn eisen.

 • Vloertegels zijn, in de meeste gevallen, geschikt voor vloerverwarming. De tegels geleiden de warmte heel goed en dat is in de winter heerlijk warm aan de voeten.
 • In de zomer zijn vloertegels juist heerlijk koel. Er is niks lekkerders dan op een warme dag met blote voeten over de frisse tegels te lopen.
 • Tegels zijn duurzaam en makkelijk in onderhoud.
 • Tegels kunnen tegen een stootje. Hier valt regelmatig wat op de grond, maar we hebben nog geen enkele beschadiging. Daarom zijn tegels ook ideaal met kinderen of huisdieren.
 • Ook zijn tegels makkelijk schoon te maken. Even stofzuigen en dweilen en alles is weer schoon. Er kan geen stof tussen kieren of naden kruipen.
 • Heb je een kleine woonkamer? Kies dan voor een grote vloertegel: deze zorgt ervoor dat de ruimte er groter uitziet.
grijze vloertegel woonkamer

Nadelen van vloertegels

Elke vloerkeuze heeft nadelen, zo ook een tegelvloer.

Gelukkig vallen de nadelen erg mee en kan je bij de keuze van je vloer deze  nadelen beperken.

 • Vloertegels kunnen glad zijn. Gelukkig zijn er genoeg tegels die voorzien zijn van anti-slip. Zo zitten onze tegels in de woonkamer vol met reliëf waardoor ze juist allesbehalve glad zijn. De tegels in onze hal hebben geen reliëf en zijn juist wel glad. Dit is wel iets waar je goed op moet letten bij het uitkiezen van een vloertegel.
 • De voegen rondom de tegels kunnen vies worden, zeker in een ruimte die zo intensief gebruikt wordt als de woonkamer. Daarom is het verstandig om voor een donkere voeg te kiezen. In de woonkamer hebben wij hiervoor gekozen en nog helemaal geen last van donkere voegen. In de badkamer hebben wij wel gekozen voor een lichtere voeg, waardoor wij continue aan het poetsen zijn om de voegen schoon te houden. Een les voor ons voor de volgende keer!
 • Tegels kunnen er kil uitzien. Dat was in eerste instantie ook mijn bezwaar waarom ik liever geen tegelvloer wilde. Maar gelukkig is er genoeg keuze in vloertegels die er niet kil uitzien. Kies bijvoorbeeld voor een gemêleerde tegel, een houtlook tegel of een tegel met een warme tint om dit te voorkomen. Ook is het verstandig om een sample van een tegel te bestellen en deze eerst in de ruimte te leggen. Zo kan je goed beoordelen of de tegel mooi in de ruimte staat.
 • Wil je weer een andere vloer? Vloertegels zijn relatief moeilijk te verwijderen. Maar omdat tegels duurzaam zijn en tegen een stootje kunnen gaan ze ook relatief lang mee en zal het, als het goed is, lang duren voor je deze wil verwijderen.
tegelvloer woonkamer

Laat je in ieder geval goed informeren in de winkel over de mogelijkheden van vloertegels bij jou thuis. Succes met het maken van jouw keuze!

En toch liever een andere vloer? Bekijk dan de mogelijkheden van een Novilon vloer.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

9 gedachten over “De voor- en nadelen van een tegelvloer in de woonkamer”

 1. Wat is de naam van deze tegel? En is deze nog verkrijgbaar bij VT wonen? Ik vind het namelijk echt een super mooie tegel 😍

  1. Wij hebben vanaf dag 1 bobbels, krassen en deuken in de vloer gehad. En dat werd steeds erger en erger… Veel mensen zijn erg blij met hun marmoleumvloer, maar ik heb ook veel mensen gesproken die dezelfde problemen als ons hebben gehad.

 2. Dankjewel, Ilse. Wij zoeken nog een mooie lichtgrijze vloer voor ons nieuwe huis en marmoleum is een kanshebber. Ik ga nog even wat meer info inwinnen voordat we besluiten 🙂

 3. Hallo, kunt u mij vertellen waar u het kleed vandaan heeft? Het zal vast niet meer te koop zijn maar toch…
  alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven