15 dingen die het huishouden makkelijker maken

15 dingen die het huishouden makkelijker maken

Het huishouden is zeker weten niet mijn favoriete bezigheid en ik ben er het liefst zo min mogelijk tijd aan kwijt. Tegelijkertijd vind ik het wel belangrijk dat het huis er netjes en opgeruimd uitziet. Een opgeruimd huis zorgt voor rust en orde.

Je kan nog zoveel mooie spullen in huis hebben, als het een chaos is dan kan je er nog niet van genieten. Daarom is een opgeruimd huis voor mij net zo belangrijk als een mooi huis.

En eerlijk is eerlijk, met een drukke baan lukt het ons echt niet om het huis altijd helemaal opgeruimd te houden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die het huishouden een stuk makkelijker kunnen maken waardoor je minder tijd aan het huishouden kwijt bent.

Van een keukenmachine waardoor je minder tijd kwijt bent in de keuken tot een snelle manier om ruiten schoon te maken: ik deel graag mijn favoriete tips met je.

makkelijk huishouden bijhouden

15 tips die het huishouden makkelijker maken

1. Boodschappen online bestellen

Wij bestellen al jarenlang het merendeel van onze boodschappen online. Dit is ongetwijfeld de grootste tijdswinst in ons huishouden!

Het gemak waarmee je online kan bestellen en het uitgebreide assortiment van de online supermarkt is voor ons ideaal. Zo kan ik heel makkelijk de boodschappen die we elke week nodig hebben selecteren via een aparte lijst. En ook de drogisterij artikelen kan je direct bij de boodschappen bestellen. De bezorgtijd stel ik in op de tijd die voor mij het beste uitkomt en zo bespaar ik al snel een uur per week in het huishouden, omdat ik niet naar de winkel hoef.

Op zaterdag gaan we nog wel graag naar de markt voor groente, kaas, brood, vis en biologisch vlees. Dit doen wij al jaren en nu de rest van de boodschappen thuis worden bezorgd hebben wij hier uitgebreider de tijd voor en hoeven we ons niet zo te haasten.

In plaats van boodschappen online bestellen kan je ook kiezen voor een maaltijdbox, bijvoorbeeld van Hello Fresh. In deze review deel ik onze ervaringen met deze maaltijdbox. Persoonlijk vind ik dit best duur en haal ik veel plezier uit het opstellen van een weekmenu, maar als jij het opstellen van een boodschappenlijstje veel gedoe vindt dan kan een service als Hello Fresh handig zijn.

2. Whiteboard in de keuken

Het bestellen van de boodschappenlijst kan nog makkelijker. Door een whiteboard in de keuken op te hangen, of zoals in ons geval in de voorraadkast, kan je heel makkelijk bijhouden wat niet meer op voorraad is.

Als je een boodschappenlijstje maakt dan hoef je alleen maar even op het bord te kijken wat je extra moet bijbestellen en niet meer alle voorraad te controleren. Dit scheelt heel wat tijd.

Het is wel belangrijk dat je gezinsleden ook opschrijven wanneer iets (bijna) op is, dat gaat hier nog niet altijd goed. Maar toch maakt het whiteboard het opstellen van de boodschappenlijst al een stuk makkelijker.

3. Kook vooruit

Koken is één van de huishoudelijke taken die het meeste tijd kost. Zelf vinden wij gezond eten heel belangrijk en wij eten dan ook zoveel mogelijk vers. Maar we hebben niet elke dag de tijd om heel uitgebreid te koken.

Daarom koken wij minimaal 1 keer per week een grote pan soep of een omelet waar we minimaal 2 dagen van kunnen eten. Dit bespaart tijd en we eten zo toch gezond.

Ook zijn er meer dan genoeg gezonde maaltijden te maken die maximaal 15 á 20 minuten bereidingstijd hebben. Zo kan je toch gevarieerd eten, maar maak je het niet te ingewikkeld.

4. Gebruik een foodprocessor

Zeker in een groot gezin komt er, als je vers wilt eten, veel snijwerk bij het bereiden van een maaltijd kijken. Zelf vind ik een foodprocessor ideaal, omdat deze het fijne snijwerk voor je doet.

Dit scheelt een heleboel tijd in de keuken en in de tussentijd kan jij alvast wat andere dingen in de keuken voorbereiden.

5. Zelfreinigende oven

Een pyrolyse oven is een zelfreinigende oven die vuil en vet op een hoge temperatuur verbrandt. Op deze manier heb je minder schoonmaakwerk aan de oven.

De oven schoonmaken vind ik echt één van de vervelendste klussen die er is. Al die rottige hoekjes, het aangekoekte vet en verstopte kruimels: 100 % schoon word de oven bij mij nooit. Herken je dit? Overweeg dan eens een zelfreinigende oven.

Dit staat zeker op mijn verlanglijstje voor als onze oven aan vervanging toe is.

6. Wasmachine en droger met timer

Op de meeste moderne wasmachine en drogers zit tegenwoordig een timer. Je kunt deze zo instellen dat de wasmachine en droger op een later moment starten.

Dit is ideaal, want je kunt bijvoorbeeld de wasmachine zo instellen dat hij net klaar is als jij thuiskomt van het werk. Dan hoef je de wasmachine na een lange dag niet meer eerst aan te zetten, maar kan je direct de was ophangen.

Of je stelt de wasmachine zo in dat deze draait op de zonnigste uren van de dag, als je zonnepanelen hebt kan je hiermee energiezuinig wassen. Het is overigens niet verstandig om natte was te lang in de wasmachine te laten zitten, want hierdoor kan de was gaan stinken.

Ook kan je een droger beter niet aanzetten als je niet thuis bent, omdat drogers een verhoogd risico op brand hebben.

7. Wasdroogbollen

Gek word ik soms van de vele flessen schoonmaakmiddelen in huis. Om meer overzicht te houden proberen wij kritisch te kijken wat minder kan. Dat is niet alleen heel handig, maar ook nog eens goed voor het milieu.

In de meeste schoonmaakmiddelen zitten spullen die niet perse goed zijn namelijk. Zo maak ik tegenwoordig zelf ons wasmiddel zonder meuk. Duurzaam en goedkoop, ideaal.

Eén ding wat wij al een paar jaar niet meer gebruiken is wasverzachter. Sowieso gebruiken wij de droger het liefst zo min mogelijk, maar natuurlijk is hij soms wel zo praktisch.

Met wasdroogbollen voor de droger hebben wij geen wasverzachter meer nodig, want deze bollen zorgen ervoor dat de was zacht blijft. En dankzij de bollen is de was ook nog eens sneller droog, waardoor wij minder elektriciteit gebruiken. Een win-win situatie dus!

8. Sorteer was meteen

Zelf doen wij deze stap al jaren en ik zou dit iedereen willen aanraden. Door de was direct bij het in de wasmand leggen te sorteren, bespaar je jezelf een extra taak.

De was kan namelijk direct bij een volle wasmand de wasmachine in en je hoeft niet eerst uit te zoeken welke was wel en niet de wasmachine in kan. Dit bespaart een heleboel tijd.

Het is natuurlijk wel slim als iedereen in huis snapt welke was in welke wasmand moet, anders is dit systeem helaas niet waterdicht.

9. Een robotstofzuiger

Oke, ik heb hem zelf nog niet in huis, maar ik hoor er wel hele enthousiaste verhalen over.

Een stofzuigrobot die het werk voor je doet bespaart je tijd in het huishouden. Zeker met kleine kinderen of huisdieren is zo’n stofzuiger echt ideaal.

Je hoeft hem er alleen maar even bij te pakken en aan te zetten. Je kunt zelf in de tussentijd iets anders gaan doen.

10. Een steelstofzuiger

In plaats van een robotstofzuiger kan je ook kiezen voor een steelstofzuiger. Dankzij het kleine formaat en lichte gewicht pak je een steelstofzuiger er veel makkelijker bij dan een traditionele stofzuiger.

Ook past een steelstofzuiger vaak qua formaat makkelijk in de voorraadkast of hal. Wij bewaren onze gewone stofzuiger bijvoorbeeld op zolder en deze pak je er niet even makkelijk bij.

Je hebt geen zakken nodig voor de steelstofzuiger, veel steelstofzuigers zijn snoerloos en je kunt de meeste modellen ook gebruiken als kruimeldief.

Bekijk hier een overzicht met steelstofzuigers.

Wij hebben trouwens zelf een hondje en dat is ook een goed alternatief voor een steelstofzuiger, wij hebben namelijk nooit kruimels in huis!

11. Ga voor echt goede microvezeldoeken

Ik wist wel dat er kwaliteitsverschil in microvezeldoeken zit, maar dat het zoveel verschil maakt geloofde ik nooit tot ik het zelf uitprobeerde.

Sinds ik overstapte van goedkope microvezeldoeken naar deze microvezeldoeken is het schoonmaken zoveel makkelijker geworden. Voor de meeste (simpele) schoonmaakklussen heb ik niet eens schoonmaakmiddel nodig en poets ik oppervlakken moeiteloos schoon met deze doeken.

Echt, investeren in goede microvezeldoeken bespaart je een heleboel tijd (en ergernis) bij het schoonmaken.

12. Hang een douchewisser in de douche

Het schoonmaken van de douche hoeft niet veel tijd te kosten als je zorgt voor een goede douchewisser. Als elk gezinslid na het douchen even de wanden langsgaat met de wisser dan krijgt kalkaanslag geen kans.

En binnen een paar seconden heb je al die wanden met een douchewisser drooggemaakt, dat is echt niet veel werk.

13. Ramen schoonmaken met een ruiten reiniger

Het schoonmaken van ramen vond ik vroeger al een uitdaging. Maar als het dan weer gedaan is kan ik enorm genieten van het schone resultaat.

Van huis uit heb ik de truck geleerd om ramen streeploos schoon te maken met oude kranten. Helaas kost dat niet alleen enorm veel tijd, ook geeft het veel rommel van alle proppen krantenpapier (als je die al in huis hebt).

Mijn buurvrouw wees mij gelukkig een aantal jaar geleden op een veel simpelere manier. Met een ruitenreiniger is het ramen lappen echt super makkelijk en bespaart het je 3 x zoveel tijd.

Ik gebruik deze ruiten reiniger nu een jaar of 4 en het schoonmaken van ramen gaat zoveel sneller en makkelijker, ik kan dit aan iedereen aanraden.

14. Automatisch watergeefsysteem voor je planten

Kost het je teveel tijd om elke keer je planten water te geven? Of vergeet je dit regelmatig? Overweeg dan eens een zelfwaterende bloempot. Je hoeft dan minder vaak water te geven, dit is bijvoorbeeld ook ideaal als je eens op vakantie bent.

Je hebt zelfwaterende bloempotten, maar ook systemen die je in bestaande plantenpotten kunt zetten. Ik vind dit systeem bijvoorbeeld heel goed hiervoor.

Toch werken zelfwaterende bloempotten en systemen nooit zo nauwkeurig als zelf planten water geven en niet elke plant is ook even geschikt voor dit systeem. Voor een kortere periode werkt dit vaak prima, maar langdurig is het niet altijd geschikt.

Om toch snel te weten of je kamerplanten water nodig hebben kan ik deze vochtmeter aanraden.

Ik gebruik deze zelf al ruim een jaar en het water geven aan kamerplanten is zoveel makkelijker, en sneller, geworden. Mijn planten doen het veel beter sinds ik deze vochtmeter gebruik.

15. Verdeel de taken

Heb jij in huis de taken goed verdeeld? Ik heb het geluk dat mijn man van huis uit gewend is veel te doen in het huishouden. De taken zijn hier dan ook goed verdeeld en het is hier eigenlijk nooit een strijd wie wat moet doen. Door de taken realistisch te verdelen zorg je ervoor dat niet alles op jou neerkomt.

Ook kinderen kunnen kleine taken in het huishouden overnemen. Maud geeft je een aantal tips hoe je kleine kinderen kan laten helpen in het huishouden.

En kom je er echt niet uit? Dan is een schoonmaakster altijd nog een optie. Wij hebben in het verleden schoonmaaksters gehad, want als je allebei werkt blijft het gewoon lastig om het huis schoon te houden.

Heb jij nog een tip die het huishouden een stuk makkelijker maakt? Bekijk voor meer inspiratie deze 11 huishoudhacks of deze snelle schoonmaaktips helpen je ook om nog sneller het huishouden te doen.

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest om het nog eens rustig terug te lezen:

hacks huishouden

Verkrijgbaar in meerdere kleuren

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “15 dingen die het huishouden makkelijker maken”

  1. Wat een leuke tips Ilse. Ik ben sinds kort gestart bij een burn-out coach en de eerste twee opdrachten die ze me gaf, waren online boodschappen doen en in het vooruit koken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven