Met deze tips laat je een kleine huis er groter uitzien - InteriorTwin

Met deze tips laat je een kleine huis er groter uitzien

Woon je klein en zou je eigenlijk liever wat meer ruimte hebben? Met deze tips kan je elke ruimte in huis er groter uit laten zien.

Meer ruimte creëren is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar gelukkig zijn er wel altijd manieren om een klein huis er groter uit te laten zien. Zo beleef je meer plezier aan je eigen huis, door simpelweg een aantal dingen in huis te veranderen.

Om een klein huis er groter uit te laten zien kan je het beste beginnen met de basis. Maar ook als dit niet mogelijk is zijn er een aantal dingen in huis die je eenvoudig kunt wijzigen, waardoor de ruimte groter zal lijken.

klein huis groter laten lijken

Met deze tips kan je een klein huis er groter uit laten zien:

1. Kies de juiste vloer

Door ervoor te zorgen dat de basis goed is kan je een kleine ruimte makkelijk een stuk groter doen lijken. Het begint al bij de keuze voor de vloer: kies een vloer die bij voorkeur niet te druk is. Kleine tegels kunnen je kamer er bijvoorbeeld juist kleiner uit laten zien.

Om de ruimte groter te doen lijken kan je het beste kiezen voor een rustig laminaat of bijvoorbeeld een effen betonvloer.

Kies per verdieping dezelfde vloer uit en leg de vloer door zonder deze te onderbreken met drempels, zo ziet het er minder hokkerig en juist optisch groter uit.

Kan je de vloer nu niet wijzigen, maar zorgt de vloer er wel voor dat de ruimte er kleiner uitziet? Overweeg dan een aantal grote effen vloerkleden neer te leggen in een neutrale kleur, ook hiermee kan je de ruimte er groter uit laten zien.

2. Vergroot de ruimte met kleuren

Kleuren hebben enorm veel invloed op een ruimte. In een kleine ruimte kan je meestal het best voor lichte kleuren kiezen. Lichte tinten en witte muren laten je ruimte er groter uitzien.

Kleuren als wit, zand, lichte taupe tinten en subtiele grijstinten laten een ruimte er groter uitzien. Ook pasteltinten zorgen ervoor dat een ruimte er groter uitziet. Lichte tinten weerkaatsen meer natuurlijk licht en creëren een gevoel van ruimte.

Je kunt deze kleuren toepassen op de muur, maar ook door te kiezen voor meubels en accessoires in lichte tinten.

Het is wel een fabel dat zwarte en donkere muren je kamer kleiner lijken te maken. Soms is dat wel zo. Maar heb je veel daglicht in je huis? Dan kan je best experimenteren met donkere kleuren, bijvoorbeeld als je graag een knus gevoel in huis wilt creëren.

3. Denk groots met meubels

In een kleine kamer kan het al snel hokkerig worden. Zeker als je deze helemaal vol zet met meubels.

Veel mensen kiezen daarom voor meerdere kleine meubels in een kleine woning. Daarmee bereik je juist het tegenovergestelde, het ziet er propperig en vol uit.

Kies liever voor een aantal grote meubels. Denk aan een fijne en grote bank, een grote salontafel i.p.v. drie kleine bijzettafeltjes en 1 groot schilderij i.p.v. een drukke fotocollage. Je zult zien dat je kleine huis zo groter lijkt.

Wel is het belangrijk dat je hierbij niet voor te massieve meubels kiest, want deze nemen letterlijk en figuurlijk veel ruimte in. Kies bijvoorbeeld voor een bank op poten, een tv-meubel met (deels) open vakken en eetkamerstoelen met smalle en sierlijke vormen.

4. Ga voor ronde en organische meubels

Een rond vloerkleed, een ovale eettafel of een salontafel met organische vormen: raar maar waar, deze meubels laten je huis er groter uitzien.

In een kleine woning zijn we vaak geneigd alles tegen de muren aan te zetten om ruimte te besparen. Maar juist door een stukje van de muur af te blijven kan het huis er groter uitzien.

Ronde vormen kan je nooit helemaal tegen de muur of randen aanzetten, hierdoor ziet het er automatisch groter uit. En organische ronde vormen nemen meestal minder ruimte in beslag dan vierkante of rechthoekige vormen, waardoor je ook ruimte bespaard.

5. Gebruik de hoogte

In een kleine kamer is het belangrijk om de hoogte goed te gebruiken. Kies dus voor een hoge kast in plaats van een lage kast en haal een aantal hangplanten in huis om ruimte te besparen.

Pas wel op dat je niet elke wand vol zet met hoge kasten, hierdoor ziet het er juist weer vol en rommelig uit. Dan bereik je het tegenovergestelde effect.

6. Haal niet teveel spullen in huis

Als je klein woont moet je ook slim omgaan met spullen. Denk dus kritisch na of je wel echt alles nodig hebt. Kies liever voor een aantal grote woonaccessoires dan een huis vol met kleine decoratie in elke hoek.

En kijk je kasten na. Welke spullen heb je echt nodig en welke spullen kunnen weg? Hoe meer spullen je in huis haalt, hoe kleiner je huis lijkt.

Je hebt hierdoor ook meer kastruimte nodig en dat is zonde, want ook dit neemt weer veel ruimte in. Je hoeft echt niet minimalistisch te leven, maar kritisch nadenken welke spullen je echt nodig hebt kan je veel meer ruimte opleveren.

Weet je niet goed welke spullen je kunt opruimen? Stel jezelf deze vragen bij het ontspullen van het huis en het wordt een stuk makkelijker om keuzes te maken.

7. Kies voor multifunctionele meubels

Als je weinig ruimte hebt in huis dan moet je slim omgaan met de meubels die je plaatst. Door te kiezen voor multifunctionele meubels kan je ruimte besparen in huis.

Dit zijn een aantal ideeën voor multifunctionele meubels in de woonkamer:

  • Een eetkamerbank met lades of deurtjes onder de bank voor opbergmogelijkheden;
  • Een salontafel met opbergruimte;
  • Een (moderne) secretaire waaraan je opengeklapt kunt werken met voldoende opebrgruimte;
  • Een uitschuifbare of uitklapbare eettafel die weinig ruimte inneemt wanneer deze niet gebruikt wordt;

8. Transparante meubels voor een ruimtelijk effect

Zware meubels, bijvoorbeeld een antieke buffetkast of zwarte eettafel, kunnen een ruimte er kleiner uit laten zien. Maar er zijn ook meubels die de ruimte er juist groter uit laten zien.

Transparante meubels, zoals een doorzichtige salontafel of glazen lampen, kunnen een ruimte er juist groter uit laten zien. Ook de nieuwste trends met reflecterende woonaccessoires zoals discoballen en chromen accessoires zijn een goed voorbeeld van meubels waarmee je een ruimtelijk effect kan creëren.

Kijk dus eens of je een aantal van je meubels kunt vervangen door transparante en reflecterende meubels voor een ruimtelijk effect. Op marktplaats en in de kringloopwinkel zijn regelmatig dit soort meubels voor een kleine prijs te vinden.

Zoals je ziet kan je heel wat keuzes maken, waardoor een kleine woning er groter uit zal zien. Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

3 gedachten over “Met deze tips laat je een kleine huis er groter uitzien”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven