Welk dekbed past bij mij? - InteriorTwin
welk dekbed past bij mij?

Welk dekbed past bij mij?

Een dekbed uitkiezen is misschien minder simpel dan je denkt. Er is veel keuze: niet alleen in afmetingen en dikte, maar ook in vulling. Om het juiste dekbed uit te kiezen is het belangrijk de verschillen te snappen. Nu het najaar weer aanbreekt gaan veel mensen op zoek naar een nieuw (warmer) dekbed voor koude nachten.

Ik moet eerlijk bekennen dat wij in het verleden gewoon de IKEA inliepen en op de gok wat uitzochten. Maar inmiddels ken ik de verschillen en hebben we een dekbed wat echt bij ons past. In dit artikel leg ik graag de verschillen aan je uit, zodat je de juiste keuze voor een dekbed wat bij je past kan maken. Dat slaapt namelijk veel prettiger!

Verschillende soorten vulling

Wist je dat dekbedden verschillende soorten vulling hebben? Je hebt donzen dekbedden, wollen dekbedden en synthetische dekbedden. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

  • Donzen dekbedden: een donzen dekbed is altijd gemengd met dons en veren. Een donzen dekbed is over het algemeen licht en ventileert goed, maar houdt ook goed warmte vast. Hierdoor is hij voor elke seizoen geschikt. Hoe hoger het donspercentage van het dekbed, hoe beter de kwaliteit maar ook hoe hoger de prijs.
  • Wollen dekbedden: een wollen dekbed is de beste keuze als je ‘s nachts veel transpireert. Het wollen dekbed zorgt namelijk voor een goede vocht- en temperatuurregulatie. Een nadeel van een wollen dekbed is dat deze wel relatief zwaar is.
  • Synthetische dekbedden: deze dekbedden zijn meestal gemaakt van kleine bolletjes van polyester. Het voordeel van deze vulling is dat deze makkelijk op hoge temperaturen in de wasmachine kan worden gewassen, waardoor dit type dekbed ideaal is voor mensen met een huisstofmijtallergie. Ook is dit dekbed relatief goedkoop. Een nadeel van dit type dekbed is dat deze minder goed ventileert dan andere soorten dekbedden.

De juiste dikte van een dekbed

Dekbedden hebben verschillende diktes. Deze diktes, warmteklasses, zijn opgedeeld in klasse 1 t/m 4. Klasse 1 is het warmst en klasse 4 het koelst. Een 4-seizoenendekbed is een dekbed bestaande uit twee delen: eentje voor in de zomer en een wat dikkere voor het voor- en najaar.

Deze dekbedden kan je samen combineren tot één dekbed voor in de winter. Zelf hebben wij een 4-seizoenendekbed en ik vind het erg fijn dat je zo het hele jaar door de perfecte dikte kan samenstellen.

Ook zijn dekbedden in verschillende afmetingen te koop. Zo heb je een eenpersoonsdekbed (140 x 200 cm), een tweepersoonsdekbed (200 x 200) en extra grote dekbedden (lits-jumeaux 240 x 200 cm of 260 x 200 cm) voor bedden van 180 x 200 cm en groter.

Vergeet niet om regelmatig je dekbed op te frissen, zo slaap je nog een stuk lekkerder. Naast een goed dekbed is een kwalitatief goed hoofdkussen net zo belangrijk.

En ben je nog op zoek naar het perfecte dekbedovertrek? Met deze tips kies je altijd iets moois uit voor in de slaapkamer!

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog
tips voor het uitkiezen van het juiste dekbed
welk dekbed past bij mij

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven