Inspiratie voor een retro interieur - InteriorTwin
retro gordijnen house of happiness in huis

Inspiratie voor een retro interieur

Een retro interieur is weer terug van weggeweest! Wil jij ook retro in huis halen, maar weet je niet hoe? In deze blog geef ik je tips voor een retro interieur. Ook mag ik namens A House of Happiness een set retro op maat gemaakte gordijnen t.w.v. 1.000 euro weggeven, hoe leuk is dat! A House of Happiness bestaat dit jaar namelijk 100 jaar en mogen zich vanaf nu Koninklijk noemen. Ik vertel je er later in dit artikel alles over, maar eerst geef ik je tips hoe je start met een vintage interieur.

Kenmerken van een retro en vintage interieur

Voor je aan de slag gaat met een retro interieur is het goed eerst te weten wat hier mee bedoeld wordt. Ik haal de termen retro en vintage door elkaar. Vintage zijn ‘oude’ items, daar kunnen allerlei periodes mee bedoeld worden maar meestal worden daar de jaren ’50 tot en met ’80 mee bedoeld. Retro is vintage in een nieuw jasje. Dus nieuwe ontwerpen, gebaseerd op vintage design.

Een retro interieur herken je aan de volgende dingen:

  • Het gevoel van vroeger
  • Ronde en organische vormen met veel gebruik van hout
  • Hout wordt gecombineerd met materialen als staal, plastic, wol, velvet en leer
  • Er wordt veel gebruik gemaakt van aardetinten gecombineerd met kleuren als okergeel, oranje en olijfgroen
  • Gebruik van gedurfde patronen als bloemetjesgordijnen (zoals de nieuwe collectie van A House of Happiness) of geometrisch behang
  • Vintage vloerkleden met veel bruintinten, oranje en geel
  • Slanke poten van wandmeubels en tafels
  • De finishing touch zie je terug in planten als de cactus of vetplant

Inspiratie voor een retro interieur

  • Als je van een rustig interieur naar een retro interieur wilt overschakelen kan dat best wel even heftig zijn. Daarom kan je het beste voor 1 gedurfd item kiezen en de rest wat rustiger houden. A House of Happiness heeft drie retro gordijnen ontworpen die hiervoor perfect zijn en precies bij het thema aansluiten.
  • De basis kan je het beste rustig houden, bijvoorbeeld een grijze bank (die past altijd en overal bij) of een houten dressoir of salontafel. Voor retro en vintage meubels kan je bij vintage winkels terecht (Misceaup is één van mijn favorieten), op marktplaats, in de kringloopwinkel en op rommelmarkten. Maar omdat retro weer hip is hebben ook veel bekende merken weer retro meubels in de collectie.
  • Kies een vloerkleed wat qua kleuren bij het gordijn past om het niet te druk te maken. Zoek eens op vintage vloerkleed en je komt genoeg inspiratie tegen.
  • Er zijn veel (replica) posters met een vintage look. Oude schoolkaarten, bijvoorbeeld met topografie of dieren, doen het altijd goed.
  • Maak het af qua styling met kussens in warme kleuren, het liefst van velvet of een andere warme stof.

Om jullie te inspireren maakte ik dit moodboard met de gordijnen van A House of Happiness en bijpassende meubels.

Moodboard vintage interieur
Producten: Gordijnen – retro collectie House of Happiness | Vintage vloerkleed – HKliving | Kussen – Dutchbone | Salontafel – Goossens Wonen | Bank – Pronto | Vintage poster – Junique | Rolkussen – Dutchbone | Dressoir – Zuiver |

A House of Happiness retro collectie

Gordijnmerk A House of Happiness heeft dit jaar een exclusieve retro gordijncollectie uitgebracht om te vieren dat ze 100 jaar bestaan en zichzelf nu Koninklijk mogen noemen. De gordijnen zijn geïnspireerd op vervlogen jaren. De 9-delige collectie bevat een mix van nieuwe stoffen en remakes van retro dessins uit het archief. De collectie bestaat uit 3 opvallende stoffen, met elk stof een bijpassende leatherlook en bijpassende netstructuur. De gordijnen hebben bijpassende namen gekregen als Retro, Anniversary en Classic. Met deze retro collectie wordt het super makkelijk om je interieur die vintage look te geven! Ter inspiratie maakte ik een aantal sfeerbeelden van de collectie.

house of happiness retro collectie 1
Retro gordijn
moodboard 1 house of happiness
Retro gordijn
house of happiness retro collectie 2
Classic gordijn
moodboard 2 house of happiness
Classic gordijn
house of happiness retro collectie 3
Anniversary gordijn
moodboard 3 house of happiness
Anniversary gordijn

Ook bij A House of Happiness is duurzaamheid een belangrijk onderdeel. De collectie is deels gemaakt van gerecyclede garens, er wordt geprint met duurzame inkten en de stof wordt bedrukt met een waterbesparende druktechniek.

Win A House of Happiness gordijnen t.w.v. € 1.000

Ik verklapte het al aan het begin: ik mag iemand blij maken met op maat gemaakte gordijnen naar keuze uit deze exclusieve collectie van A House of Happiness t.w.v. 1.000 euro! Je kan de gordijnen uitkiezen voor de woonkamer, maar natuurlijk ook voor de slaapkamer, kinderkamer of een andere ruimte in huis. Het voordeel van op maat gemaakte gordijnen is dat deze extra stijlvol staan, omdat de maat precies goed is. Zo zijn je gordijnen nooit meer te kort of te smal, iets wat wel kan gebeuren als je kant en klaar gordijnen in bijvoorbeeld de bouwmarkt koopt.

De witactie is inmiddels afgelopen. Gefeliciteerd Jolanda, @thuisop47, jij hebt de winactie gewonnen!

Ik heb de gordijnen zelf ook even thuis geprobeerd door ze over de shutters te hangen en dit is mijn favoriet! De leatherlook gordijnen en bijpassende netstructuur kan je bijvoorbeeld ook als plaid of voor je kussens gebruiken om een mooi geheel te creëren, hoe leuk is dat! Speciaal voor de gelegenheid haalde ik het vloerkleed van zolder waar mijn vader nog als baby op gespeeld heeft, helemaal vintage dus.

retro gordijnen in huis

Succes! Mirjam van Een goed verhaal vertelt op haar blog meer over de duurzame toekomstvisie van A House of Happiness, dus check ook zeker even haar blog.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

22 gedachten over “Inspiratie voor een retro interieur”

  1. Ja, een te gekke actie! Mijn gekregen gordijnen weg uit de woonkamer en een vintage gevoel ervoor terug, zou fantastisch zijn! Past goed bij de rest van ons interieur!

    1. Ik doe graag mee! We hebben in de woonkamer gordijnen hangen die we van m’n schoonouders lenen, zodat er na de verhuizing in elk geval iets hing.. en dat is al bijna 5 jaar geleden. Hoog tijd voor echt passende gordijnen dus!

  2. Wat een ontzettend leuke interieur ideeën. Ben momenteel allemaal spullen aan het verzamelen en kopen om een nieuw huisje in te richten voor mij en mijn dochter ivm een scheiding en ik haal hier veel inspiratie uit. De retro gordijnen, zelf nooit aan gedacht, maar wat gaaf om het wat te breken!

  3. Zo tof! Ik vind de net gordijnen echt prachtig! 😄 We zijn flink aan het klussen in ons jaren 30 huis, maar raambekleding schiet er bij in. Ik waag dus graag een kansje!

  4. Ah wat gaaf die gordijnenl Onze te korte kant en klaar gordijnen mogen wel eens vervangen worden haha, dus ga hard duimen! 😁

  5. Dit is echt een te gekke winactie! Ik heb nog mega saaie witte gordijnen uit ons oude huis hangen. En zie het helemaal voor me in onze slaapkamer. Heerlijk vrolijke prints en warme kleuren. Dat geeft zoveel energie als je daarmee wakker wordt😍

  6. Monique De Greef

    Ik vind de retro/vintage look echt super leuk! Dus met deze tips kan ik zeker vooruit. En wat een ontzettend mooie warme kleuren. 🧡 Ik zou voor de roestbruine variant gaan van de anniversary collectie, die zullen veel sfeer geven in huis! ☺️

  7. Esther van den Heuvel

    Ja, ik doe zeker mee! Met nu kant-en-klaar g gordijnen in de slaapkamer kunnen we wel ene set goede gordijnen gebruiken 😀🤞🏻

  8. Wij doen mee! 😍
    Gordijnen zijn duur en ik zou echt graag mooie gordijnen in de woonkamer willen. De op maat gemaakte luxaflexen hangen hier al voor de ramen sinds het huis gebouwd is in 1966 en hoewel groen weer in de mode is vind ik ze toch niet echt mooi. Misschien met retro gordijnen dat we weer helemaal hip zijn! 😊

  9. Annemiek de Bruijn

    Wat een prachtige gordijnen! Duurzaam, top!!
    Ik doe graag mee aan de winactie omdat we over twee weken verhuizen en de opengewerkte gordijnen zouden prachtig staan in de erker van ons jaren 30 huis ♥️

  10. Wat ontzettend gaaf…deze royale give away.
    Wij wonen 3,5 jaar in ons huisje en hebben toen gekozen voor goedkope gordijnen.
    Deze toffe gordijnen zouden en verademing zijn!

  11. Toffe actie zeg! Ook mooie herinneringen van vroeger worden zo opgehaald. Je hebt prachtige foto’s, lijkt het alsof je neer stoffen op de fotos hebben dan ik in de collectiel op hun website kan zien? Die mooie grijze classic kan ik in de retro collectie niet terug vinden.. of moet ik mijn bril opzetten. Achna dat krijg je met deze retro stoffen, ik voel mij meteen weer helemáál jeugdig. Haha (IG= By.dott)

  12. Marianne Scholten

    Geweldig mooi!
    En op het goede moment.
    We hebben de kamer van mijn dochter van 15 jaar laatst helemaal veranderd. De muren zijn in een mooie kleur geschilderd, ze heeft een mooie stoere fauteuil uitgezocht, er is een mooie grote plant gekocht en de indeling is veranderd.
    Er is alleen voor haar één doorn in het oog, haar roze gordijnen. Ze mag nog een keer een paar nieuwe uitzoeken, maar daar moet hier nog even voor gespaard worden. Maatwerk gordijnen daar zit nu eenmaal een prijskaartje aan.
    Ik waag dus heel graag een kans, voor mijn dochter. Wat zou ze gelukkig zijn.

  13. Enthousiast ben ik bezig met ons nieuwe huis waar we eind november in zullen gaan wonen. Maar eerlijk gezegd weet ik niet waar ik moet beginnen… Misschien met de prachtige retro gordijnen die nu te winnen zijn! Fijn dat er zoveel inspiratie te vinden is, zoals bij jou, Ilse op Interiortwin. Bedankt daarvoor! Nu duimen dat ik ze win;-)

  14. Deze zouden echt heel goed van pas komen in ons nieuw stekje! 😍🏡🍀 Dus hoop echt dat ik wil, want vind ze magnifiek!! 🤩🤞🏽

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven