10 niet giftige planten voor honden en katten - InteriorTwin
niet giftige planten voor honden en katten

10 niet giftige planten voor honden en katten

Ben jij op zoek naar planten die niet giftig voor honden en katten zijn? Ik heb een handig overzicht gemaakt voor veilige planten voor onze trouwe viervoeters en vertel je ook met welke planten je beter kan uitkijken.

Ik moet eerlijk bekennen: wij hebben geluk. Onze boomer Jackie heeft nooit naar planten omgekeken. Ik heb meerdere planten in huis die giftig zijn voor huisdieren, want wist ik veel toen we Jackie net in huis hadden.

Inmiddels weet ik wel beter en hou ik goed in de gaten of Jackie toch niet stiekem aan de planten zit. Het merendeel van de planten kan ze gelukkig niet bij in de buurt komen en van de enkeling waar ze wel bij zou kunnen blijft ze gelukkig af.

Maar misschien heb jij wel minder geluk en snuffelt jouw kat of hond graag aan planten. Met deze diervriendelijke kamerplanten weet je zeker dat je goed zit. De volgende planten zijn namelijk niet giftig voor honden en katten.

In dit lijstje staan zowel kleine kamerplanten, grote kamerplanten, bloeiende kamerplanten als hangplanten die veilig zijn voor je huisdieren.

Deze kamerplanten zijn niet giftige planten voor honden en katten:

1. Nestvaren

nestvaren niet giftig honden en katten

Eén van mijn nieuwste aanwinsten is toevallig een kamerplant die niet giftig is voor huisdieren. De nestvaren (Asplenium Crispy Wave) is lucht zuiverend en staat het liefst op een lichte plek, uit de zon. Pas op voor teveel water.

2. Bromelia

Bromelia niet giftig honden en katten

Ik hou van de Bromelia. Deze vrolijke bloeiend plant is in veel kleuren te krijgen en het leuke is dat dit ook een diervriendelijke plant is. Wist je dat de ananasplant, oftewel anti-snurkplant, ook een Bromelia is?

3. Bananenplant

bananenplant niet giftig honden en katten

De bananenplant is één van mijn favoriete planten en ik vind het dan ook super fijn dat deze niet giftig voor huisdieren is. Zelf heb ik al meerdere stekjes van de bananenplant in huis en ik heb zelfs een speciale variant, de rode bananenplant in de tuin.


4. Bamboepalm

De Bamboepalm is een prachtige, ijzersterke, kamerplant voor in huis. Dankzij zijn formaat van 120 cm haal je een echte eyecatcher in huis. En het is geen probleem als je poes of hond wil kauwen op zijn lekkere blaadjes, want hij is niet giftig voor huisdieren.

5. Graslelie

planten shelfie detail 2

Ook de Graslelie is een ideale plant voor als je huisdieren in huis hebt. Deze niet giftige plant kan je als hangplant in een pot hangen, maar ook gewoon in een mooie pot plaatsen op een plankje of kast.

6. Blauwvaren

Ook de blauwvaren is een niet giftige plant voor huisdieren. Nu ik dit schrijf begrijp ik er niks van waarom ik deze plant niet in huis heb, want ik vind hem prachtig! Deze tropische plant met zijn blauwachtige bladeren overleeft ook goed in de keuken of badkamer.

7. Calathea

calathea niet giftig honden en katten

De Calathea is een kamerplant die in meerdere varianten te verkrijgen is. Alle planten uit de Calathea familie hebben bijzondere, vaak roodachtige, bladeren, en zijn niet giftig. Eén nadeel: ze zijn wat moeilijker om te verzorgen. Hier is er helaas dan ook al 1 gesneuveld. Gelukkig heb ik nog een aantal anderen in huis die het voorlopig wel goed doen.

8. Pannenkoekplant

De Pannenkoekplant is één van de populairste planten op dit moment. Deze mag dan eigenlijk ook niet ontbreken in huis. Omdat deze plant zo makkelijk te stekken is, is hij gelukkig heel betaalbaar.

9. Chinees lantaarnplantje

styled by sabine hangplant chinese lantaarn
Fotocredits: Styled by Sabine

Het Chinees lantaarnplantje is een hangplant die heel geschikt is als je honden of katten hebt in huis. Deze aparte vetplant met zijn lange slierten is een bijzondere plant. De takken kunnen tot wel een meter lang worden en is daarmee een echte eyecatcher voor in huis.

10. Krulvaren

Ook de krulvaren mag niet ontbreken in dit rijtje. Deze plant is dankzij zijn volle vorm een echte aandachtstrekker en heeft direct impact op een ruimte. Deze plant houdt van een vochtige ruimte, maar kan ook gerust in de woonkamer staan.

Pas op met deze giftige planten

Helaas zijn er ook veel planten die wel giftig zijn voor honden en katten. Ik heb een aantal veel voorkomende planten hier opgenoemd, maar er zijn nog meer planten die giftig zijn. Blijf dus altijd zelf opletten.

Deze planten zijn giftig voor huisdieren: Monstera, Hedera, Zamiaculcas, Philondendron, Kalanchoë en Anthurium.

Zelf hebben wij veel van bovengenoemde planten in huis (gehad), niet wetende dat deze giftig zijn voor huisdieren. Maar dit is dus niet altijd een probleem. Je weet zelf het beste of jouw kat of hond bladeren van planten eet. Als jouw huisdier aan planten knaagt, of als je hierover twijfelt, zorg er dan voor dat de planten op plekken staan waar je huisdier niet bij kan. Of beter nog, zorg ervoor dat je deze planten niet in huis haalt.

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos, Wehkamp of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden. 

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top