15 niet giftige planten voor katten en honden

15 niet giftige planten voor katten en honden

Ben jij op zoek naar niet giftige planten voor katten en honden? Ik heb een handig overzicht gemaakt voor veilige kamerplanten voor onze trouwe viervoeters en vertel je ook met welke planten je beter kan uitkijken.

Misschien weet je wel niet welke planten giftig zijn voor katten en honden. Ik wist dit zelf eerst ook niet. Wij hebben geluk gehad. Onze boomer Jackie heeft nooit naar planten omgekeken. Ik heb meerdere planten in huis die giftig zijn voor huisdieren, want wist ik veel toen we Jackie net in huis hadden.

Inmiddels weet ik wel beter en toen Jackie een pup was hield ik goed in de gaten of Jackie toch niet stiekem aan de planten zat. Gelukkig blijkt ze geen interesse in de planten te hebben en kan ik gerust planten naar keuze in huis halen, ook als ze wel giftig voor huisdieren zijn.

De meeste kamerplanten die giftig zijn kunnen namelijk pas kwaad als je huisdier op de bladeren knabbelt. Toch kan dit per plant verschillen, zoek dit dus altijd goed uit.

Maar misschien heb jij wel minder geluk en snuffelt jouw kat of hond graag aan planten. Met deze diervriendelijke kamerplanten weet je zeker dat je goed zit. De volgende planten zijn namelijk niet giftig voor katten en honden.

kamerplanten niet giftig honden en katten

In dit lijstje staan zowel kleine kamerplanten, grote kamerplanten, bloeiende kamerplanten als hangplanten die veilig zijn voor je huisdieren. Onderaan deze pagina vind je ook nog 5 tuinplanten die niet giftig zijn voor je hond of kat.

Deze kamerplanten zijn niet giftige planten voor katten en honden:

 1. Nestvaren
 2. Bromelia
 3. Bananenplant
 4. Bamboepalm
 5. Graslelie
 6. Blauwvaren
 7. Calathea
 8. Maranta
 9. Pannenkoekenplant
 10. Chinees lantaarnplantje
 11. Krulvaren
 12. Olifantspoot (maar wel heel aantrekkelijk voor katten om mee te spelen!)
 13. Areca palm
 14. Orchidee (maar pas op, omdat er zoveel verschillende soorten zijn zijn sommige bijzondere soorten mogelijk wel giftig)
 15. Kattengras

1. Nestvaren

Eén van mijn nieuwste aanwinsten is toevallig een kamerplant die niet giftig is voor huisdieren. De nestvaren (Asplenium Crispy Wave) is lucht zuiverend en staat het liefst op een lichte plek, uit de zon. Pas op voor teveel water.

De krokodillenvaren lijkt sprekend op de nestvaren, maar heeft geschubd blad. Ook deze varen is niet giftig en staat bij ons in de slaapkamer.

2. Bromelia

Ik hou van de Bromelia. Deze vrolijke bloeiend plant is in veel kleuren te krijgen en het leuke is dat dit ook een diervriendelijke plant is. Wist je dat de ananasplant, oftewel anti-snurkplant, ook een Bromelia is?

3. Bananenplant

De bananenplant is één van mijn favoriete planten en ik vind het dan ook super fijn dat deze niet giftig voor huisdieren is. Zelf heb ik al meerdere stekjes van de bananenplant in huis en ik heb zelfs een speciale variant, de rode bananenplant in de tuin.

Bananenplant

Per winkel verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

bananenplant niet giftig honden en katten

4. Bamboepalm

De Bamboepalm is een prachtige, ijzersterke, kamerplant voor in huis. Dankzij zijn formaat van 120 cm haal je een echte eyecatcher in huis. En het is geen probleem als je poes of hond wil kauwen op zijn lekkere blaadjes, want hij is niet giftig voor huisdieren.

5. Graslelie

Ook de graslelie is een ideale plant voor als je huisdieren in huis hebt. Deze niet giftige plant kan je als hangplant in een pot hangen, maar ook gewoon in een mooie pot plaatsen op een plankje of kast.

6. Blauwvaren

Ook de blauwvaren is een niet giftige plant voor katten en honden. Nu ik dit schrijf begrijp ik er niks van waarom ik deze plant niet in huis heb, want ik vind hem prachtig!

Deze tropische plant met zijn blauwachtige bladeren overleeft ook goed in de keuken of badkamer.

7. Calathea

De Calathea is een kamerplant die in meerdere varianten te verkrijgen is. Alle planten uit de Calathea familie hebben bijzondere, vaak roodachtige, bladeren, en zijn niet giftig voor katten en honden.

Calathea

Verkrijgbaar in diverse kleuren en soorten blad

8. Maranta

De Maranta heeft veel overeenkomsten met de Calathea en één van de overeenkomsten is dat deze kamerplant niet giftig is voor katten en honden.

De Maranta houdt van een licht vochtige grond, maar pas op dat je de aarde niet te nat maakt. Ook kan je de bladeren van de Maranta regelmatig nat spuiten met een plantenspuit.

9. Pannenkoekplant

De pannenkoekplant is één van de populairste planten op dit moment. Deze mag dan eigenlijk ook niet ontbreken in huis. Omdat deze plant zo makkelijk te stekken is, is hij gelukkig heel betaalbaar.

En ook niet onbelangrijk, de pannenkoekplant is niet giftig voor katten en honden!

10. Chinees lantaarnplantje

Het Chinees lantaarnplantje is een hangplant die heel geschikt is als je honden of katten hebt in huis. Deze aparte vetplant met zijn lange slierten is een bijzondere plant.

De takken kunnen tot wel een meter lang worden en is daarmee een echte eyecatcher voor in huis.

styled by sabine hangplant chinese lantaarn
Fotocredits: Styled by Sabine

11. Krulvaren

Ook de krulvaren mag niet ontbreken in dit rijtje. Deze plant is dankzij zijn volle vorm een echte aandachtstrekker en heeft direct impact op een ruimte.

Deze plant houdt van een vochtige ruimte, maar kan ook gerust in de woonkamer staan.

12. Olifantspoot

De olifantspootplant is ook een kamerplant die niet giftig is voor katten en honden. Met zijn opvallende stam is het net even een andere kamerplant dan de meeste anderen in dit rijtje.

De olifantspoot staat het liefst op een zonnige plek. Het bijzondere aan deze plant is dat het water wordt opgeslagen in de dikke stam. Deze diervriendelijke kamerplant heeft dan ook niet veel water nodig.

13. Areca palm / Mexicaanse dwergpalm

Deze palm is ideaal als grote kamerplant voor een huishouden met huisdieren. Het zijn eigenlijk twee verschillende soorten palm, maar ze lijken erg op elkaar en zijn allebei niet giftig voor honden en katten.

Maar je kunt de Areca palm of dwergpalm ook als kleine kamerplant kopen. Met de juiste verzorging groeit deze razendsnel en schiet hij zo de hoogte in. Zelf heb ik een kleine Mexicaanse dwergpalm in huis die inmiddels al in hoogte verdubbeld is.

Zet deze plant liever niet in de volle zon en geef hem in de winter 1 keer per 2 weken en in de zomer 1 keer per week water.

14. Orchidee

De orchidee is er in veel verschillende soorten en kleuren. Het goede nieuws is dat de meeste soorten niet giftig zijn voor katten en honden. Daarmee haal je een mooie bloeiende kamerplant in huis.

Bekijk ook dit overzicht met 9 mooie bloeiende kamerplanten voor in huis.

15. Kattengras

Misschien een beetje een vreemde eend in dit rijtje, want kattengras is er niet voor jou, maar voor je kat!

Kattengras is er namelijk speciaal voor je kat om te eten, ideaal als je kat steeds aan je planten zit!

5 niet giftige tuinplanten voor katten en honden

In dit artikel heb je al een aantal populaire niet giftige kamerplanten voor katten en honden kunnen bekijken, maar ook tuinplanten kunnen giftig zijn voor huisdieren.

Gelukkig zijn er genoeg tuinplanten die wel geschikt zijn voor honden en katten. Daarnaast geldt ook hier weer wat voor kamerplanten geldt: sommige katten en honden kunnen niet van de planten afblijven, terwijl andere huisdieren niet naar de planten omkijken en je dus veilig elke plant kunt plaatsen.

Deze tuinplanten kunnen geen kwaad voor katten en honden:

 • Siergrassen zoals de Carex evergold
 • Bamboe (kies bij voorkeur voor niet woekerende bamboe als de Fargesia rufa)
 • Lavendel
 • Kruidenplantjes, zoals basilicum of peterselie. Andere soorten, zoals oregano, kunnen juist wel weer giftig zijn voor huisdieren.
 • Kattenkruid

Pas op met deze giftige planten

Helaas zijn er ook veel planten die wel giftig zijn voor honden en katten. Ik heb een aantal veel voorkomende planten hier opgenoemd, maar er zijn nog meer planten die giftig zijn. Blijf dus altijd zelf opletten.

Deze planten zijn giftig voor huisdieren: Monstera, Hedera, Zamiaculcas, Philondendron, Kalanchoë en Anthurium.

Zelf hebben wij veel van bovengenoemde planten in huis (gehad), niet wetende dat deze giftig zijn voor huisdieren. Maar dit is dus niet altijd een probleem. Je weet zelf het beste of jouw kat of hond bladeren van planten eet.

Als jouw huisdier aan planten knaagt, of als je hierover twijfelt, zorg er dan voor dat de planten op plekken staan waar je huisdier niet bij kan. Of beter nog, zorg ervoor dat je deze planten niet in huis haalt.

Liefs, Ilse

Per winkel verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Verkrijgbaar in diverse kleuren en soorten blad

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven