Deze woonverzekeringen heb je nodig bij een eigen huis - InteriorTwin
zoeken naar woonverzekeringen

Deze woonverzekeringen heb je nodig bij een eigen huis

Heb jij een eigen huis? Dan is het belangrijk dat je je (woon)verzekeringen op orde hebt. Als huiseigenaar loop je nou eenmaal meer risico dan als je een huis huurt. Met een woonverzekering kan je je huis verzekeren tegen risico’s als brand, storm en inbraak. Er is veel informatie online over verzekeringen te vinden, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Ik geef je graag een praktisch overzicht van welke verzekeringen je nodig hebt.

Woonverzekering: inboedelverzekering en opstalverzekering

De belangrijkste verzekeringen die je moet afsluiten zijn de inboedelverzekering en opstalverzekering. Met de inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis. Bijvoorbeeld meubels, apparatuur en woonaccessoires. Meestal verzeker je deze voor een bepaalde waarde en op basis hiervan wordt het tarief vastgesteld. FBTO gaat nog een stapje verder en laat je kiezen uit modules, zodat je zelf een inboedelverzekering bij FBTO kan samenstellen die helemaal bij je past. Zo betaal je nooit teveel.

De opstalverzekering heeft betrekking op het huis zelf en alles wat vastzit aan de woning, zoals een keuken en vastgelijmde vloer. Bij veel verzekeraars kan je de opstalverzekering en inboedelverzekering als combinatiepakket afsluiten, dit heet de woonverzekering. Het is dan wel belangrijk om goed op te letten of dit echt voordeliger is en of je je niet voor dingen verzekerd die niet nodig zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming als je per ongeluk schade veroorzaakt bij een ander. Bijvoorbeeld als je iets omstoot bij een vriendin thuis dan wordt dit meestal vergoed onder de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering kan je vaak in combinatie met een woonverzekering afsluiten, je krijgt dan korting op je premie.

Rechtsbijstandverzekering

Heb jij een conflict en kom je er samen niet uit? Met een rechtsbijstandverzekering wordt juridische bijstand in veel gevallen vergoed. Je kan meestal zelf kiezen voor welke onderdelen je deze afsluit, bijvoorbeeld voor onderdelen als een eigen woning of werk. Zelf hebben wij al veel baat gehad bij deze verzekering, omdat bij een nieuwbouwhuis toch vaak veel mis gaat en de aansprakelijke partijen niet altijd meewerken aan een oplossing. Ook deze verzekering kan je vaak in combinatie met een woonverzekering afsluiten.

Andere woonverzekeringen om aan te denken

Naast deze verzekeringen zijn er nog meer verzekeringen voor een eigen huis. Zo wordt je bijvoorbeeld vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Mocht jij of je partner overlijden dan kan de ander toch in het huis blijven wonen zonder in de financiële problemen te komen.

Ook kan je een verzekering voor de woonlasten afsluiten. Bij een inkomensdaling door bijvoorbeeld ziekte of ontslag kan je je hiervoor verzekering. Laat je wel altijd goed informeren over de voorwaarden. Wij hebben ervoor gekozen om ons hiervoor niet te verzekeren, omdat in veel situaties de verzekering niet zal uitkeren. En in verhouding tot de toch wel hoge premie, vinden wij dit het risico niet waard.

Hou je verzekeringen up-to-date

Nog een laatste belangrijke tip: hou je woonverzekeringen up-to-date. Je gezin en huis zijn continu in beweging. Het is daarom belangrijk om regelmatig te checken of je verzekeringen nog passen bij je situatie. Zelf plannen wij 1 keer in de 1 a 2 jaar een afspraak met ons verzekeringskantoor om te checken of alle verzekeringen nog kloppen.

En misschien lees je dit artikel wel omdat je je eerste huis gaat kopen, er komt dan veel op je af. Romy van Vaker Vrolijk deelt haar ervaringen met het kopen van een eerste eigen huis. Wil je deze tips nog eens rustig nalezen? Vergeet dan niet om dit artikel op te slaan op Pinterest.

Liefs,

Ilse

welke woonverzekeringen zijn nodig voor een eigen huis?
standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven