Met deze handige trucjes wordt je huis slim verlicht - InteriorTwin
philips hue bridge instellen app

Met deze handige trucjes wordt je huis slim verlicht

Dit is alweer de laatste blog waarin ik als Philips Hue ambassadeur namens Coolblue een product mag uittesten. Eerder liet ik al aan jullie zien hoe makkelijk het is om met de draadloze Hue lampen je huis sfeervol te verlichten en dat je met de Philips Hue filamentlampen het gevoel van vroeger met de techniek van nu makkelijk kan combineren.

Als laatste mag ik de Philips Hue Bridge uittesten. De Bridge heeft een aantal handigheidjes die je nog meer laten profiteren van de slimme verlichting. Ik heb een aantal opties uitgetest die ik graag aan je laat zien.

Philips Hue woonkamer

De Philips Hue Bridge

Voor ik meer vertel over de handige opties van de Philips Hue Bridge leg ik je eerst graag uit wat de bridge precies is. De Philips Hue Bridge is namelijk de basis van je Philips Hue verlichting. De bridge is een klein vierkant wit doosje welke je verbindt met het stopcontact en wifi. Je kunt tot 50 Hue lampen en 10 accessoires verbinden aan de bridge.

De bridge is te bedienen via een app, waardoor jij alle lampen in huis via één simpel systeem kan bedienen. Ook is de bridge te koppelen aan allerlei apps, zoals Apple Homekit. Hiermee kan je Siri vragen de lampen uit te zetten of te dimmen, zonder zelf verder nog iets te hoeven doen. De bridge is te koop bij Coolblue en een mooie aanvulling op de Philips Hue lampen.

Omdat ik als eerste de Philips Hue bluetooth lampen mocht uittesten had ik geen bridge nodig om de lampen te bedienen. Deze bluetooth lampen zijn namelijk ook zonder bridge via een app op de mobiel te bedienen.

Alleen de opties van deze bluetooth lampen zijn, zonder gebruik van de bridge, wat beperkt. Zo kan ik nu met de bridge ook programma’s instellen en zelfs het licht aanzetten wanneer ik niet thuis ben.

Philips Hue Bridge

Verlichting bedienen per kamer

Een belangrijk voordeel van de Philips Hue Bridge vind ik dat ik de lampen heel makkelijk per kamer kan bedienen. Deze functie van de bridge is een fijne aanvulling. Zonder bridge kan je de lampen ook wel groeperen, maar moet je net wat extra stappen nemen om dit te regelen.

Met de optie om de lampen per kamer te bedienen kan je makkelijk routines voor het dagelijks gebruik instellen. Hierdoor zijn de lampen heel praktisch in gebruik.

Routines instellen: de bridge gebruiken als moderne tijdschakelaar

Het belangrijkste voordeel van de bridge is dat je allerlei routines kan instellen. Deze routines doen mij nog het meest denken aan een moderne tijdschakelaar. Waar je vroeger een tijdschakelaar per lamp moest instellen, kan je deze nu dus dankzij de bridge voor al je lampen instellen. En je hebt niet één optie om een tijd in te stellen, maar verschillende uitgebreide mogelijkheden om de lampen automatisch aan en uit te laten gaan.

Ik heb de lampen in de woonkamer zo ingesteld dat deze al aanstaan als wij ‘s ochtends in het donker beneden komen. Dit is wel zo prettig. Als je de Philips Hue lampen ook in de slaapkamer hebt dan kan je deze zelfs zo instellen dat deze een half uur voor de wekker afgaat langzaam aangaan en van rood naar wit licht veranderen.

Zelf hebben wij een Philips wekker met dit effect en dit is een stuk prettiger wakker worden, het lijkt namelijk net of de zon opkomt.

Ook heb ik een routine op de lampen in de woonkamer ingesteld zodat deze rond de schemering aanspringen. De tijd waarop deze aanspringt is willekeurig in een tijdsbestek van een half uur. De ene keer springt de lamp bijvoorbeeld al om kwart voor 5 aan, de andere keer om 5 over 5.

Voor ons is dit ideaal: als het begint te schemeren en wij zijn niet thuis dan springt er toch een lamp aan, zodat onze hond niet in het donker hoeft te zitten. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat wij (onverwachts) iets later thuis komen en nu hoeft onze hond niet meer in een donkere kamer te zitten.

Ook schrikt het inbrekers af, omdat het lijkt of er iemand thuis is. Dit is niet alleen ideaal voor als we op vakantie zijn, maar ook voor de kortste dagen van het jaar.

Zelf ben ik ook heel enthousiast over de optie ‘slaaproutine’. Alle Philips Hue lampen die aanstaan gaan een half uur voor bedtijd automatisch naar een warme lichtstand die geleidelijk dimt. Dit helpt je voor te bereiden op een goede nachtrust. Voor mij is dit het teken om de mobiel weg te leggen en langzaam klaar te maken om te gaan slapen. Uiteindelijk helpt dit om sneller in slaap te vallen.

Naast deze opties zijn er nog veel meer mogelijkheden: je kunt buitenshuisbediening aanzetten waarbij je lichten wel / niet aan kan zetten als je thuiskomt of juist weggaat. Ook kan je routines voor zowel doordeweeks als in het weekend instellen. Bij alle routines kan je instellen voor welke lampen en kamers de routine geldt.

Wel of geen bridge bij je Philips Hue lampen?

Heb je nou aan je Philips Hue lampen voldoende of heb je ook een bridge nodig? Met meer dan 10 Philips Hue bluetooth lampen kan je de lampen niet meer bedienen zonder bridge en heb je sowieso de bridge als aanvulling nodig. Ook met de Philips Hue lampen zonder bluetooth heb je altijd een bridge nodig om de lampen te kunnen bedienen.

Tot 10 Philips Hue bluetooth lampen is het dus niet perse nodig en moet je vooral de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de installatie van de bridge ingewikkelder vond dan op de gebruiksaanwijzing was vermeld. Na een heleboel gepruts heb ik alles weer gereset en werkte de bridge gelukkig wel.

De opties om automatisch routines in te stellen vind ik super handig en echt de meerwaarde van de bridge. Het zou mij niet verbazen als over een aantal jaar bijna iedereen zijn huis verlicht op deze manier.

De app voor de Philips Hue Bridge werkt net wat anders dan de app voor de Philips Hue bluetooth lampen. Dat is even wennen in het begin. De app voor de Philips Hue Bridge heeft natuurlijk als voordeel dat er veel meer mogelijk is, zoals de zelf in te stellen routines. Ook kan je net als bij de Philips Hue bluetooth lampen uit verschillende scènes kiezen.

In eerste instantie leek de keuzes uit de scènes echter veel beperkter bij de bridge en ik miste mijn favorieten zoals Herfst Goud en Winterberg. Uit navraag bleek dat deze er toch echt op moesten zitten. Het is even net een stapje verder zoeken: kies bij scènes voor nieuwe scène en klik dan op het fototoestel. Daar kan je ze allemaal terugvinden en als je er eenmaal één hebt geselecteerd dan blijft hij in je standaardlijst staan.

Philips Hue eethoek

Nu ik de bridge zelf heb mogen uittesten en de voordelen van de routines heb kunnen ervaren zou ik niet zonder meer willen. Als er een lamp in huis vervangen moet worden zullen we deze, afhankelijk van de ruimte en hoeveel deze gebruikt wordt, vervangen voor Philips Hue lampen omdat deze echt veel voordelen hebben t.o.v. traditionele lampen.

Heb jij al Philips Hue lampen in huis? En wat is jouw ervaring hiermee?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven