Ontspullen: deze 20 dingen kan je zonder spijt weggooien

Ontspullen: deze 20 dingen kan je zonder spijt weggooien

We zijn druk met ontspullen hier in huis. Met we bedoel ik eigenlijk ik, want mijn man vind het nog wat lastiger om spullen weg te gooien. Hij wordt minder onrustig van alle dingen in huis en vind het ook wat lastiger om spullen zomaar de deur uit te doen. Zelf heb ik minder moeite met het wegdoen van spullen. Alle dingen die zich opstapelen en die we eigenlijk niet gebruiken wil ik het liefst vandaag nog de deur uit hebben.

Ik ben zelf al een stuk verder met ontspullen, maar wil ook graag dat mijn man meewerkt. Daarom ben ik weer terug naar de basis gegaan. Om mijn man ook mee te krijgen in het proces van ontspullen heb ik een overzicht gemaakt van dingen die je zonder spijt te krijgen kan weggooien.

Dit overzicht is ook voor jou handig als je wilt starten met ontspullen, maar niet goed weet waar te beginnen. Focus je op simpele, voor de hand liggende, spullen om mee te starten. Laat dingen met emotionele waarde vooral nog even liggen, dit komt later wel.

Om overzicht te houden vind ik het sowieso handig om zoveel mogelijk spullen in bakken op te bergen. Deze opbergboxen zijn heel praktisch in gebruik en zorgen ervoor dat spullen zo min mogelijk ruimte in gebruik nemen.

Deze dingen kan je zonder spijt weggooien:

Keuken en voorraadkast

  • Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken
  • Plastic tasjes (zorg voor een aantal katoenen tassen als vervanging. Deze gaan veel langer mee. Dat teveel katoenen tasjes niet altijd een goed alternatief zijn lees je in deze blog op Een goed verhaal)
  • Oude mokken en glazen
  • Oude medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken
  • Versleten servies, pannen en bestek

Slaapkamer e.o.

  • Schoenendozen
  • Kapotte kleding die je toch niet gaat maken
  • Kleding die niet meer past
  • Oude kledinghangers
  • Oude handdoeken en beddengoed
  • Make-up, verzorgingsproducten, sieraden en elastiekjes die je niet meer gebruikt
  • Ongebruikte schoenpoets, knopen, ritsen, etc (je weet wel, waarschijnlijk heb je er een la vol van)
  • Oude jassen

Kantoor

  • Administratie van 7 jaar en ouder (bekijk ook deze tips voor het opruimen van papierwerk)
  • Gebruiksaanwijzingen (deze kan je vaak online downloaden)
  • Garantiebewijzen waarvan de termijn is verstreken
  • Oude kerstkaarten, vakantiekaarten, verjaardagskaarten enz (behalve als er emotionele waarde aan zit, deze bewaar je voor een later moment)
  • Oude agenda’s, dagboeken en andere notitieboeken waar je nooit meer naar kijkt (let wel op de bewaartermijn van agenda’s en andere papieren voor de belastingdienst)
  • Pennen, notitieboekjes, elastiekjes en andere bureauaccessoires die je nooit gaat gebruiken (hoeveel pennen heb je nou echt nodig?)

Zolder

  • Boeken die je niet meer gaat lezen (een e-reader is ideaal om als vervanging van de papieren boeken te gebruiken, deze e-reader is mijn persoonlijke favoriet)
  • Oude cd’s en dvd’s (emotionele waarde? Wacht hier dan nog even mee)
  • Kerstpullen, paasspullen en andere decoratie die je de afgelopen 2 jaar niet hebt gebruikt
  • Oude mobiele telefoons en andere elektronica (denk ook aan snoeren die je niet meer gebruikt)
  • Oude tijdschriften
  • Lege batterijen, lampen e.d.

Weggooien, weggeven of verkopen?

Ik heb het steeds over weggooien, maar je kan natuurlijk ook dingen weggeven of verkopen. Bedenk wel dat iets wat voor jou nog heel waardevol kan zijn, dat voor iemand anders niet hoeft te zijn.

Ik maak zelf regelmatig gebruik van gratis weggeefhoeken op Facebook, daar zijn mensen vaak veel blijer met iets dan als je het naar de kringloop brengt. Als je iets wilt verkopen doe het dan wel snel, zo voorkom je dat het er na 6 maanden nog steeds staat.

Staat het er na een week nog? Dan is het toch wel tijd om het weg te geven of weg te gooien.

Heb je de smaak van opruimen te pakken? Pak dan door en doe mee aan de opruimchallenge. Ontvang 31 dagen lang een video met inspiratie en handige tips om je huis verder op te ruimen. Bij de opruimchallenge ontvang je ook een handige motivatiechecklist en pruimkalender. Aan het einde van de maand heb je 496 spullen opgeruimd en veel meer rust en ruimte in huis en in je hoofd!

Succes met opruimen en ontspullen! Je zult zien dat het stapje voor stapje steeds makkelijker wordt. Sommige spullen zijn trouwens wel weer handig om in huis te hebben, deze spullen bewaar ik bijvoorbeeld standaard in mijn voorraadkast.

Wil je nog meer tips over ontspullen lezen? Doe dan gratis mee met de eerste 5 dagen van de opruimchallenge. En vergeet niet om dit artikel op Pinterest op te slaan voor als je het nog eens rustig wilt teruglezen.

Liefs,

Ilse

ontspullen: deze dingen kan je zonder spijt te krijgen weggooien

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

8 gedachten over “Ontspullen: deze 20 dingen kan je zonder spijt weggooien”

  1. Ik gooi geen schoenendozen weg, zijn handig om spulletjes in te bewaren scheelt weer de kosten van aanschaf bewaardozen
    Oude handdoek knip ik in stukken als schoonmaakdoekje koude handdoek voor de hond

    1. Dit artikel is geschreven om mensen te helpen hun overvolle kasten leeg te maken en niet het tegenovergestelde 🙂 Als je de spullen echt kan gebruiken dan is dat natuurlijk prima, maar veel mensen hebben allerlei spullen in de kasten liggen die ze nooit meer gaan gebruiken. Oude handdoeken komen via de kringloop dan bijvoorbeeld vanzelf terecht bij bijvoorbeeld een dierenasiel (of je kunt het er zelf direct naartoe brengen).

      1. Oude handdoeken komen niet via de kringloop bij een asiel (tenminste niet waar ik werk) maar gaan naar de stadswerf. Beste is om het rechtstreeks bij het asiel te brengen. Ook nemen we geen kapotte spullen aan en wat ook een groot misverstand is, is dat we bij de kringloop overal een fris doekje over halen. Als iets vies of kapot is gaat het naar de stort. Helaas. Recycling doen we samen! Alvast bedankt voor alle mooie en goede spullen die je zelf niet meer kunt gebruiken.

        1. Dankjewel voor de aanvulling Anne! Hier in de regio heeft de kringloop wel afspraken met asiel (en andere partijen) gemaakt en wordt er wel gewoon een fris doekje over de spullen gehaald. Ook heeft de kringloop hier vrijwilligers die sommige kapotte apparaten nog kan maken om alsnog te verkopen ipv naar de stort te brengen. Bedankt voor de verduidelijking dat dit per kringloop verschillend kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Winkelwagen
Scroll naar boven