We zijn in 2017 begonnen met ontspullen in huis. Met we bedoel ik eigenlijk ik, want mijn man vind het nog wat lastiger om spullen weg te gooien. Hij wordt minder onrustig van alle dingen in huis en vind het ook wat lastiger om spullen zomaar de deur uit te doen.
Zelf heb ik minder moeite met het wegdoen van spullen. Alle dingen die zich opstapelen en die we eigenlijk niet gebruiken wil ik het liefst vandaag nog de deur uit hebben. Vooral in het begin had ik heel sterk die neiging. Omdat ik al wat jaren met ontspullen bezig ben is er al heel wat de deur uit. Belangrijker nog, er komen ook steeds minder nieuwe spullen in huis. Een minimalist zal ik echter nooit worden, maar van de spullen die ik in huis heb word ik over het algemeen wel echt blij.
Ik ben zelf al een stuk verder met ontspullen, maar wil ook graag dat mijn man meewerkt. Daarom ben ik weer terug naar de basis gegaan. Om mijn man ook mee te krijgen in het proces van ontspullen heb ik een overzicht gemaakt van dingen die je zonder spijt kan weggooien, weggeven of verkopen. Waarbij weggooien bij voorkeur de laatste optie is natuurlijk!
Dit overzicht is ook voor jou handig als je wilt starten met ontspullen, maar niet goed weet waar te beginnen. Focus je op simpele, voor de hand liggende, spullen om mee te starten. Laat dingen met emotionele waarde vooral nog even liggen, dit komt later wel.
Om overzicht te houden vind ik het sowieso handig om zoveel mogelijk spullen in bakken op te bergen. Deze opbergboxen zijn heel praktisch in gebruik en zorgen ervoor dat spullen zo min mogelijk ruimte in gebruik nemen.
Koop bij:
Deze dingen kan je zonder spijt weggooien:
Keuken en voorraadkast
1. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken
Dit zijn producten met een zogenoemde tht datum: tenminste houdbaar tot. Als je producten in de keuken vindt waarbij de tht datum is verstreken wil dit dus niet zeggen dat het niet meer goed is. Je kunt hiervoor altijd goed kijken, ruiken en voorzichtig proeven aan het product.
Maar dat de houdbaarheidsdatum is verstreken wil wel 1 ding zeggen, namelijk dat het al heel lang in je keukenkastje staat zonder dat je het gebruikt. Het neemt kostbare ruimte in, zorgt misschien voor een rommelige keuken en dat je minder overzicht hebt in de keuken.
Weggooien is dan een goed idee om meer ruimte en overzicht in de keuken te creëren. Wat ik vaak doe is een restjesweek met eten organiseren. Zoveel mogelijk producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar die nog wel te eten zijn, gebruik ik in de komende week.
Ik haal het allemaal uit de keukenkastjes en zet het op het aanrecht. Daardoor zit ik een tijdje in de rommel, maar zo dwing ik mijzelf wel zoveel mogelijk van de producten dezelfde week op te maken. Wat aan het eind van de week niet op is gooi ik alsnog weg.
Ik gebruik trouwens deze voorraadbakken in de keuken. Sinds ik deze gebruik is het veel simpeler om de producten soort bij soort te zetten, waardoor ik meer overzicht hou. En dit heeft weer als voordeel dat ik beter weet wat ik in huis heb, waardoor er minder eten over datum gaat.
Koop bij:
2. Plastic tasjes
Ik bedoel maar, hoeveel plastic tasjes heb je nodig… Vroeger hadden we er misschien wel 50 en waarom eigenlijk?
Je hoeft ze echt niet allemaal weg te doen, ik vind het handig om er 5 a 10 op voorraad te hebben. Bijvoorbeeld voor op vakantie om losse spullen in de koffer in te pakken. Maar meer is ook echt niet nodig.
Zelf gebruik ik katoenen tassen als vervanging. Deze zijn veel steviger en gaan langer mee. Dat teveel katoenen tasjes niet niet altijd een goed alternatief zijn lees je in deze blog op Een goed verhaal.
Deze tasjeshouder neemt trouwens weinig ruimte in in de voorraadkast en is ideaal voor het netjes bewaren van plastic tassen, vuilniszakken en meer.
3. Oude mokken en glazen
Van oude mokken en glazen heb je ook echt niet veel nodig. Het is handig om wat extra te hebben voor als je bezoek hebt, maar je hoeft geen 50 mokken te hebben.
Kijk dus eens kritisch of je keukenkastjes niet te vol staan en haal er een aantal uit. Zet ze desnoods 6 maanden apart bij twijfel. Heb je ze dan nog niet gebruikt? Dan kunnen ze vast weg.
Breng ze naar de kringloopwinkel of zet ze als gratis op te halen op Marktplaats of Facebook. Iemand die net op zichzelf gaat wonen, gaat scheiden of een klein budget heeft maak je hier vast blij mee.
4. Oude medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken
Het is in de meeste gevallen niet veilig om oude medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken nog te gebruiken.
Kijk dus eens goed in je medicijnkast wat je nog gebruikt en wat niet meer. Gooi medicijnen niet zomaar weg, maar zet ze apart. Je kunt deze het beste inleveren bij de apotheek, maar ook de meeste afvalbrengstations hebben een speciaal punt waar je oude medicijnen in kunt leveren.
5. Versleten servies, pannen en bestek
Eigenlijk geldt hierbij hetzelfde als bij oude mokken en glazen. Versleten servies, pannen en bestek zorgen voor een rommelige en onoverzichtelijke keuken. Maar wanneer gebruik je deze items nou nog echt?
Haal daarom alles uit de keukenkastjes en wees kritisch op wat je al langer dan een jaar niet hebt gebruikt.
Ziet het er nog enigszins goed uit, maar weet je dat je het niet meer gaat gebruiken? Geef het dan gratis weg.
ZIet het er nog mooi uit, maar heb jij veel te veel servies en bestek? Dan kan je proberen via bijvoorbeeld Marktplaats nog een klein bedrag ervoor te krijgen.
Echt versleten servies en pannen kunnen in principe direct weg. De kringloopwinkel is geen stortplaats en neemt ook niet zomaar alles aan, alleen de dingen die nog verkoopbaar zijn.
Slaapkamer e.o.
6. Schoenendozen
Mijn man heeft de neiging schoenendozen te bewaren. Soms bewaard hij zijn schoenen erin, soms zijn het gewoon lege schoenendozen.
Als jij schoenen verzameld en deze zijn meer waard met de doos er nog bij, dan kan je ze natuurlijk prima bewaren.
Maar lege schoenendozen nemen vooral onnodige ruimte in. En mijn man heeft bijvoorbeeld de neiging te vergeten dat er nog schoenen in de schoenendoos zit, waardoor hij de schoenen vervolgens nooit draagt. Dat is natuurlijk ook zonde.
Natuurlijk zijn er ook dingen die je in de schoenendozen kunt bewaren, een veel gehoorde bewaarmethode is bijvoorbeeld bonnetjes en garantiebewijzen. Zelf vind ik het alleen veel handiger deze te bewaren in doorzichtige dozen, als het al bewaard moet blijven, zodat je niet vergeet wat er ook alweer in zit.
En op basisscholen en bij dagbesteding komen die schoenendozen regelmatig juist van pas voor leuke knutselprojecten. Verzamel dus die lege schoenendozen en kijk of je er iemand blij mee kunt maken. Zo niet, zet ze dan bij het oud papier. Opgeruimd staat netjes.
7. Kapotte kleding die je toch niet gaat maken
Hier ben ik zelf een kei in. Jarenlang bewaarde ik kleding waar een knoop af was of een scheur in zat, om later te maken.
Maar dat later dat kwam nooit. Tot ik mijzelf een ultimatum stelde: of ik maak het nu, of het gaat weg. Die kleding lag namelijk in de tussentijd stof te happen en nam ruimte in in de kledingkast.
Sommige kleding besloot ik op dat moment wel te maken. Maar door mijzelf een ultimatum te stellen ruimde ik wel goed op. En de rest ging in de kledingzaak. Dit creëerde niet alleen ruimte in mijn kast, maar ook in mijn hoofd. Die eeuwige to-do dat de kleding nog gemaakt moest worden kon zo van mijn lijstje af.
8. Kleding die niet meer past
Nog zo’n klassieker: kleding die niet meer past. Ook dit neemt ruimte in in de kast en in je hoofd, want je wordt elke keer geconfronteerd met de kilo’s die je te zwaar, of te licht, bent.
En laten we eerlijk zijn, als er al een moment komt dat je de kleding weer past is de kans groot dat de kleding inmiddels uit de mode is en je deze niet meer mooi vindt.
Het is in allerlei opzichten dus een goed idee deze kleding op te ruimen en iemand anders hier blij mee te maken. Via Vinted of Marktplaats kan je proberen deze kleding te verkopen.
9. Oude kledinghangers
Als je toch je kledingkast opruimt heb je waarschijnlijk ook een heleboel kledinghangers over. Een goed moment om deze ook op te ruimen, want ook dit creëert ruimte in de kast.
Eventueel kan je een deel van de kledinghangers die je nu niet gebruikt tijdelijk opbergen. Bij de wisseling tussen winter- en zomerkleding kan je dan kijken of de kledinghangers toch nodig zijn.
Zijn ze niet nodig? Dan kunnen ze weg. Bij lege kledinghangers in de kledingkast heb ik zelf vaak de behoefte iets nieuws te kopen om het weer op te vullen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. En door de kledinghangers op te ruimen voorkom je dit.
10. Oude handdoeken en beddengoed
Ook voor oude handdoeken en beddengoed geldt dat ze vooral veel ruimte innemen. Maar op je bed kan meer 1 stuk tegelijkertijd liggen. In dit artikel deelde ik al eerder dat je helemaal niet veel beddengoed nodig hebt. En hetzelfde geldt voor oude handdoeken.
Doe jezelf dus een plezier en kijk hoeveel textiel je echt nodig hebt. De rest kan weg, bijvoorbeeld naar het asiel, de textielbak of als iets er nog goed uitziet naar de kringloopwinkel. Je zult zien hoeveel ruimte je hiermee creeërt!
11. Make-up, verzorgingsproducten, sieraden en elastiekjes die je niet meer gebruikt
Ongemerkt kunnen de badkamerlades dichtslibben met allerlei makeup, verzorgingsproducten en meer.
Deze chaos neemt veel ruimte in en jij kunt ook lastiger vinden wat je zoekt. Pak dus eens alles uit de lades en kijk kritisch wat je nog gebruikt en wat niet meer.
Zorg eventueel voor handige opbergers of ladeverdelers zodat de badkamerlades minder een zooitje zijn en jij meer overzicht hebt.
Koop bij:
12. Ongebruikte schoenpoets, knopen, ritsen, etc
Je weet wel, waarschijnlijk heb je er een la vol van: knopen, ritsen maar ook bussen vol schoenpoets, sprays en meer.
Pak alles er eens bij en kijk er eens kritisch naar. Welke schoenpoets is überhaupt nog goed? En van welke knopen en ritsen heb je het originele kledingstuk nog?
Grote kans dat 90 % van de producten weg kan. Oude knopen en ritsen kan je gratis op marktplaats zetten, vooral bij vintage producten is hier nog voldoende interesse in.
Schoenpoets die niet meer goed is kan je direct weggooien.
13. Oude jassen
Tijdens de kledingwissel hier elk voor- en najaar ruilen wij de jassen om en hangen wij de jassen die we niet meer gebruiken op zolder. En sommige jassen komen daarna nooit meer tevoorschijn.
Zonde natuurlijk en grote kans dat dit herkenbaar voor je is. Dit terwijl er zoveel mensen zijn die, vooral bij winterjassen, behoefte hebben aan goede en warme jassen.
Laat jassen die je niet meer wilt hebben dus geen kastruimte op zolder innemen, maar breng ze weg en maak iemand die het hard kan gebruiken hier blij mee.
Kantoor
14. Oude administratie
In Nederland hoeft administratie van 7 jaar en ouder niet bewaard te blijven. De precieze bewaartermijn hangt af van de exacte administratie en of het om prive administratie of bedrijfsadministratie gaat. Controleer dit dus altijd goed. In België kan een andere bewaartermijn gelden.
Zelf pakken wij jaarlijks in de kerstvakantie de administratie er altijd even bij om te kijken wat allemaal weg kan. Als je dit jaarlijks bijhoudt is het helemaal niet veel werk om dit bij te houden.
Bekijk ook deze tips voor het opruimen van papierwerk.
15. Gebruiksaanwijzingen
Bewaar jij altijd alle gebruiksaanwijzingen? Wees eens eerlijk, hoe vaak kijk je hier echt naar?
In incidentele gevallen kan het handig zijn om gebruiksaanwijzigingen te bewaren, maar vaak is dit helemaal niet nodig.
Niet alleen omdat je er waarschijnlijk nooit meer naar kijkt, maar ook omdat de meeste gebruiksaanwijzingen online gedownload kunnen worden. Dat scheelt een hoop papierwerk en zo hoef je nooit meer na te denken waar je de gebruiksaanwijzingen ook al weer bewaard hebt.
16. Garantiebewijzen waarvan de termijn is verstreken
Bewaar jij alle garantiebewijzen in een oude schoenendoos? Wanneer heb jij er voor het laatst naar gekeken?
Grote kans dat van heel veel garantiebewijzen de termijn allang verstreken is. Deze bewijzen kan je dus heel makkelijk weggooien.
Gelukkig worden steeds meer garantiebewijzen tegenwoordig digitaal verstrekt, zeker als je online een bestelling plaatst. Zo neemt dit geen onnodige ruimte meer in en kan je dit veel makkelijker terugvinden.
17. Oude kerstkaarten, vakantiekaarten, verjaardagskaarten enz
Vroeger had ik dozen vol oude kerstkaarten en verjaardagskaarten. Ik keek er nooit naar en eerlijk gezegd zit er voor mij ook geen emotionele waarde aan. Ik heb dit dus heel makkelijk kunnen opruimen en zo kwam er weer heel wat ruimte vrij.
Zit er voor jou wel emotionele waarde aan deze kaarten? Dan is het beter als je ze voor een later moment bewaard. Als je net begint met opruimen kan je je beter nog niet met emotionele spullen beginnen. Dit is 1 van de lastigste dingen om op te ruimen en het is beter dit te doen als je al meer ervaring met ontspullen hebt.
Ik kreeg een aantal keer de tip dat je deze oude kaarten ook voor knutselprojecten kunt gebruiken. Als het voor jou zo makkelijker wordt deze spullen uiteindelijk op te ruimen dan kan je dit natuurlijk ook doen.
18. Oude agenda’s, dagboeken en andere notitieboeken waar je nooit meer naar kijkt
Ik heb stapels vol schriften met notities die ooit handig waren, maar waar ik nu niks meer aan heb. Hetzelfde geldt voor oude agenda’s en dagboeken zonder sentimentele waarde.
Dit soort spullen kan je eenvoudig opruimen. Let wel op de bewaartermijn van agenda’s en andere papieren voor de belastingdienst.
19. Pennen, notitieboekjes, elastiekjes en andere bureauaccessoires die je nooit gaat gebruiken
Op het hoogtepunt had ik waarschijnlijk wel meer dan 50 pennen. En die had ik echt niet allemaal nodig. Hetzelfde geldt min of meer voor notitieboekjes die je overal gratis bij krijgt, elastiekjes en andere bureau accessoires.
Als je net begint met opruimen is het makkelijk om dit soort spullen weg te doen. Het schept orde in rommelige lades en aan dit soort spullen zit zelden emotionele waarde.
Zolder
20. Boeken die je niet meer gaat lezen
Vroeger had ik stapels en stapels boeken die heel wat ruimte innamen. Tegenwoordig gebruik ik een e-reader als vervanging van de papieren boeken, deze e-reader is mijn persoonlijke favoriet.
Door over te stappen van papieren boeken naar een e-reader heb ik veel minder spullen in huis en staan er geen boeken meer te verstoffen die ik nooit meer ga lezen. Met de hoeveelheid boeken die ik lees is een e-reader ook nog eens veel goedkoper. Ik heb een Kobo Plus abonnement waarbij ik onbeperkt een grote collectie boeken kan lezen.
Een e-reader kan ik aan iedereen aanraden, maar zelfs als je niet al je papieren boeken wilt wegdoen is het slim om eens te kijken of je toch kunt minimaliseren op het aantal boeken.
Zelf heb ik nog wel een stapel boeken die ik graag op papier lees, maar dit is nog maar 10% van de hoeveelheid wat het eerst was.
21. Oude cd’s en dvd’s
Heb jij nog stapels oude cd’s en dvd’s? Is het echt nodig deze te bewaren? Bij emotionele waarde kan je deze stap beter voor later bewaren, maar als deze dingen liggen te verstoffen zonder dat je er waarde aan hecht dan is het heel simpel om deze op te ruimen.
De kans is klein dat je deze spullen nog kan verkopen, dus vraag jezelf af of je hier tijd aan wilt besteden. Steeds minder mensen hebben nog een cd of dvd speler in huis. Wij hebben dit ook niet meer en het bespaard een heleboel ruimte, zo fijn!
22. Kerstpullen, paasspullen en andere decoratie die je de afgelopen 2 jaar niet hebt gebruikt
Je hoeft echt niet al je kerstdecoratie weg te doen. Maar de kans is groot dat jij feestdecoratie hebt die je al jaren niet meer hebt gebruikt. Wordt het dan niet eens tijd deze op te ruimen en iemand anders hier blij mee te maken?
Het beste moment om op te ruimen is wanneer je je huis net in kerststijl of paassferen hebt ingericht. Je ziet dan heel makkelijk wat er nog in de kast ligt en wat je dus niet gebruikt.
De keuze om dan iets weg te doen omdat je het niet meer gebruikt is een stuk makkelijker, zeker als je weet dat je het het jaar daarvoor ook al niet hebt gebruikt.
23. Oude mobiele telefoons en andere elektronica
Zelf kan ik hier ook wel laks in zijn, maar toch probeer ik regelmatig te kijken welke oude elektronica er nog ligt die we niet meer gebruiken. Hier zit vaak geen emotionele waarde aan en het ruimt lekker op.
Vergeet niet om ook snoeren op te ruimen. Vaak kom je een heleboel snoeren tegen waarvan je überhaupt niet meer weet waarvan deze is.
24. Oude tijdschriften
Ik had vroeger een heleboel tijdschriftabonnementen en als verzameling bewaarde ik al die tijdschriften. Hartstikke leuk om later nog eens in terug te bladeren dacht ik.
Maar in de meeste gevallen valt dat ‘leuk’ toch tegen. Informatie en vooral trends zijn helemaal niet meer actueel en ik haal een paar jaar later nog weinig inspiratie uit de tijdschriften.
Daarom ruim ik oude tijdschriften regelmatig op, vooral omdat het veel ruimte inneemt in huis. Voor mij helpt het de tijdschriften eerst vluchtig door te bladeren voor ik ze weggooi. Zo weet ik zeker dat het echt klaar is en de tijdschriften weg kunnen.
25. Lege batterijen, lampen e.d.
Nog zo iets wat vaak stof ligt te happen in huis: lege batterijen, lampen en meer van dit soort spullen. En heb je een keer een nieuwe batterij nodig dan moet je eerst 10 lege batterijen uitproberen om er vervolgens achter te komen dat echt alle batterijen leeg zijn.
Herken je dit? Zorg dan voor een duidelijke plek waar je dit soort lege items bewaard. Zelf hebben wij een bak in de schuur voor dit soort spullen staan. Als we naar het afvalbrengstation gaan nemen we deze bak standaard mee om leeg te maken.
Door de lege spullen op een duidelijk andere plek te leggen dan de volle batterijen en lampen ontstaat er nooit meer verwarring en hoeven wij ook nooit meer mis te grijpen.
Weggooien, weggeven of verkopen?
Ik heb het regelmatig over weggooien, maar je kan natuurlijk ook dingen weggeven of verkopen. Bedenk wel dat iets wat voor jou nog heel waardevol kan zijn, dat voor iemand anders niet hoeft te zijn.
Ik maak zelf regelmatig gebruik van gratis weggeefhoeken op Facebook, daar zijn mensen vaak veel blijer met iets dan als je het naar de kringloop brengt. Als je iets wilt verkopen doe het dan wel snel, zo voorkom je dat het er na 6 maanden nog steeds staat.
Staat het er na een week nog? Dan is het toch wel tijd om het weg te geven of weg te gooien.
Succes met opruimen en ontspullen! Je zult zien dat het stapje voor stapje steeds makkelijker wordt. Sommige spullen zijn trouwens wel weer handig om in huis te hebben, deze spullen bewaar ik bijvoorbeeld standaard in mijn voorraadkast.
Vergeet niet om dit artikel op Pinterest op te slaan voor als je het nog eens rustig wilt teruglezen.
Liefs, Ilse
Leuke tips! Zo’n fijn gevoel om van alles weg te gooien!
Dankjewel! Ja fijn he, ik word er echt rustig van!
Mooi en handig lijstje!! Dit zijn inderdaad van die dingen die je snel weg kan doen.
Leuk om te horen Patricia! Als je even geen motivatie hebt dan zijn dit fijne dingen om mee te beginnen!
Ik gooi geen schoenendozen weg, zijn handig om spulletjes in te bewaren scheelt weer de kosten van aanschaf bewaardozen
Oude handdoek knip ik in stukken als schoonmaakdoekje koude handdoek voor de hond
Dit artikel is geschreven om mensen te helpen hun overvolle kasten leeg te maken en niet het tegenovergestelde 🙂 Als je de spullen echt kan gebruiken dan is dat natuurlijk prima, maar veel mensen hebben allerlei spullen in de kasten liggen die ze nooit meer gaan gebruiken. Oude handdoeken komen via de kringloop dan bijvoorbeeld vanzelf terecht bij bijvoorbeeld een dierenasiel (of je kunt het er zelf direct naartoe brengen).
Oude handdoeken komen niet via de kringloop bij een asiel (tenminste niet waar ik werk) maar gaan naar de stadswerf. Beste is om het rechtstreeks bij het asiel te brengen. Ook nemen we geen kapotte spullen aan en wat ook een groot misverstand is, is dat we bij de kringloop overal een fris doekje over halen. Als iets vies of kapot is gaat het naar de stort. Helaas. Recycling doen we samen! Alvast bedankt voor alle mooie en goede spullen die je zelf niet meer kunt gebruiken.
Dankjewel voor de aanvulling Anne! Hier in de regio heeft de kringloop wel afspraken met asiel (en andere partijen) gemaakt en wordt er wel gewoon een fris doekje over de spullen gehaald. Ook heeft de kringloop hier vrijwilligers die sommige kapotte apparaten nog kan maken om alsnog te verkopen ipv naar de stort te brengen. Bedankt voor de verduidelijking dat dit per kringloop verschillend kan zijn.
Het dierenasiel is erg blij met oude handdoeken!
Goed om te horen dat oude handdoeken hier goed gebruikt kunnen worden!
Het maakt mij zo verdrietig om dingen weg te gooien. Het maakt het huis zo kaal en leeg. Heb altijd spijt
Je hoeft natuurlijk niks op te ruimen als je je huis niet als vol ervaart en je geen behoefte hebt aan meer ruimte en rust in huis 🙂 Deze lijst is echt voor mensen die wel graag willen opruimen en niet goed weten waar te beginnen. Wil je nou wel graag opruimen en kosten zelfs de punten in deze lijst je moeite dan raad ik je aan een professioneel opruimcoach in te schakelen, want deze coaches zijn er in gespecialiseerd je te helpen als je dit niet zelf kan.