Een gezellig kersthuis zonder dat het te vol wordt: hoe doe je dat?
kerstboom op doek zelfgemaakt

Een gezellig kersthuis zonder dat het te vol wordt: hoe doe je dat?

Misschien heb je de eerste kerstdecoratie al in huis gehaald of behoor je tot de groep mensen die wacht tot de Sint het land uit is. Het valt mij op dat mensen steeds eerder beginnen met het kopen van kerstpullen. Zelf dacht ik ook even kerst inspiratie op te gaan doen bij het tuincentrum. We stonden al in de file naar het tuincentrum en in de winkel zelf werden we helemaal gek vanwege de drukte, we zijn dan ook snel op zoek gegaan naar de kortste weg naar de uitgang. Sowieso ben ik van plan dit jaar niet teveel nieuwe dingen in huis te halen. Kerst 2019 draait wat mij betreft om less is more. Geen grote kerstboom meer, maar de gezelligheid halen uit de kleine details.

Benieuwd hoe je een gezellig kersthuis creëert zonder dat het te vol wordt in de woonkamer? Ik vertel je graag over mijn manier.

Inventariseer voor je naar de winkel gaat

Grote kans dat je echt niet meer weet welke kerstspullen je in huis hebt. Niet zo gek, want in januari heb je alle spullen weer opgeborgen. Zelf onthou ik echt niet meer wat ik allemaal in huis heb. Daarom is het belangrijk om voor je gaat winkelen eerst te bekijken welke spullen je nog hebt en opnieuw wilt gebruiken.

Denk er niet alleen over na welke spullen je wilt gebruiken, maar ook waar je deze wilt gaan neerzetten. Is dit al voldoende om een gezellige kerstsfeer neer te zetten? Of wil je nog meer kerstaccessoires in huis halen? En waar wil je deze dan neer gaan zetten?

Het is mij al heel vaak gebeurd dat ik spullen heb gekocht waar ik eigenlijk geen plek voor heb. Daarom wil ik dit jaar eerst een goed plan bedenken voor ik nieuwe spullen koop. Dat is overigens niet helemaal gelukt, want voor ik heb gekeken heb ik deze kerstslinger van goud al besteld, oeps. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Waar heb ik plek om kerstdecoratie neer te zetten? Misschien moet je eerst andere spullen uit de woonkamer weg zetten om ruimte te maken voor de kerstspullen? Dit is ook een stap die veel mensen vergeten. Ze laten alle decoratie in de woonkamer staan en zetten er kerstaccessoires bij: hierdoor wordt het al snel veel te druk.

Een grote kerstboom of niet?

Een grote kerstboom is natuurlijk heel gezellig en meteen de eyecatcher in de kamer. Maar als jouw woonkamer niet zo groot is en als je ook nog andere kerstdecoratie wilt plaatsen dan kijkt het al snel heel vol en chaotisch. Zelf kies ik er daarom sinds een aantal jaar voor om een kleine kerstboom met simpele verlichting te plaatsen in plaats van een kerstboom vol met ballen. Ik weet dat ik mijzelf toch niet in kan houden met decoratie en zo voorkom ik dat het te vol wordt in de woonkamer. Wil je toch een kerstboom in huis? In dit overzicht lees je waar je de goedkoopste (kunst)kerstbomen kunt kopen. En met deze tips wordt het heel makkelijk om je kerstboom op te tuigen.

jackie en ik kerstboom

Kies één eyecatcher

Als je voor een grote kerstboom kiest dan is dit natuurlijk je eyecatcher. Als je op een andere manier je woonkamer gezellig wilt inrichten voor kerst dan is het belangrijk dat je één eyecatcher uitkiest. Een focuspunt wat meteen de aandacht trekt in de woonkamer. De afgelopen jaren was dat bij ons een grote kerstboom poster. Of ik daar dit jaar ook voor kies, of voor iets anders, dat weet ik nog niet.

kerstboom op doek

Hou het rustig

Natuurlijk is het gezellig om de kerstsfeer in huis te halen. Maar het is ook belangrijk dat je kan ontspannen. Hou daarom rekening bij de keuze van je kerstdecoratie dat het niet te druk wordt. Kies bijvoorbeeld voor een kleurthema om het rustig te houden. En zet niet elk leeg plekje helemaal vol met spullen, maar kies liever voor een aantal gezellige hoekjes. Met een stolp vol kerstballen, kaarsen en andere kleine kerstdecoratie kan je ook al een heel gezellige sfeer neerzetten.

Ga jij voor een rustig en gezellig kersthuis dit jaar of ga jij helemaal los? Ben je nog op zoek naar meer kerstinspiratie? Bekijk dan ook deze pagina vol leuke ideeën voor kerst.

Liefs,

Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Scroll naar boven