Interieurfotografie met je mobiel: de beste tips voor Instagram - InteriorTwin
interieurfotografie mobiel

Interieurfotografie met je mobiel: de beste tips voor Instagram

Wil jij mooie interieurfoto’s maken met je mobiele telefoon? Misschien wil je wel interieurfotografie delen op Instagram of in een leuke interieurgroep op Facebook? Alhoewel ik inmiddels mijn foto’s voor Instagram met een professionele camera maak, heb ik ze de eerste jaren ook gewoon met een smartphone gemaakt. Met de tips uit dit artikel leer jij alles over interieurfotografie met je mobiel.

Tips voor interieurfotografie met je mobiel

Je hebt niet perse een goede camera nodig voor interieurfotografie op Instagram. Met een aantal basistips kan jij ook mooie interieurfoto’s maken met je mobiele telefoon. Wel is het zo dat foto’s met een spiegelreflexcamera meestal nog mooier zijn. Als je alleen voor de hobby interieurfoto’s wilt maken is een mobiele telefoon echt wel voldoende. Ga aan de slag met de volgende tips voor goede interieurfotografie op je mobiel:

  • Zorg eerst voor een mooie compositie van de hoek die je wilt fotograferen. Dit kan je doen door eerst een aantal testfoto’s te maken. Op de foto kan iets er heel anders uitzien dan in het echt. Misschien wil je eerst wel een vaas uit beeld zetten of een kussen recht leggen. Dit kan er al heel anders uitzien.
  • Fotografeer bij voorkeur bij daglicht en zorg voor een heldere foto. Over het algemeen ziet een heldere foto er een stuk leuker uit dan een foto in schemering. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: in de winter kan een sfeervol verlichte woonkamer er juist heel gezellig uitzien. Maar details op de foto zijn dan wel minder goed zichtbaar.
  • Stel het voorwerp waarop je de aandacht wilt richten scherp door op die plek op het beeldscherm van je telefoon te drukken. Je krijgt dan naast dat punt een zonnetje in beeld te zien. Door op de iPhone je vinger omlaag of omhoog te bewegen kan je het beeld lichter of donkerder maken.
  • Je kan beter niet de flitser of digitale zoom op je mobiele telefoon voor interieurfotografie gebruiken. Meestal worden de foto’s er hierdoor niet mooier op.
  • Stel het grid in om foto’s op je mobiele telefoon te maken. Je ziet dan een raster met 9 vakken op je mobiele camera. Het kan zijn dat je hiervoor je instellingen moet wijzigen. Het grid gebruik je bij het maken van de foto. Het is namelijk beter om het focuspunt van de compositie niet in het midden van de foto in beeld te hebben. Het grid helpt je hierbij: kies er bij voorkeur voor om je focuspunt op 1 van de snijpunten te fotograferen.
  • Fotografeer eens vanuit verschillende hoeken en hoogtes. Zo kom je er achter welke hoek het beste werkt om een ruimte mooi op de foto te zetten. Bij interieurfotografie geldt over het algemeen dat de mooiste foto’s niet op ooghoogte worden gemaakt. Zak eens door je knieën of ga juist op een stoel staan voor een ander effect en kijk wat het beste voor jou werkt.
  • De mooiste interieurfoto’s met je mobiel krijg je door horizontale foto’s te maken. Ik zie regelmatig foto’s voorbij komen die scheef zijn gefotografeerd. Als kijker kan dit erg verwarrend en chaotisch eruit zien. Dus experimenteer gerust met verschillende hoogtes en hoeken, maar maak de foto’s wel horizontaal.

Het bewerken van interieurfoto’s op je mobiel

Met alleen het fotograferen van je woonkamer, slaapkamer of andere ruimte in huis ben je er nog niet. De fotografie is de basis, maar daarna komt de bewerking nog. In Instagram zitten een aantal opties op je foto te bewerken, maar nog beter is het om hier een aparte app voor te gebruiken. Zelf vind ik de app Snapseed erg fijn, die heeft namelijk meer functies dan de bewerkingstool in Instagram.

De functies die ik het meest gebruik voor het bewerken van mijn interieurfoto’s zijn de opties aanpassen / recht maken, helderheid, contrast, accenten, schaduwen en scherpstellen. Ook hierbij geldt weer: experimenteer en kijk wat het beste werkt bij jouw foto’s.

De beste smartphone voor interieurfotografie

Nu vraag je je misschien af welke mobiel het beste is voor interieurfotografie. Bijna alle smartphones hebben tegenwoordig een goede camera. Natuurlijk is het zo dat hoe meer je betaald voor een mobiele telefoon, hoe beter de camera zal zijn. Zo hoor ik hele goede verhalen over de iPhone 11. Maar vraag je af of je wel zoveel geld wilt betalen voor een mobiel als het je alleen om de camera gaat.

Als je perse een goede camera wilt dan zou ik eigenlijk adviseren om geld te besparen door voor Sim Only abonnementen te kiezen, bijvoorbeeld Sim Only Internet van Simyo. Het geld wat je met zo’n Sim Only abonnement bespaard zou je dan kunnen investeren in een goede spiegelreflexcamera. Want alhoewel de meeste smartphones tegenwoordig een prima camera hebben, kunnen deze echt niet op tegen de kwaliteit van een spiegelreflexcamera.

Fotografeer jij nog met je mobiel of gebruik jij ook een professionele camera?

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven