Ontspullen: hoe gaat het nu? - InteriorTwin
ontspullen boeken en tijdschrift

Ontspullen: hoe gaat het nu?

Begin dit jaar deelde ik mijn goede voornemen op de blog om te gaan ontspullen. Alles moest minder en ik wilde rust en ruimte in huis. Ook wilde ik duurzamer gaan leven en daarom bewuster nadenken voor ik iets koop. 11 maanden later vind ik het een mooi moment om de balans op te maken. Heb ik minder spullen in huis? Ervaar ik meer rust? En ben ik blij met hoe het nu gaat?

Wat gaat er goed?

Sommige periodes ben ik heel actief met ontspullen en soms gebeurd er maanden niks. In de zomermaanden heb ik vooral van de tuin genoten en weinig weggedaan. Maar nu het weer kouder is merk ik dat ik weer verder wil met ontspullen. Zeker nu de tuinspullen weer naar binnen zijn gebracht vind ik het een mooi moment om verder te gaan met opruimen.

Op sommige punten gaat het mij makkelijker af met ontspullen en minimaliseren dan op andere vlakken. Zo vond ik het heel makkelijk om het grootste gedeelte van mijn boeken weg te doen. Ik lees toch vooral via de e-reader. Ook heb ik al veel tijdschriften weg gedaan. Dat kost best veel tijd, want de meeste tijdschriften blader ik nog snel even door voor ik ze weg wil doen. Maar al met al heb ik toch het aantal tijdschriften gehalveerd. Alle boeken van mijn man staan in een doos te wachten om uitgezocht te worden, dat is echt iets wat hij zelf moet doen.

Ook met kleding ben ik goed bezig. Ik word mij steeds meer bewust van het effect van kleding op het milieu. Een blik in de kledingkast heeft mij geleerd dat ik meer dan genoeg kleding heb. En hoe vaak draag ik het nou eigenlijk? Sinds ik hier meer mee bezig ben koop ik nog nauwelijks nieuwe kleding. Soms vind ik dat moeilijk, zeker als ik de laatste trends zie. Om het wat makkelijker te maken heb ik mij uitgeschreven van nieuwsbrieven en volg ik geen kledingzaken meer op Facebook en Instagram. Ook ga ik minder vaak de stad in.

Het belangrijkste is dat ik echt het voordeel hiervan begin te merken. Ik hou maandelijks geld over wat ik normaal zou uitgeven aan kleding. Tegelijkertijd ben ik de kleding die ik heb veel meer gaan waarderen. Als er nu iets kapot is repareer ik het of laat ik het repareren. Het zal echt nog wel eens lastig zijn om niet met een tas vol kleding thuis te komen, maar ik ben op de goede weg.

Wat kan er beter?

Op sommige vlakken merk ik al wel echt vooruitgang, maar ik merk nog niet heel veel meer rust in huis. Het is misschien ook een beetje lastig dat mijn motto ‘more is more’ is: ik hou van een vol interieur. Maar ik had verwacht dat ik achter de schermen (lege kasten) al wel verder zou zijn.

Dit komt deels door tijdgebrek. In het weekend zijn we vooral druk met schoonmaken en hebben we weinig tijd om nog net dat stapje verder te gaan. Sinds kort hebben we een schoonmaakster die ons 1 x in de twee weken komt helpen in huis. Ik hoop zo nog meer tijd over te houden om verder te gaan met opruimen.

Wat ook lastig is, is dat mijn man minder (of gewoon niet) de noodzaak inziet van ontspullen. Ik wil hem ook niks opleggen, het is iets wat vooral voor mij belangrijk is. Maar daardoor blijven sommige dingen liggen. Dat begin ik steeds meer te accepteren en mijn draai te vinden hoe ik dan wel kan ontspullen.

Daarnaast blijft ontspullen op interieur wel een dingetje. Interieur is mijn grote passie, naast dat ik er natuurlijk ook mijn fulltime baan van heb gemaakt. Ik ben mij, net als bij kleding, wel veel bewuster geworden van het effect op het milieu. Maar ik vind het heel moeilijk om niks meer te kopen. Dat is trouwens ook niet wat ik wil, niks meer kopen. Ik vind het heel knap dat sommige mensen (bijna) nooit meer iets nieuws kopen, maar dat zou voor mijzelf veel te ver gaan. Ik ben blij dat ik mij bewuster ben van de impact op het milieu en daardoor kritischer ben.

Tegenwoordig heb ik als regel: iets erin is is iets eruit. Daar hou ik mij vrij goed aan. Voor ik iets koop moet ik er dus altijd goed over na denken wat er weg zou kunnen. Omdat ik minder spullen koop, hou ik ook meer geld over om voor meer kwaliteit te gaan. Alhoewel ik natuurlijk echt nog weleens voor de verleiding van een budgetkoopje ga. Als alles maar met mate is, dan is het goed.

En nu verder met ontspullen

Ik ben er al wel achter: ontspullen is een lang proces. Maar ik heb geen haast. Ik ben blij met de stappen die ik heb gezet en ga er gewoon mee verder, want ontspullen is echt belangrijk. Wat dat betreft is het ontspullen in ons huis nog lang niet klaar. Wil jij ook gaan ontspullen, maar weet je niet hoe je hier mee kan beginnen? Bekijk dan mijn favoriete boeken over ontspullen of lees mijn persoonlijke tips voor meer rust en ruimte in huis.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Ontspullen: hoe gaat het nu?”

  1. Goed bezig Ilse. Ik herken veel van wat je zegt. Vooral ook over echtgenoten… Nadat ik het boek van Kondo las vorig jaar past mijn gehele garderobe in de kast. Dus geen door met zomer- of winterkleding op zolder die je elk half jaar moet wisselen. Dat scheelt werk, maar ik heb ook beter zicht op wat ik heb. Ik zou ook nog veel meer willen ontspullen maar dat lukt me nu door gebrek aan energie nog even niet. Dat komt wel weer.

    1. Dankjewel Linda! Ja dus mannen ook haha En jij bent ook goed bezig! Ontspullen is ook een proces hè en het gaat in fases. Ik ben er ook niet het hele jaar even druk mee bezig, dat komt inderdaad wel weer. Heel veel succes!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven