Eettafel verven: hoe bevalt dat? Mijn ervaring met een geverfde tafel
verschillende stoelen aan eettafel

Eettafel verven: hoe bevalt dat?

Ongeveer een jaar geleden verfde ik onze eettafel zwart. En 3 jaar daarvoor verfde ik de tafel wit. Genoeg ervaring dus om een keer een artikel te schrijven over het verven van de eettafel.

Wat zijn mijn ervaringen? Beschadigd het snel? En hoe kan je dit het beste aanpakken?

Tafel verven zonder krassen, kan dat?

Het is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt: een tafel verven zonder krassen, kan dat? Eerlijk gezegd is mijn eigen ervaring dat er altijd na een tijdje krassen opkomen, een echt krasvaste verf heb ik nog niet ontdekt. Wel weet ik inmiddels wat wel en niet werkt.

plantje-op-eettafel-ingezoomd

Zo verfde ik in eerste instantie de eettafel met krijtverf wit. Een voordeel: dit krast minder snel. Maar een groot nadeel: het is ontzettend vlek gevoelig. Echt alles zie je er op en je krijgt het niet makkelijk schoongemaakt. Met als nadeel dat je goed moet gaan boenen, waardoor er weer vlekken ontstaan.

Zelf zou ik dus geen krijtverf adviseren voor het verven van de eettafel.

Daarna heb ik de tafel zwart geverfd. In eerste instantie wilde ik een mat zwarte verf gebruiken voor de eettafel, maar omdat dit heel vlekgevoelig is heb ik uiteindelijk voor zijdeglans verf gekozen. Het is belangrijk dat je deze goed laat uitharden voor je er iets opzet (ik was te ongeduldig waardoor de eerste krassen alweer ontstonden…).

Daarna heb ik er nog een blanke lak overheen geverfd om de tafel beter tegen krassen te beschermen. Hierdoor ontstaat er wel een lichte waas over de tafel, maar de tafel is nu wel goed beschermd.

In de praktijk blijkt helaas dat wat je ook doet: er ontstaan altijd wel krassen en vlekken op een geverfde tafel. Daarom schuur ik om de paar jaar het tafelblad ligt op en verf ik er een nieuw laagje overheen.

Zo kan hij er weer opnieuw tegenaan. Het voordeel is dat vooral het blad gevoelig is voor vlekken. Je hoeft dus niet heel de tafel opnieuw te schilderen, maar alleen het blad.

Als je een blanke tafel hebt dan zou je nog het beste de tafel kunnen lakken of beitsen om geen krassen te krijgen. Alleen was mijn tafel al geschilderd toen ik deze kocht, dus voor mij was dat geen optie meer.

Stappenplan voor het verven van je eettafel

Ga je voor het eerst je eettafel verven? Zo doe je dat:

 • Maak de tafel goed schoon met een ontvetter en vul eventuele gaatjes op
 • Schuur de eettafel
 • Maak de eettafel nog een keer goed schoon
 • Als je de tafel voor het eerst gaat verven begin dan met een laag grondverf
 • Daarna kan je beginnen met lakken: afhankelijk van de kleur heb je hier meerdere lagen voor nodig
 • Zorg er zowel bij de grondverf als bij de lak voor dat je de verf goed uitrolt en horizontaal en verticaal verdeelt
 • Is de verf goed opgedroogd? Dan kan je als laatste eventueel een beschermde lak aanbrengen.

Durf jij het aan om je eettafel te verven? Of ga je liever voor een nieuwe eettafel uit de winkel?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog
je eettafel krasvrij verven, kan dat?

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

4 gedachten over “Eettafel verven: hoe bevalt dat?”

  1. Pas dan wel op dat je trapverf zonder anti-slip kiest. Steeds meer trapverven bevatten toevoegingen waardoor de verf stroef aanvoelt en vaak zelfs korrels bevat. Persoonlijk zou ik deze verf niet aanraden om de eettafel mee te verven…

 1. Hoi!

  Wat voor lak gebruik je als beschermlaag? Ik heb de tafel net geverfd en helaas zie je d’r al snel weer plekken op. Maar met een laag lak hoop ik dat dan weer te voorkomen, maar welke lak ik moet gebruiken….?
  Groetjes!

  1. Ik heb een blanke (kleurloze) vernis gebruikt om de tafel te beschermen. Ik weet niet meer precies welke lak ik heb gebruikt, maar bijvoorbeeld Rambo is een merk lak wat je hiervoor kunt gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven