De afgelopen tijd deel ik al regelmatig dat wij proberen steeds duurzamer te leven. Een 100 % duurzaam leven is geen doel op zich, maar we kijken wel hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld zonder heel veel op comfort te hoeven inleveren. Vooral in de badkamer heb ik het afgelopen half jaar flink wat stappen gemaakt.

Voor mij is een duurzamer leven een heel leerzaam proces. Sommige stappen zijn namelijk super simpel om in te voeren, maar soms vind ik een product nog niet ver genoeg ontwikkeld of te onhandig. Ik kies dan toch voor de makkelijke (en minder duurzame) manier. Ik deel graag mijn tips voor een duurzame badkamer met jullie en ook de stappen die ik heb geprobeerd en toch niet zo goed bevallen.

Win The Good Roll

-Deze winactie is inmiddels afgelopen – Sinds kort zijn de rollen wcpapier in ons huis duurzaam. Ik mocht namelijk het wcpapier en tissues van The Good Roll uitproberen. Met The Good Roll haal je wcpapier van 100 % gerecycled papier in huis, zonder chloor, kleur- en geurstoffen. Dus: geen boskap, minder waterverbruik en minder uitstoot van o.a. CO2. In tegenstelling tot andere merken wcpapier zijn deze rollen niet in plastic verpakt, maar in vrolijke tissues handig verzameld in een kartonnen doos. Ik bewaar onze voorraad rollen altijd in het zicht, zowel in de wc als in de badkamer, dus dit ziet er een stuk leuker uit! Met gekke spreuken als ‘don’t be a prick’ en ‘be a flamingo in a flock of pigeons’ wordt het zo een stuk minder saai in de badkamer en wc.

Met de aanschaf van The Good Roll draag je niet alleen je steentje bij aan een duurzamer milieu (wist je dat er dagelijks 270.000 bomen gekapt worden voor de productie van toiletpapier?), maar help je ook mee aan veilige en schone toiletten voor iedereen. 50% van de nettowinst van The Good Roll is namelijk voor voor de bouw van toiletten in Oost-Afrika. Win-win-win toch?

Ik was in eerste instantie bang dat The Good Roll zou aanvoelen als schuurpapier (iets met vooroordelen…), maar dat blijkt gelukkig helemaal niet zo te zijn. Het is lekker zacht en dik wc-papier. Gelukkig maar, want laten we eerlijk zijn: wc-papier moet wel een beetje comfortabel zijn.

The Good Roll is (bijna) overal te koop, bijvoorbeeld in de supermarkt of online. En ik mag ook een doos The Good Roll weggeven, super leuk!

Handige producten voor een duurzame badkamer

Er is meer dan The Good Roll wat je kan doen in de badkamer om het milieu te ontlasten en duurzamer te leven. Zo gebruik ik sinds een half jaar shampoobars i.p.v. flessen shampoo en cremespoeling. Deze shampoo in zeepvorm komt zonder plastic verpakking en is een stuk kleiner omdat er geen water aan is toegevoegd. De shampoo vind ik echt super fijn. Aan de cremespoeling moest ik in het begin wel even wennen, maar nu zou ik niet anders meer willen. De shampoobars kan je ook zelf maken, bekijk bijvoorbeeld deze uitleg om zelfs een shampoo bar van brandnetel en rozemarijn te maken.

Ook de douchegel is vervangen voor zeep. Want eigenlijk is het maar gek dat overal water aan toegevoegd wordt terwijl je het toch onder de douche gebruikt. Ik ben ook super trots dat inmiddels een groot deel van mijn familie en vrienden is overgestapt naar deze shampoo’s zonder plastic, het volgende doel wordt ze te laten overstappen naar The Good Roll!

Sinds een tijdje gebruik ik ook wasbare wattenschijfjes. De meeste wattenschijfjes zijn namelijk gemaakt van katoen en polyester en verpakt in plastic, niet heel duurzaam… Zeker ook omdat je ze al na 1 keer weggooit. Deze wasbare wattenschijfjes zijn herbruikbaar en gaan daardoor veel langer mee. Ik zou nu niet meer anders willen.

Getest en failed in de duurzame badkamer

Niet alle duurzame producten zijn hier een succes. Ik vind het niet erg om voor een betere wereld iets aan comfort in te leveren, maar het moet wel een beetje in balans zijn. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje een bamboe tandenborstel uitgeprobeerd. Dat beviel heel goed, totdat ik alle haren van de tandenborstel los in mijn mond had zitten tijdens het poetsen. Bah! Dat vergeet ik nooit meer, dus ik ben weer terug naar de plastic tandenborstel. En dat is nog niet alles. Zo blijft de vloeibare zeep gewoon bij de wc en in de keuken staan, omdat ik dat een stuk hygiΓ«nischer vindt op deze plekken. En de duurzame deodorant die ik heb geprobeerd vond ik 10 keer niks. Onhandig in gebruik en ik voelde mij er niet fris bij. Wel ben ik nu overgestapt naar een roller in plaats van een spuitbus deodorant en wie weet ga ik in de toekomst het nog een keer opnieuw proberen.

Na The Good Roll, wasbare wattenschijfjes en shampoobars komen er vast nog meer duurzame producten in onze badkamer. Alles stapje voor stapje, maar volgend jaar hoop ik weer een stuk verder te zijn!

Ben jij al bezig met een duurzame badkamer? En wat is jouw ultieme tip?

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement