Zelf je huis inrichten? Dat kan met deze gratis online tools - InteriorTwin
huis inrichten

Zelf je huis inrichten? Dat kan met deze gratis online tools

Je eigen huis inrichten kan best lastig zijn. Of het nou om je woonkamer, badkamer of slaapkamer gaat: hoe weet je nou op welke plek je de meubels moet zetten voor het beste resultaat?

Gelukkig zijn er een aantal gratis online tools die je helpen met het inrichten van je huis. Je kunt hiermee online gratis een plattegrond van een kamer of zelfs van je hele huis maken.

Een plattegrond is super handig om een indeling van een kamer te maken. Je leert zo om de ruimte in te richten en om bijvoorbeeld je woonkamer op de beste manier in te delen.

Huis inrichten: zelf een plattegrond maken

Om te kijken hoe je het beste je huis kan inrichten is het belangrijk om dit eerst in te tekenen op een plattegrond. Dit kan op papier of met behulp van online tools.

Omdat niet iedereen het even makkelijk vind om met een online programma een plattegrond te maken van de inrichting van je huis, heb ik gratis schaalmeubels en ruitjespapier beschikbaar gesteld.

Zo kan je ook offline op papier en op schaal zelf een plattegrond maken van de inrichting van je woonkamer.

Online je huis inrichten met één van deze gratis programma’s

Wil je toch liever online een plattegrond maken van de inrichting van je woning? Dan zijn er genoeg gratis tools die je hierbij helpen en het bepalen van de juiste inrichting van je woning een stuk makkelijker maken.

Met deze roomplanners kan je online gratis je huis inrichten. Maak bijvoorbeeld een plattegrond van je vierkante kamer of een 3d-tekening van heel je huis.

Floorplanner (mijn favoriete tool voor het inrichten van je huis)

Floorplanner is mijn favoriete tekenprogramma om een plattegrond te maken in 2D en 3D. Dit programma gebruik ik zelf ook bij het uitwerken van een interieuradvies. Floorplanner is heel makkelijk in gebruik en wordt ook gebruikt door makelaars en ontwerpers.

Je kan bij het online inrichten van je huis de maten invoeren, kiezen uit vloeren, ramen, deuren, muurkleuren en behang en je hebt een ruime keuze in het invoeren van meubels. Probeer het eens uit, je zal zien hoe leuk het is!

Met dit progamma kan je online op schaal tekenen en bijvoorbeeld een woonkamer plattegrond maken of een indeling van heel je huis maken.

IKEA home planner

Op de website van IKEA vind je handige planners voor het inrichten van je huis. Je kan kiezen uit planners voor de inrichting van je keuken, badkamer, kantoor of ruimte naar keuze. Of kies voor een planner voor het uitwerken van banken, stoelen of kasten.

De keuze is reuze op de site van IKEA.

Badkamerplanner

Google maar eens op badkamerplanner en je zult zien dat veel badkamerzaken de mogelijkheid aanbieden om gratis online je badkamer te ontwerpen. Zo kan jij bij Villeroy & Boch met een handig programma de indeling van je badkamer bepalen, maar er zijn nog meer badkamerzaken waarbij dit kan.

Mijn tip: bepaal je budget en je wensen en kijk dan welke badkamerwinkel het beste bij je past om hier je badkamer te ontwerpen. De meeste badkamerzaken helpen je ook gratis in de winkel met het ontwerpen van je badkamer en geven je hierbij ook nog eens gratis tips over de beste indeling.

Roomstyler

Ook Roomstyler biedt de mogelijkheid om je eigen droomhuis te ontwerpen. Dit programma gaat nog echt een stapje verder dan Floorplanner, je kan deze namelijk tot in de details (inclusief woonaccessoires) inrichten. Het eindresultaat ziet er levensecht uit.

Het grappige is dat je ook de ontwerpen van anderen kan bekijken om hier weer inspiratie uit op te doen.

Dit is wel een echt Amerikaans programma, maar gelukkig kan je ook kiezen uit veel moderne meubels bij het inrichten van je huis. Ideaal voor ruimtes als je woonkamer, keuken of badkamer.

Dit is een leuke roomplanner om online je huis in te richten en te experimenteren met de meubels voor in huis.

Keukenplanner

Net als gratis badkamerplanners zijn er ook meer dan genoeg online keukenplanners die je helpen bij de indeling van je keuken. Ook hierbij kan je weer zelf kijken hoe je het beste de ruimte kan inrichten en wat het meest praktisch is.

Toch is het verstandig om je bij belangrijke keuzes, zoals een keuken of badkamer, ook goed te laten informeren in een winkel of door een professional.

Zij hebben nu eenmaal kennis die je helpt bij het bepalen van de juiste inrichting van je huis. Zeker voor een badkamer of keuken is deze hulp vaak gratis en van grote waarde om tot een goede indeling te komen.

Bonustip: plattegrond tekenen voor interieurstylisten en interieuradviseurs

Ben je net gestart als interieurstylist of interieuradviseur? Of misschien wil je wel een opleiding volgen om interieuradvies te geven? Dan zijn deze gratis opties om een indelingsplattegrond te tekenen waarschijnlijk niet voldoende.

Ik heb ruim 7 jaar ervaring als interieurstylist en meerdere opties geprobeerd, zoals plattegronden met de hand tekenen en het ingewikkelde programma SketchUp. Al deze methodes kosten erg veel tijd, soms geld en je moet er veel mee oefenen om er handig in te worden.

Sinds ik plattegronden teken op de iPad (kan ook op andere tablets) bespaar ik een hoop tijd, zien mijn plattegronden er een stuk mooier uit en het is ook nog eens heel eenvoudig. De leercurve voor deze tekenmethode is een stuk sneller en simpeler dan tekenen met de hand of SketchUp. Je kunt er zelfs 3D-tekeningen mee maken als je wilt.

Het tekenprogramma op de iPad is gratis, maar je moet wel even snappen hoe dit werkt. Ik heb zelf deze cursus Interieurtekenen op de iPad gevolgd om razendsnel te leren hoe ik digitaal mooie tekeningen maak. Ik kan deze cursus aan elke interieurprofessional aanraden, of je nu beginnend bent of al jaren ervaring hebt en op zoek bent naar een simpelere en snellere manier om plattegronden te tekenen.

Als het goed is helpen deze tools je bij het inrichten van je huis.

Dit is natuurlijk nog maar het begin, je moet ook rekening houden met handige looproutes, praktische zaken als gebruik van de ruimte en meer.

Hoe je dat doet leg ik je uit in de online interieurcursus ‘richt je huis in als een pro’. En dat niet alleen, ook krijg je uitleg over het uitkiezen van de juiste materialen, meubels en accessoires.

Ga aan de slag met één van de online programma’s voor het inrichten van je huis of leer stap voor stap je huis inrichten met de online interieurcursus.

Succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven