Een budget plaid breien voor beginners
budget goedkoop plaid deken breien

Een budget plaid breien voor beginners

Wil jij leren breien en beginnen met een makkelijk project? Dan is het leuk om met dit budget plaid te beginnen, want deze is ideaal voor beginners.

Een aantal jaar geleden, na jarenlang niet gebreid te hebben, maakte ik dit plaid. Dit is een makkelijk patroon met goedkope wol. De wol is lekker dik, dus je bent snel klaar met breien.

Voor je het weet heb je de smaak te pakken. Ik ben inmiddels heel wat truien en vesten verder, zoals deze gestreepte trui. Maar als je net begint met breien dan is dit budget plaid ideaal om mee te beginnen.

Ik kwam het idee voor dit budget plaid tegen bij Lisanne van Happy Handmade living en ging er zelf mee aan de slag.

DIY: budget plaid breien voor beginners

Benodigdheden

  • 3 bollen super bulky van HEMA. Deze wol is niet altijd leverbaar in alle kleuren. Ook de Xenos, Wibra en Zeeman verkopen vaak goedkope wol.
  • breinaalden 10 mm
  • schaar

Werkbeschrijving

Lisanne van Happy Handmade Living legt in haar blog uit hoe je zelf een budget plaid breit. Als (opnieuw) beginnende breier vond ik het ook fijn om Youtube filmpjes te bekijken over het steken opzetten en afhechten.

Zet eerst 91 steken op. Je begint met 3 toeren enkele gerstenkorrelsteek.

Vanaf toer 4 heb ik eerst drie steken recht gebreid, daarna drie steken averecht, en dan weer 3 steken recht. Dit doe je de hele toer en om goed uit te komen eindig je met 4 steken.

Bij de volgende toer brei je boven je rechte steek averecht en andersom. En bij de volgende toer doe je dat weer. Daarna verspring je drie steken (boven recht brei je nu 1 toer recht en boven averecht 1 toer averecht) tot het einde. De volgende 2 toeren doe je dit juist weer andersom.

Je breit dus steeds 1 toer recht boven recht en averecht boven averecht en 2 toeren recht boven averecht en averecht boven recht. Aan het einde brei je weer 3 toeren enkele gerstenkorrelsteek.

Omdat ik niet goed zat op te letten met tellen is het plaid net even anders geworden en heb ik op ongeveer 1/4 deel van het breiwerk een extra toer gebreid, waardoor de streepjes verspringen.

Om het plaid te laten kloppen heb ik dit op ongeveer 3/4 deel van het breiwerk nog een keer herhaalt, zodra de streepjes nog een keer verspringen en het er weer logisch uitziet. Je kan dit ook doen of juist weglaten waarbij alle streepjes kloppen.

Omdat ik lang niet gebreid heb is het weer even wennen en oefenen. Het plaid is dan ook niet perfect en ook anders geworden dan bij Lisanne, omdat ik nog niet alle brei begrippen goed snap, maar toch ben ik blij met het resultaat. Zo heb ik onbewust mijn eigen twist eraan gegeven, maar dat vind ik achteraf juist leuk!

Wil je nog eens rustig nalezen hoe je zelf dit budget plaid breit? Vergeet dan niet om dit artikel te bewaren op Pinterest. Bekijk ook hoe je zelf dit moderne kussen breidt voor nog meer inspiratie.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Een budget plaid breien voor beginners”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven