Welk type moodboard past bij jou? Digitaal of op papier? - InteriorTwin
moodboard met de hand maken

Welk type moodboard past bij jou?

Een moodboard maken is niet alleen super leuk om te doen (want wie houdt er nou niet van mooie plaatjes verzamelen?), maar is vooral ook erg nuttig. Door een moodboard te maken krijg je namelijk een goed beeld van jouw woonstijl en smaak. Dit maakt het een stuk makkelijker om kleuren, meubels en accessoires voor in huis uit te kiezen.

Je zult zien dat de kans op een miskoop een stuk kleiner wordt als je eerst met een moodboard aan de slag gaat. Zelf heb ik al tientallen mensen begeleid bij het maken van een moodboard. Elk moodboard wat ik voorbij zie komen is weer zo anders, dit komt omdat jouw persoonlijkheid en voorkeuren heel duidelijk in een moodboard naar voren komen. Je weet veel beter wat je mooi vind, en wat niet, en voorkomt daarmee dat je de verkeerde dingen koopt.

Voor je aan de slag kan met het maken van een moodboard is het eerst belangrijk om na te denken hoe je dit gaat aanpakken en welk soort moodboard het beste bij jouw situatie aansluit. Benieuwd welke type moodboard bij jou past? Lees dan snel verder.

Digitaal moodboard op papier

De meeste mensen maken het liefst digitaal een moodboard die ze daarna uitprinten op papier. Maar eigenlijk is dit type moodboard vooral geschikt voor mensen die al wat ervaring hebben met het maken van een moodboard. Ga jij voor het eerst aan de slag? Dan past een moodboard maken met de hand beter bij je. Daar kom ik zo nog op terug.

Het voordeel van het maken van een digitale collage is dat je een eindeloze stroom aan afbeeldingen hebt. Deze plaatjes bewerk je daarna in een programma als Canva of InDesign tot een digitaal moodboard. Je kunt zelfs een speciaal programma gebruiken voor het maken van een moodboard voor een keuken. Veel interieurstylisten werken op deze manier. Omdat het moodboard daarna geprint moet worden is het belangrijk dat je een goede kwaliteit papier en inkt, bijvoorbeeld een HP cartridge, gebruikt.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat het eindresultaat er mooi uitziet. Zeker als je dit in een interieuradvies voor een klant gebruikt moet het er goed verzorgd uitzien. En met een mooie presentatie op A3 fotopapier maak je echt meer indruk dan met een moodboard op een dun velletje A4 papier. Bij PrintAbout is een ruime keuze in goede kwaliteit papier en inkt.

Moodboard maken met de hand

Als beginner kan je het best aan de slag met een moodboard met plaatjes uit tijdschriften en brochures. Al die afbeeldingen op het internet zijn namelijk nogal overweldigend, waardoor het lastig wordt de goede keuzes te maken. Door tijdschriften door te bladeren en met de hand afbeeldingen uit te knippen of te scheuren wordt je veel meer gedwongen om op je gevoel afbeeldingen te kiezen. Hierdoor maak je betere keuzes dan als je pragmatisch achter de computer een moodboard maakt.

moodboard maken

Het leuke aan een moodboard met de hand is dat je je niet hoeft te beperken tot afbeeldingen uit tijdschriften. Lapjes stof, een staaltje van een vloer of een stukje van een mooi behang zijn bijvoorbeeld dingen die je in je collage kan laten terugkomen. Door dit soort dingen toe te voegen creëer je een soort 3D moodboard, waardoor het veel meer gaat leven en je een goed beeld krijgt van jouw stijl.

Je zult zien dat een moodboard gemaakt met de hand voor verrassende keuzes zorgt die uiteindelijk veel beter bij je passen dan een moodboard gemaakt achter de computer. Als je dit een aantal keren hebt gedaan en dan besluit dat je liever een collage op de computer maakt dan kan dit natuurlijk alsnog. Maar als beginner is het echt aan te raden een moodboard met de hand te maken.

Een Pinterest moodboard

De mogelijkheden om een moodboard op Pinterest te maken zijn eindeloos. Niet zo gek dat er daar miljoenen moodboards te vinden zijn. Deze moodboard zijn vooral leuk als inspiratie. Kom je ergens een mooi plaatje tegen dan is het een kleine moeite om deze te bewaren op je Pinterestbord. Voor inspiratie kan je bijvoorbeeld kijken op één van mijn Pinterestborden.

Een Pinterestbord is vooral een mooi startpunt, maar zodra je serieus aan de slag wilt zal je zien dat dit moeilijk gaat met een Pinterestbord. Waarschijnlijk heb je zoveel plaatjes opgeslagen en is het moeilijk om hier één duidelijk beeld uit te krijgen van welke stijl bij jou past.

Als je op het punt staat keuzes te maken zal een Pinterestbord eerder voor verwarring zorgen dan dat het je helpt keuzes te maken. Pinterest is dan ook vooral leuk als hobby en om inspiratie op te doen. Maar als je concreet keuzes moet gaan maken is het tijd om verder te kijken dan een Pinterest moodboard en is het beter om één van de andere type moodboards te kiezen.

Vind je het lastig om een moodboard te maken? Download dan het gratis e-book ‘in 5 stappen naar een interieur dat bij je past’. In dit e-book wordt je stap voor stap begeleid bij het maken van een moodboard.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog
welk type moodboard past bij jou? papier of digitaal?

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven