Raambekleding voor openslaande deuren: de beste opties - InteriorTwin
plissegordijnen raambekleding openslaande deuren

Raambekleding voor openslaande deuren: de beste opties

Hoe kies je de beste raambekleding voor openslaande deuren? Lees meer over raamdecoratie opties als shutters, jaloezieën en gordijnen voor je tuindeuren.

Ik weet nog goed dat het één van onze grootste dilemma’s was toen we de sleutel kregen van ons nieuwe huis. Er waren zoveel opties voor het uitkiezen van raambekleding, maar wat is nou de beste raambekleding voor een openslaande deur?

Zelfs ‘s nachts droomde ik van alle keuzes die we moesten maken waaronder de juiste raambekleding. Ik kon aan niks anders meer denken dan alle dingen die we nog voor het nieuwe huis moesten regelen.

En omdat er ook nog geen schutting tussen ons en de buren stond wilde ik het liefst zo snel mogelijk raambekleding voor een stukje privacy. Met de kennis van nu zou ik waarschijnlijk niet dezelfde keuze voor raambekleding maken.

Helaas had ik toen nog niet alle opties voor handen en voelde ik elke avond de druk om snel een keuze te maken wanneer de lampen weer aangingen en iedereen zo naar binnen kon kijken.

Ik kan mij voorstellen dat je tegen hetzelfde dilemma aanloopt als je net de sleutels van je nieuwe woning hebt gekregen. Zoveel keuzes te maken, maar wat is nou de beste optie voor raambekleding voor een openslaande deur? Om het voor jou wat makkelijker te maken heb ik alle opties op een rij gezet.

Shutters voor openslaande deuren

Zelf hebben wij dus shutters voor de openslaande tuindeuren. Laat ik meteen beginnen met dat shutters niet perse de meest praktische oplossing zijn. Toch zijn shutters voor mij persoonlijk wel de mooiste optie voor raambekleding. Het belangrijkste nadeel van shutters is dat ze lastiger te bedienen zijn dan bijvoorbeeld gordijnen.

Ze moeten namelijk continue dicht en opengeklapt worden als je naar binnen of buiten wilt en dit kost elke keer tijd, meer tijd dan bij andere raamdecoratie. In de praktijk staan de shutters bij ons dan ook het grootste gedeelte van de tijd open, ook ‘s avonds. Door aan de onderzijde en bovenzijde van de shutters een rail te plaatsen kunnen de shutters wel makkelijker open en dicht gedaan worden.

Bij ons werd dit helaas niet als optie geadviseerd, maar onze buren hebben dit wel en dit werkt een stuk soepeler. Dit is dus sowieso een aanrader om bij openslaande deuren als extra optie te nemen.

Ik zei het al aan het begin: met de kennis van nu weet ik niet of ik opnieuw voor shutters zou kiezen. De uitstraling die shutters hebben vind ik echt door geen andere raamdecoratie te overtreffen en dat is dan ook het belangrijkste voordeel van shutters. Maar omdat in de praktijk de shutters vooral open staan komen ze bij ons niet helemaal tot zijn recht.

Ik zou een volgende keer sowieso voor een rail kiezen om het bedienen van de shutters makkelijker te maken. In de keuken hebben we ook shutters voor de ramen en daar ben ik nog elke dag blij mee.

Bij openslaande deuren zijn shutters alleen wat minder handig, dus dit is goed om rekening mee te houden bij je keuze. Maar als je net als ik shutters heel mooi vind, dan hoeft dit je echt niet tegen te houden bij je keuze.

raamdecoratie shutters openslaande deuren

Jaloezieën als raamdecoratie

Een andere populaire optie voor raamdecoratie voor openslaande deuren is houten jaloezieën op maat. Door deze mooi af te werken, bijvoorbeeld met een op maat gemaakte koof, ziet dit er heel netjes uit. Ook kan je in sommige gevallen kiezen voor zijgeleiding, zodat de jaloezieën niet gaan wapperen bij beweging van de deur.

Een nadeel is wel dat deze jaloezieën elke keer omhoog en omlaag getrokken moeten worden bij het naar binnen en buiten gaan. Investeer dus wel in kwaliteit en een makkelijk te bedienen jaloezieën om frustratie achteraf te voorkomen. Let er ook op dat de touwtjes voor het bedienen aan de binnenzijde van de deur zitten, en niet bij de deuropening. Er is niks zo irritant als elke keer bijna te struikelen over de touwtjes als je de deur uit wilt.

Plissegordijnen als raambekleding

Voor plissegordijnen voor openslaande deuren wordt steeds vaker gekozen. Doordat je bij plissegordijnen zijgeleiding kan toepassen en de plissegordijnen direct op de openslaande deuren gemonteerd kunnen worden hoef je de gordijnen niet steeds open en dicht te doen als je naar binnen en buiten wilt.

Dit vind ik een belangrijk voordeel t.o.v. de shutters en jaloezieën, maar met plissegordijnen heb je natuurlijk wel een hele andere uitstraling.

Gordijnen, vouwgordijnen en rolgordijnen

De stoffen raambekleding als gordijnen, vouwgordijnen en rolgordijnen hebben ook alledrie hun eigen voor- en nadelen. In de praktijk zie je dat deze opties minder vaak gekozen worden als raambekleding, alhoewel ze toch een aantal belangrijke voordelen hebben. Gordijnen zijn natuurlijk heel makkelijk te bedienen en in elke gewenste maat te maken.

Ook vouwgordijnen en rolgordijnen zijn vaak in grote maten te bestellen, waardoor deze meestal uit één stuk gemaakt kunnen worden. Dat is een stuk makkelijker bij het bedienen. Zowel gordijnen, vouwgordijnen als rolgordijnen hebben wel als nadeel dat ze minder flexibel zijn.

Waar je shutters, jaloezieën en plissegordijnen makkelijker in een bepaalde stand kan zetten voor voldoende privacy of zonwering, zijn de opties bij gordijnen iets beperkter. Persoonlijk zou ik daarom minder snel voor deze raambekleding bij een openslaande tuindeur kiezen.

Na de uitbouw hebben wij er trouwens voor gekozen geen raambekleding voor de openslaande deuren te plaatsen. In dit artikel vertel ik waarom wij hiervoor kozen.

Voor welke optie zou jij kiezen? Vergeet ook niet om na te denken over horren voor openslaande deuren, om insecten tegen te houden.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog
opties raamdecoratie raambekleding openslaande deuren shutters, gordijnen, jaloezieen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven