Opruimen maakt gelukkig: 5 tips van de expert - InteriorTwin
review opruimen maakt gelukkig

Opruimen maakt gelukkig: 5 tips van de expert

Raak jij gestresst als je aan opruimen denkt? Misschien krijg je wel spontaan de rillingen bij het woord ‘ontspullen’? Ik ben nu ruim een jaar aan het minimaliseren en I feel you.

Toen ik net met opruimen begon wist ik ook niet waar ik moest starten en zag ik enorm tegen het opruimen op. Waar moet ik beginnen? Wat kan er weg? En wat te doen met die enorme stapel boeken?

Tegenwoordig denk ik er heel anders over: opruimen maakt gelukkig! Ik ben er nog lang niet, maar ik besef inmiddels ook dat opruimen een continue proces is en ik ben trots op elke stap die ik zet.

Om het opruimen zo leuk en makkelijk mogelijk te houden lees ik graag tips van professioneel organizers. Dit motiveert mij om bezig te blijven en geeft ook structuur in het opruimen.

Pas kocht ik het boek ‘opruimen maakt gelukkig! Handige stappenplannen van A tot Z van Annelies Mentink. Dit boek was voor mij een goede boost om weer aan het opruimen te gaan. Ik deel graag een aantal waardevolle tips uit dit boek en vertel je of het boek de moeite waard is om te lezen.

Opruimen maakt gelukkig!

Het boek ‘opruimen maakt gelukkig!’ vind ik zelf echt een aanrader. Ik heb al heel wat boeken over ontspullen en opruimen gelezen.

Alhoewel ik het heel fijn vind om de theorie en psychologie achter ontspullen te begrijpen is een praktisch boek om mee aan de slag te gaan soms gewoon heel fijn om te lezen.

En als je op zoek bent naar een praktisch boek over ontspullen dan is dit je boek!

De intro van het boek vind ik meteen super verrassend. Annelies begint namelijk met uitleg dat rommel subjectief is. Zolang jij iets niet ervaart als rommel en je er dus niet aan stoort is er niks aan de hand.

Pas als jij de spullen ziet als rommel en wilt opruimen, zal je gelukkig worden van het opruimen. Klinkt heel logisch toch? Meteen een goeie uitleg waarom het soms lastig kan zijn je partner aan het opruimen te krijgen, want zolang hij of zij zich er niet aan stoort is het ook geen rommel voor diegene.

boek opruimen maakt gelukkig ervaring

Het boek is verdeeld in praktische stappenplannen van A tot Z waarmee je direct aan de slag kan. Natuurlijk staan er stappen in die net even wat meer tijd kosten, maar ook staan er genoeg stappen in het boek die je direct kan uitvoeren.

Zo ben ik na het lezen van het hoofdstuk ‘Apps’ direct aan de slag gegaan op mijn mobiel en heb ik nu minder storende apps op mijn mobiel staan.

Het boek gaat veel verder dan de standaard boeken over ontspullen. Zo is er ook veel aandacht voor de digitale wereld, als apps, social media (eyeopener!) en de bestanden op je computer en wordt er aandacht besteed aan belangrijke onderwerpen waar je niet meteen aan zou denken bij ontspullen maar die wel belangrijk zijn zoals het kopen van cadeaus, geld besparen en je mindset (zonder al te diep in de psychologie te duiken).

Het voordeel van de verschillende stappenplan is dat het heel praktisch is en je daardoor heel gericht aan de slag kan. Geen ingewikkelde opruimtechnieken, maar gewoon lekker puntsgewijs aan het opruimen. Ik kreeg meteen zin om weer aan de slag te gaan.

Een klein nadeel van het boek vind ik dat het boek voor de Belgische markt is geschreven. Vooral in het hoofdstuk over administratie met de bewaarplicht over documenten merk je dit, omdat in België een andere bewaarplicht dan in Nederland geldt.

Maar het is natuurlijk een kleine moeite om even te Googlen op bewaarplicht in Nederland en dan is dat probleem ook opgelost.

5 tips van de expert

Het boek staat echt vol met interessante tips waar ik heel enthousiast van word. Als je net als ik weer vol energie met opruimen aan de slag wilt neem dan vooral een kijkje in dit boek. Deze fijne tips wil ik alvast delen:

  • Administratie: Wist je dat het menselijk brein maar in staat is zeven onderverdelingen te maken? Bij je administratie kan je dus het beste maximaal 7 categorie groepen maken, die je vervolgens weer in subgroepen kan onderverdelen. Voor mij een echte eyeopener, want ik kan dus heel vaak dingen niet meer terugvinden. Nu snap ik waarom.
  • Ga je berging pas opruimen met mooi weer. Dan kan je namelijk alle spullen in de tuin neerzetten, echt goed schoonmaken en kritisch kijken wat weg kan en wat niet. Bij slecht weer heb je minder ruimte om je spullen uit te stallen en zal het ook lastiger zijn de berging goed op te ruimen.
  • Ga niet last minute cadeaus kopen voor je partner, kinderen of wie dan ook, maar hou je ogen en oren het hele jaar open. Scheelt een hoop stress en miskopen!
  • Wil je beginnen met het organiseren van je foto’s? Begin dan met je meest recente foto’s i.p.v. de oudste foto’s. Je weet veel sneller waar en wanneer een foto gemaakt is en kan zo sneller beslissen. Toevallig heb ik zelf zo in de afgelopen 2 maanden 5 jaar aan foto achterstand weggewerkt en ik kan je vertellen: dit werkt echt.
  • Wil je weer beginnen met oude hobby’s als breien, handwerken of scrapbooking? Ga voor je hiermee aan de slag gaat eerst goed je hobby spullen opruimen. Zo weet je direct waar alles ligt en hoef je niet eerst uren te zoeken naar je spullen voor je eindelijk je oude hobby weer kan oppakken.

Dit zijn nog maar 5 tips uit het boek, maar geeft alvast een indruk over hoe praktisch en toepasbaar het boek is.

Ik word er erg blij van dat er zoveel aandacht is voor digitale spullen, mentale rust en geld besparen. Het boek opruimen maakt gelukkig is echt anders dan de boeken die ik tot nu toe over ontspullen heb gelezen en ik kan weer vol energie met opruimen aan de slag.

Heb je zin om aan de slag te gaan met opruimen maar weet je niet waar te beginnen? Kijk dan eens naar deze 20 dingen die je in 20 minuten kunt opruimen.

Liefs,

Ilse

5 tips van een organizing coach over ontspullen en opruimen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven