Misschien schrik je wel van de titel van dit artikel. Denk je dat schoonmaakazijn een goede en milieubewuste manier is om groene aanslag te verwijderen in de tuin.

Je bent echt niet de enige. Op Instagram plaatste ik een oproep voor suggesties voor duurzame groene aanslagverwijderaar, maar 90 % van de reacties die ik kreeg zijn juist schadelijk of zelfs giftig voor je planten en/of huisdieren.

Er heerst dus nog grote onduidelijkheid over wat een goede manier is om de groene aanslag op je tegels duurzaam te verwijderen. De hoogste tijd dus om er een artikel over te schrijven. Wat kan je wel gebruiken? En wat beter niet?

Risico’s van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag

Op de website van het RIVM vind je uitgebreide informatie over het gebruik van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag. Het gebruik van azijn (zowel schoonmaakazijn als natuurazijn) is gevaarlijk voor milieu en mens. Zo levert het azijnzuur bijvoorbeeld een risico op voor planten en insecten die in de grond leven.

Ook loop je als mens risico bij het gebruik van azijnzuur, omdat je bij het verwijderen van de groene aanslag in de tuin vaak veel meer azijn gebruikt dan bij normaal gebruik in het huishouden.

Dit kan irritaties aan de ogen en huid veroorzaken en in sommige gevallen zelfs brandwonden, langdurige oogletsel of inwendig letsel aan de longen.

Er is eind 2019 zelfs een onderzoek gestart om het gebruik van azijn bij het verwijderen van groene aanslag te verbieden voor particulieren. Zelf wist ik al wel dat schoonmaakazijn schadelijk kan zijn voor de planten in de tuin, maar ik dacht dat natuurazijn een milieubewust alternatief was.

Helaas bleek ik het dus mis te hebben. Maar wat kan je dan wel gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag in de tuin?

Deze middelen kan je beter ook niet gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag

Ook heel veel andere groene aanslagverwijderaars die n.a.v. mijn oproep genoemd worden blijken niet geschikt voor het verwijderen van groene aanslag. Deze lijst is vast niet volledig, maar een goed begin:

  • volgens Milieucentraal kan je beter oppassen met andere huismiddelen als groene zeep, chloor, zout en bleekwater, aangezien deze ook ongewenste effecten kunnen hebben bij gebruik buitenshuis.
  • ik kreeg een aantal keren de tip om de groene aanslagreiniger van de Action of Kruidvat te gebruiken, maar werd gelukkig direct door anderen gewaarschuwd dat dit puur vergif is. Huisdieren als katten en honden kunnen hierdoor zelfs in levensgevaar raken als ze hieraan likken. Helaas weigeren deze winkels de groene aanslagreiniger uit de collectie te halen.
  • zelf testte ik de Ecostyle terrasreiniger van Welkoop. Alhoewel deze geen schadelijke middelen lijkt te bevatten, doet hij ook niet wat hij moet doen. Na een deel van de tuin hiermee gedaan te hebben blijft de groene aanslag deels zitten en blijft er daarnaast een witte waas op de tegels achter. Alhoewel op de verpakking staat dat de witte waas kan ontstaan bij overmatig gebruik, heb ik hier juist extra op gelet en doet hij juist niet wat hij moet doen: de groene aanslag verwijderen. Op de foto’s kan je zien dat ik de border en voorste rij tegels al met de terrasreiniger heb behandeld.
groene aanslagverwijderaar tips makkelijk en duurzaam

Wat is de oplossing tegen groene aanslag in de tuin?

Als je op zoek bent naar een makkelijke oplossing, dan heb ik slecht nieuws voor je: die is er niet. Je zult toch echt aan het werk moeten in de tuin.

Met een hogedrukreiniger wordt het wel een stuk makkelijker om de klus te klaren. Deze hogedrukreiniger werd mij speciaal aanbevolen door de expert, omdat deze niet direct op een stroom- en wateraansluiting hoeft te worden aangesloten en daardoor geschikt is voor elke tuin.

Hou er wel rekening mee dat met een hogedrukreiniger de beschermlaag van je tegels kan verdwijnen, waardoor de tegels in de toekomst extra gevoelig worden voor groene aanslag en ook extra glad kunnen worden.

groene aanslag milieubewust verwijderen tuin tegels

Een andere optie is om de groene aanslag op je tegels te verwijderen met een harde bezem en een emmer warm water. Dat is een werkje, maar dit is uiteindelijk wel de meest duurzame manier. Van de duurzame blogger Mirjam Hart kreeg ik nog de tip dat vocht van gekookte aardappelen ook helpt om groene aanslag tegen te gaan.

Andere tips die ik kreeg, maar nog niet getest heb zijn poetsmerk Prowin en een beetje zand over de tegels gooien en dan vegen, waardoor je de grond min of meer schuurt.

Misschien heb jij nog wel een aanvullende tip voor het duurzaam verwijderen van groene aanslag?

Liefs,

Ilse

beste manier groene aanlag tuin verwijderen

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement