Verwijder groene aanslag (zonder giftige middelen als schoonmaakazijn)
groene aanslag zonder giftige of schadelijke middelen verwijderen tuin tegels

Verwijder groene aanslag (zonder giftige middelen als schoonmaakazijn)

Misschien schrik je wel van de titel van dit artikel. Denk je dat schoonmaakazijn een goede en milieubewuste manier is om groene aanslag te verwijderen in de tuin.

Je bent echt niet de enige. Op Instagram plaatste ik een oproep voor suggesties voor duurzame groene aanslagverwijderaar, maar 90 % van de reacties die ik kreeg zijn juist schadelijk of zelfs giftig voor je planten en/of huisdieren.

Er heerst dus nog grote onduidelijkheid over wat een goede manier is om de groene aanslag op je tegels duurzaam te verwijderen. De hoogste tijd dus om er een artikel over te schrijven. Wat kan je wel gebruiken? En wat beter niet? Zelf gebruik ik de hogedrukreiniger K2 van Karcher, hiermee is je tuin in een mum van tijd schoon en hoef je geen schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Risico’s van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag

Op de website van het RIVM vind je uitgebreide informatie over het gebruik van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag. Het gebruik van azijn (zowel schoonmaakazijn als natuurazijn) is gevaarlijk voor milieu en mens. Zo levert het azijnzuur bijvoorbeeld een risico op voor planten en insecten die in de grond leven.

Ook loop je als mens risico bij het gebruik van azijnzuur, omdat je bij het verwijderen van de groene aanslag in de tuin vaak veel meer azijn gebruikt dan bij normaal gebruik in het huishouden.

Dit kan irritaties aan de ogen en huid veroorzaken en in sommige gevallen zelfs brandwonden, langdurige oogletsel of inwendig letsel aan de longen.

Er is eind 2019 zelfs een onderzoek gestart om het gebruik van azijn bij het verwijderen van groene aanslag te verbieden voor particulieren. Zelf wist ik al wel dat schoonmaakazijn schadelijk kan zijn voor de planten in de tuin, maar ik dacht dat natuurazijn een milieubewust alternatief was.

Helaas bleek ik het dus mis te hebben. Maar wat kan je dan wel gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag in de tuin?

Wat is de oplossing tegen groene aanslag in de tuin?

Als je op zoek bent naar een makkelijke oplossing, dan heb ik slecht nieuws voor je: die is er niet. Je zult toch echt aan het werk moeten in de tuin.

Met een goede hogedrukreiniger valt het gelukkig allemaal wel mee. Zelf gebruik ik deze hogedrukreiniger van Karcher. Met het speciale opzetstuk voor het terras worden je tegels beschermd tegen harde stralen en is je terras en tuin in een mum van tijd schoon. Lees ook meer informatie over het schoonmaken van groene aanslag met een hogedrukreiniger.

Ik ben erg tevreden over de Karcher hogedrukreiniger K2. Het schoonmaakmiddel wat er bij zit gebruik ik niet (en is ook niet nodig), aangezien ik niet weet wat voor bestanddelen hierin zitten en enkel water meer dan voldoende is om groene aanslag snel te verwijderen.

De Karcher hogedrukreiniger K2 is o.a. hier te koop (klik op de link om direct naar de productpagina te gaan):

Mocht je voor een ander merk gaan let dan goed op dat er een opzetstuk voor tegels bij zit. Met een hogedrukreiniger die direct op het terras spuit verdwijnt namelijk de beschermlaag van je tegels en hierdoor kunnen de tegels in de toekomst extra gevoelige worden voor groene aanslag en ook extra glad worden.

groene aanslag milieubewust verwijderen tuin tegels

Een andere optie is om de groene aanslag op je tegels te verwijderen met een harde bezem en een emmer warm water. Dat is een werkje, maar dit is uiteindelijk wel de meest duurzame manier. Van de duurzame blogger Mirjam Hart kreeg ik nog de tip dat vocht van gekookte aardappelen ook helpt om groene aanslag tegen te gaan.

Andere tips die ik kreeg, maar nog niet getest heb zijn poetsmerk Prowin en een beetje zand over de tegels gooien en dan vegen, waardoor je de grond min of meer schuurt.

Deze middelen kan je beter ook niet gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag

Ook heel veel andere groene aanslagverwijderaars die n.a.v. mijn oproep genoemd worden blijken niet geschikt voor het verwijderen van groene aanslag. Deze lijst is vast niet volledig, maar een goed begin:

  • volgens Milieucentraal kan je beter oppassen met andere huismiddelen als groene zeep, chloor, zout en bleekwater, aangezien deze ook ongewenste effecten kunnen hebben bij gebruik buitenshuis.
  • ik kreeg een aantal keren de tip om de groene aanslagreiniger van de Action of Kruidvat te gebruiken, maar werd gelukkig direct door anderen gewaarschuwd dat dit puur vergif is. Huisdieren als katten en honden kunnen hierdoor zelfs in levensgevaar raken als ze hieraan likken. Helaas weigeren deze winkels de groene aanslagreiniger uit de collectie te halen.
  • zelf testte ik de Ecostyle terrasreiniger van Welkoop. Alhoewel deze geen schadelijke middelen lijkt te bevatten, doet hij ook niet wat hij moet doen. Na een deel van de tuin hiermee gedaan te hebben blijft de groene aanslag deels zitten en blijft er daarnaast een witte waas op de tegels achter. Alhoewel op de verpakking staat dat de witte waas kan ontstaan bij overmatig gebruik, heb ik hier juist extra op gelet en doet hij juist niet wat hij moet doen: de groene aanslag verwijderen. Op de foto’s kan je zien dat ik de border en voorste rij tegels al met de terrasreiniger heb behandeld.
groene aanslagverwijderaar tips makkelijk en duurzaam

Misschien heb jij nog wel een aanvullende tip voor het duurzaam verwijderen van groene aanslag?

Liefs, Ilse

beste manier groene aanlag tuin verwijderen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Verwijder groene aanslag (zonder giftige middelen als schoonmaakazijn)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven