Kamerplanten water geven: zo geef je precies genoeg water

Kamerplanten water geven: zo geef je precies genoeg water

Vind jij het lastig hoe je je kamerplanten precies genoeg water geeft? Geef je misschien te veel, of te weinig, water aan je planten? Ik heb een handige tip voor je, zodat je planten altijd precies genoeg water krijgen.

Zelf vind ik het ook lastig te bepalen hoeveel water een plant precies nodig heeft. In veel gevallen geef ik de planten te veel water, en soms net te weinig, maar wat ik ook probeerde het was bijna nooit goed.

Voor mij is een vochtmeter de uitkomst om mijn kamerplanten precies genoeg water te geven. Ik gebruik deze methode nu 2 jaar en sindsdien gaat het een stuk beter met mijn planten. Ook ben ik nauwelijks tijd kwijt aan het water geven van mijn planten. Dankzij de vochtmeter zie ik namelijk heel snel hoeveel water mijn kamerplanten nodig hebben.

vochtmeter watermeter kamerplanten

In dit artikel vertel ik meer over het gebruik van een vochtmeter voor kamerplanten en deel ik een aantal alternatieven om kamerplanten water te geven.

Waterbehoefte planten meten met een vochtmeter

Een vochtmeter voor kamerplanten werkt heel simpel. In het begin kost het misschien even tijd om het gebruik te snappen, maar geloof mij, straks wil je niet meer zonder.

Zo werkt de vochtmeter:

 • Steek de vochtmeter in de grond, bij voorkeur dicht bij de wortels van de plant.
 • Lees de vochtigheidsgraad op het display. Dit gaat van droog (1 t/m 3) vochtig ( 4 t/m 7) nat (8 t/m 10). Is de potgrond zeiknat? Dan schiet deze voorbij de 10.
 • Leer de waterbehoefte van je kamerplanten kennen. Een sanseveria geef ik pas weer een beetje water als deze op 1 staat, een bananenplant staat liever natter en probeer ik zoveel mogelijk rond de 7 a 8 te houden. Hierbij is het dus niet one size fits all, maar per plant verschillend.

Zelf gebruik ik de Skyard vochtmeter, maar er zijn meerdere merken vochtmeters die allemaal hetzelfde werken maar wat in prijs kunnen verschillen.

Belangrijk: je hebt voldoende aan één vochtmeter voor al je planten. Deze steek je alleen in de potgrond op het moment dat je de waterbehoefte van je kamerplant wilt meten. Je laat de vochtmeter dus niet in de potgrond staan, want dan gaat deze oxideren.

Bekijk mijn review over de vochtmeter voor meer informatie over de vochtmeter en hoe dit werkt.

Kamerplanten water geven met een waterdruppelaar

Voor ik een vochtmeter gebruikte, gaf ik kamerplanten water d.m.v. een waterdruppelaar. Je vult deze bol met water en steekt deze in de potgrond dicht bij de wortels van de plant. De waterdruppelaar geeft vervolgens heel geleidelijk water af aan de plant i.p.v. dat deze in 1 keer veel water krijgt.

Deze methode heb ik een aantal jaar gebruikt en werkte voor mij al veel beter dan simpelweg met de gieter mijn planten water geven. Het uiteinde van de waterdruppelaar vult zich met aarde en neemt pas weer nieuw water op als de aarde droog valt.

Toch werkt een vochtmeter nauwkeuriger dan een waterbol, omdat je hierbij echt de waterbehoefte van je kamerplanten meet. Omdat ik zelf tegenwoordig regenwater aan mijn kamerplanten geef gebruik ik de waterbollen niet meer, omdat het erg lastig is de waterbollen te vullen vanuit de regenton.

De waterdruppelaar heeft een aantal belangrijke voordelen t.o.v. de vochtmeter. Ben jij iemand die vaak vergeet om je kamerplanten water te geven? Dan zijn deze waterbollen ideaal, omdat deze heel geleidelijk water afgeven aan de kamerplanten en je hier minder omkijken naar hebt.

En ga je op vakantie en kan er niemand voor de kamerplanten zorgen? Ook dan zijn deze waterdruppelaars ideaal om je kamerplanten voldoende water te geven.

goedkope waterbol hulpmiddel water geven kamerplanten aliexpress

Verschillende soorten waterdruppelaars:

Aandachtspunten bij het gebruik van een waterbol voor de kamerplant:

 • Duw de waterbol diep genoeg in de grond, zodat het water ook echt bij de wortels van de plant komt.
 • Loopt het water niet weg? dat kan door 2 dingen komen: of de plant heeft (meer dan) genoeg water, maar het kan ook zijn dat de grond zo uitgedroogd is dat het zand klontert in de buis. Controleer dit goed.
 • Heeft je plant in het verleden teveel water gehad? En heb je nu last van zwarte vliegjes, ofwel rouwvliegjes, bij het watergeven? Deze zal je eerst moeten behandelen om de plant weer gezond te maken. Daar kom ik zo nog op terug.
 • Loopt het water juist heel snel weg? Controleer dan of je het buisje wel genoeg in de aarde hebt aangedrukt. Als de grond nat wordt klontert deze namelijk automatisch bij de opening van het buisje en stopt zo de doorvoer. Pas als de grond weer iets is opgedroogd lekt er nieuw water uit. Zo wordt de watertoevoer automatisch geregeld. Vooral in de winter is het goed om hier extra alert op te zijn.
 • Let goed op het type plant. Een cactus heeft bijvoorbeeld maar heel weinig water nodig en is niet geschikt om dit watersysteem bij te gebruiken.
 • Ik heb zelf bewust voor deze kleine plastic bollen gekozen. In het verleden heb ik grotere glazen bollen gebruikt. Het glas slaat echter na een tijdje groen uit en door het formaat van de waterbol steekt deze boven de plant uit, dit is niet erg mooi. Daarnaast vond ik de glazen bollen gezien de breekbaarheid niet praktisch in gebruik. En natuurlijk scheelt het een hoop geld, zeker als je er veel wilt bestellen.
 • Je kunt ook plastic waterflessen gebruiken, maar hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde: door het formaat zijn deze goed zichtbaar en dit is niet erg mooi.

Andere methodes om de waterbehoefte van je planten te meten

Naast de vochtmeter en waterdruppelaar zijn er nog andere methodes om de waterbehoefte van je kamerplant te meten.

Je kunt je vinger een stukje in de grond steken om te voelen hoe nat de potgrond is. Sommige mensen vinden een vochtmeter overbodig en gebruiken deze methode. Voor mij werkt dit echter niet, omdat vocht vaak naar de bodem van de plantenpot zakt en je dit vaak niet met je vinger kunt voelen. Een vochtmeter meet dit wel.

Het is sowieso slim om kamerplanten altijd in een binnenpot in een plantenpot te zetten. Als je de kamerplant toch per ongeluk te veel water geeft kan dit via de gaten onderin de pot weer uit de pot stromen.

Ik heb in het verleden ook een app gebruikt die de waterbehoefte van kamerplanten meet, maar dit vond ik bij nader inzien toch te omslachtig en dit was niet altijd heel accuraat. Je moet namelijk zelf invullen welke plant je hebt, hoe groot deze is en waar deze staat. De app geeft dan aan wanneer de kamerplant water nodig heeft, maar dit klopt niet altijd precies.

Geef je je kamerplanten te veel water? Kijk dan uit voor rouwvliegjes

Heb jij je planten te lang te veel water gegeven? Dan kan het zijn dat er onderin de pot een laag water staat. Hierdoor kunnen de wortels van de plant gaan rotten, maar dat niet alleen, er kunnen zich ook rouwvliegjes nestelen.

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte / bruinige vliegjes die je plant aantasten waardoor deze niet meer verder groeit en zelfs dood kan gaan.

Je zult dus de rouwvliegjes moeten bestrijden om de plant weer gezond te maken, alleen minder water geven is niet voldoende.

aaltjes bestrijden slakken en ongedierte
aaltjes bestrijden ongedierte

Ik heb de rouwvliegjes in het verleden weleens een tijd genegeerd, waardoor deze inmiddels een groot deel van mijn planten hadden aangetast. Eindelijk vond ik de tijd om de rouwvliegjes te bestrijden met deze aaltjes en binnen een week waren alle rouwvliegjes weg!

Het duurt trouwens helemaal niet lang om deze aaltjes toe te passen, want je mengt ze met water en giet het bij je planten en dat is het enige wat je hoeft te doen. Dus zonde dat ik zo lang heb gewacht, want mijn planten hadden er veel mooier bij kunnen staan.

In de week erna zag ik bij diverse planten alweer nieuwe bladeren groeien. Bizar hoe snel dit gaat, maar erg fijn dat deze aaltjes zo goed tegen de rouwvliegjes werken en mijn planten weer gezond zijn.

Wil jij ook gezonde planten die mooi groeien? Bestel dan snel een vochtmeter, check op rouwvliegjes, en je hebt eindelijk een handig systeem voor het water geven van je planten!

Wist je trouwens dat het soms beter is je planten van onderen water te geven of onder water te dompelen? Hier kan je precies lezen hoe dat zit.

En vergeet jij vaak om je kamerplanten water te geven? Kies dan voor één van deze planten die weinig water nodig hebben en hiermee een grotere overlevingskans hebben.

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

hoeveel water kamerplant

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

4 gedachten over “Kamerplanten water geven: zo geef je precies genoeg water”

 1. Hi Ilse,

  Wat een goede tip! Ik zag op je eerste foto een prachtige poster / foto van het meisje met de trui. Waar is deze te koop?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven