Vind jij het lastig hoe je je kamerplanten precies genoeg water geeft? Geef je misschien te veel, of te weinig, water aan je planten? Ik heb een handige tip voor je, zodat je planten altijd precies genoeg water hebben.
Zelf vind ik het ook lastig te bepalen hoeveel water een plant precies nodig heeft. In veel gevallen geef ik de planten te veel water, en soms net te weinig, maar wat ik ook probeerde het was bijna nooit goed.
Tips als met je vinger een stukje in de grond te voelen werken bij mij niet, voelde ik 5 cm diep bleek het vocht 10 cm diep te zijn weggezakt. Ik heb van alles geprobeerd en echt mijn best gedaan, maar niks lukte.
Ik heb in het verleden ook een app gebruikt, maar dit vond ik bij nader inzien toch te omslachtig en dit was niet altijd heel accuraat. Nu heb ik iets handigs gevonden wat wel werkt en dit deel ik natuurlijk graag. Ook als je net als ik geen groene vingers hebt is dit een echte aanrader.
Kamerplanten water geven met een waterbol
Een tijdje geleden bestelde ik 5 waterbollen als hulpmiddel bij het geven van water aan de planten. Na het inzetten van deze waterbollen kwam een deel van mijn planten direct tot leven. Deze bleek ik dus te weinig water te hebben gegeven!
Een ander deel van de planten had wat langer nodig, maar doet het inmiddels ook een stuk beter. Deze planten heb ik namelijk in het verleden te veel water gegeven en hebben wat extra zorg nodig.
Daar kom ik zo nog even op terug, maar dankzij de waterbol weet ik nu in ieder geval dat de plant voorlopig geen water nodig heeft en voorkom ik dat ik in de toekomst teveel water geef.
Update november 2022: ik heb deze waterdruppelaars jarenlang met succes gebruikt, maar omdat ik tegenwoordig mijn kamerplanten regenwater geef zijn de waterdruppelaars minder praktisch. Via de regenton krijg ik, gezien de beperkte waterdruk, de waterdruppelaars namelijk lastig gevuld.
Daarom ben ik een aantal maanden geleden overgestapt naar een andere methode om mijn kamerplanten precies genoeg water te geven. Ik gebruik sindsdien deze vochtmeter om te meten of mijn kamerplanten water nodig hebben en eigenlijk werkt dit nog makkelijker – en preciezer – dan de waterbollen. Bekijk mijn review over de vochtmeter voor meer informatie over de vochtmeter en hoe dit werkt.
Koop bij:


Mijn stippenplant groeit weer als kool, mijn krulvaren die al jaren rechtop stond begint er eindelijk weer als een krulvaren uit te zien en mijn Strelitzia begint ook weer steeds meer te stralen.
Voor mij werken deze waterbollen heel goed, ik weet eindelijk hoeveel water mijn planten nodig hebben. Ik ben zo enthousiast over deze waterdruppelaars dat ik er nog eens 20 extra heb besteld om deze ook toe te kunnen passen bij de andere planten.
Verschillende soorten waterdruppelaars:
Koop bij:
Koop bij:
Aandachtspunten bij het gebruik van een waterbol voor de kamerplant:
- Duw de waterbol diep genoeg in de grond, zodat het water ook echt bij de wortels van de plant komt.
- Loopt het water niet weg? dat kan door 2 dingen komen: of de plant heeft (meer dan) genoeg water, maar het kan ook zijn dat de grond zo uitgedroogd is dat het zand klontert in de buis. Controleer dit goed.
- Heeft je plant in het verleden teveel water gehad? en heb je nu last van zwarte vliegjes, ofwel rouwvliegjes, bij het watergeven? Deze zal je eerst moeten behandelen om de plant weer gezond te maken. Daar kom ik zo nog op terug.
- Loopt het water juist heel snel weg? Controleer dan of je het buisje wel genoeg in de aarde hebt aangedrukt. Als de grond nat wordt klontert deze namelijk automatisch bij de opening van het buisje en stopt zo de doorvoer. Pas als de grond weer iets is opgedroogd lekt er nieuw water uit. Zo wordt de watertoevoer automatisch geregeld. Vooral in de winter is het goed om hier extra alert op te zijn.
- Let goed op het type plant. Een cactus heeft bijvoorbeeld maar heel weinig water nodig en is niet geschikt om dit watersysteem bij te gebruiken.
- Ik heb zelf bewust voor deze kleine plastic bollen gekozen. In het verleden heb ik grotere glazen bollen gebruikt. Het glas slaat echter na een tijdje groen uit en door het formaat van de waterbol steekt deze boven de plant uit, dit is niet erg mooi. Daarnaast vond ik de glazen bollen gezien de breekbaarheid niet praktisch in gebruik. En natuurlijk scheelt het een hoop geld, zeker als je er veel wilt bestellen.
- Je kunt ook plastic waterflessen gebruiken, maar hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde: door het formaat zijn deze goed zichtbaar en dit is niet erg mooi.

Rouwvliegjes op je kamerplant
Heb jij je planten te lang te veel water gegeven? Dan kan het zijn dat er onderin de pot een laag water staat. Hierdoor kunnen de wortels van de plant gaan rotten, maar dat niet alleen, er kunnen zich ook rouwvliegjes nestelen.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte / bruinige vliegjes die je plant aantasten waardoor deze niet meer verder groeit en zelfs dood kan gaan.
Je zult dus de rouwvliegjes moeten bestrijden om de plant weer gezond te maken, alleen minder water geven is niet voldoende.

Ik heb de rouwvliegjes een tijd genegeerd, waardoor deze inmiddels een groot deel van mijn planten hadden aangetast. Eindelijk vond ik de tijd om de rouwvliegjes te bestrijden met deze aaltjes en binnen een week waren alle rouwvliegjes weg!
Het duurt trouwens helemaal niet lang om deze aaltjes toe te passen, want je mengt ze met water en giet het bij je planten en dat is het enige wat je hoeft te doen. Dus zonde dat ik zo lang heb gewacht, want mijn planten hadden er veel mooier bij kunnen staan.
In de week erna zag ik bij diverse planten alweer nieuwe bladeren groeien. Bizar hoe snel dit gaat, maar erg fijn dat deze aaltjes zo goed tegen de rouwvliegjes werken en mijn planten weer gezond zijn. Deze aaltjes werken trouwens ook bij de bestrijding van slakken.
Wil jij ook gezonde planten die mooi groeien? Bestel dan snel deze waterbollen, check op rouwvliegjes, en je hebt eindelijk een handig systeem voor het water geven van je planten! Wist je trouwens dat het soms beter is je planten van onderen water te geven of onder water te dompelen? Hier kan je precies lezen hoe dat zit.
Vind je dit lastig? Kies dan voor één van deze planten die weinig water nodig hebben en hiermee een grotere overlevingskans hebben.
Liefs,
Ilse



Koop bij:
Oh ik moet ook echt zoiets hebben. Ik heb namelijk echt geen groene vingers… maar wel heel veel planten!
Nou bestellen dan 😉 Zo leuk om steeds meer planten hier eindelijk eens te zien groeien haha
Hi Ilse,
Wat een goede tip! Ik zag op je eerste foto een prachtige poster / foto van het meisje met de trui. Waar is deze te koop?
Dankjewel, deze is van ViaMartine!