Eenheid creëren in je interieur: zo doe je dat
eenheid creeren in interieur huis

Eenheid creëren in je interieur: zo doe je dat

Ben jij benieuwd hoe je eenheid kan creëren in je interieur? Ik heb een aantal handige tips voor je in dit artikel.

Eenheid in je interieur zorgt voor rust. En waar voor de één eenheid een rustige basis in monochrome tinten is, zal voor de ander een kleurrijk interieur ook eenheid kunnen uitstralen.

Het belangrijkste is dat alles in balans is. Geen ratjetoe aan spullen, maar alleen meubels en materialen waar goed over nagedacht is en die bij elkaar passen.

Benieuwd hoe je dit doet? Ik heb een aantal tips voor je.

Eenheid creëren in je interieur

Start met een moodboard

Grote kans dat jouw interieur niet in balans is, omdat je niet goed weet wat jouw woonstijl is. Zie je wat leuks? Dan koop je het, zonder jezelf af te vragen of het wel bij je stijl past. Voor je het weet staat je huis vol met spullen die niet goed bij elkaar passen.

Daarom is het zo belangrijk om eerst een goed beeld van jouw woonstijl te krijgen. En dit doe je het beste door een moodboard te maken. Op dit moodboard wordt duidelijk welke kleuren en materialen bij je passen.

Check natuurlijk wel even of deze stijl nog overeenkomst met de kleuren en meubels die je al hebt. Het kan soms best een uitdaging zijn om je nieuwe woonstijl te combineren met de meubels en accessoires die je in de loop der tijd hebt verzameld.

Weet je niet hoe je een moodboard samenstelt? In het gratis e-book ‘in 5 stappen naar een interieur dat bij je past’ lees je daar alles over.

Kleuren in balans

Nog iets wat vaak mis gaat in een interieur is dat de kleuren in een ruimte niet in balans zijn. Zonde, wat door je aan de belangrijkste basisregel te houden zorg je voor rust en eenheid.

De 60-30-10 regel: je kiest drie kleuren die voor balans zorgen in een interieur. De basiskleur vult ongeveer 60 % van de ruimte. Voor 30 % van de ruimte kies je een andere kleur, bijvoorbeeld meubels en een vloerkleed. En voor 10 % kies je een accentkleur, bijvoorbeeld voor de accessoires.

Regels mogen natuurlijk ook gebroken worden. Heb jij wat meer ervaring met het uitkiezen van kleuren en wil je wat anders? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen te experimenteren met kleur, dit doe ik zelf ook.

Maar doe dit stapje voor stapje, voor je het weet is het weer een ratjetoe aan kleuren.

Je zou bijvoorbeeld voor 2 of 3 extra accentkleuren kunnen kiezen voor de accessoires, een mooi schilderij of de raambekleding.

Wil jij meer leren over kleur? In de online interieurcursus lees je alle theorie over het uitkiezen van de juiste kleuren voor in huis, zodat jij precies weet welke kleuren mooi staan in de ruimte.

Een kleur- en materiaalplan

De kleuren die je hebt uitgekozen leg je samen met de gewenste materialen vast in een kleur- en materiaalplan. Materialen als een vloer, raambekleding en grote meubels hebben namelijk enorm veel impact op een ruimte.

Het is daarom goed om vooraf na te denken over het type materialen welke je hiervoor wilt gebruiken, zodat deze goed op elkaar zijn afgestemd en kloppen bij de ruimte. Linnen gordijnen passen bijvoorbeeld mooi bij een klassieke uitstraling en robuuste shutters of jaloezieën juist weer bij een modern en strak interieur.

Door deze stap goed te doen zal je minder twijfelen om iets nieuws uit te proberen in huis.

Voorkom losse rommeltjes

De vorige punten gingen over de basis. Maar iets wat ook zorgt voor onrust in huis zijn losse rommeltjes in de ruimte. Heb jij overal en nergens spullen liggen? Geen duidelijke plek voor je accessoires? Dan kan het zijn dat je hierdoor onrust voelt.

Zorg dus voor voldoende opbergruimte voor al je losse spullen, zodat het huis er opgeruimd uitziet. En misschien is het ook wel tijd om te ontspullen en wat zaken weg te doen, die juist voor onrust zorgen. Je zal verbaasd zijn wat voor opluchting je hierdoor kan voelen.

Dus kijk eens rond in huis en verkoop wat spullen op Facebook of Marktplaats, zodat er weer meer eenheid ontstaat in huis.

Met deze tips kan jij eenheid en balans creëren bij het inrichten van je interieur.

Succes!

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

1 gedachte over “Eenheid creëren in je interieur: zo doe je dat”

  1. Prachtig! Wel met kleuren spelen is niet zo makkelijk zoals het lijkt. Er zit wel veel denkwerk aan. De 60-30-10 regel vind ik in dit geval wel handig te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven