DIY: zelf een buitenkeuken maken (stappenplan met uitleg)
buitenkeuken zelf gemaakt

DIY: zelf een buitenkeuken maken

Wil jij zelf een buitenkeuken maken? In deze blog laat ik je zien hoe wij zelf een keuken voor in de tuin hebben gemaakt.

Een aantal weken geleden vertelde ik al waarom wij zo graag een buitenkeuken wilde en liet ik heel veel foto’s van onze buitenkeuken zien. De klus heeft even op zich laten wachten, omdat ik er nogal tegenop zag zelf een buitenkeuken te maken.

Uiteindelijk viel het met het juiste gereedschap gelukkig wel mee, maar het is niet iets wat je even in een aantal uur maakt. Om het niet te ingewikkeld te maken kozen wij voor een eenvoudig ontwerp.

Ga je voor een echte buitenkeuken waar je ook een kraan in wilt monteren of lichtpunten wilt hebben? Dan is het wel verstandig om hiervoor even een loodgieter of elektriciën te laten komen. Besteed je het daarom liever uit? Regel dan een goede vakman, bijvoorbeeld via Zoofy.

De vakantie was voor ons de perfecte timing om ermee aan de slag te gaan. Ik laat je graag het stappenplan zien hoe wij zelf een buitenkeuken hebben gemaakt.

Uitleg hoe je zelf een buitenkeuken maakt

Benodigdheden

  • Houten planken (Wij kozen voor Douglas hout. Het aantal planken hangt van de afmetingen van je buitenkeuken af)
  • Vurenhouten balken
  • Schroeven 7 cm en 5 cm lang
  • Accuboor
  • Zaag
  • Beits in een kleur naar keuze

Werkwijze buitenkeuken maken

Teken eerst uit hoe de buitenkeuken er uit moet komen te zien. De indeling is eventueel later nog te bepalen. Wij kozen zelf voor een afmeting van 180 lang, 120 breed en 60 cm diep. Zo hebben wij meer dan voldoende ruimte om bijvoorbeeld een barbecue te plaatsen.

Daarna ga je aan de slag met de basis. Naar een idee van vtwonen heb ik ervoor gekozen om eerst plinten op de grond te plaatsen, zodat er wat diepte ontstaat. Deze plinten zag je net wat minder diep af dan de planken, zodat er een paar centimeter verschil ontstaat.

Daarna kan je de planken op de plinten leggen en vastschroeven. Deze laat je dus aan elke (zicht)kant een aantal centimeter uitsteken. Als de bodem af is kan je met de achterwand en zijwanden aan de slag.

Leg het aantal benodigde planken op een stabiele ondergrond en bevestig de planken aan elkaar met een vurenhouten lat. Deze latten bevestig je zowel aan de onderkant en de bovenkant van de planken. Via deze latten schroef je de achterwand en zijkant namelijk weer aan de onderkant en bovenkant van de buitenkeuken vast.

Als de basis staat dan kan je de bovenzijde bevestigen. Deze planken schroef je vast aan de vurenhouten latten van de zijwanden.

Als de bovenzijde goed vast zit kan je naar de indeling gaan kijken en op een plek naar keuze tussenschotten maken. Ook hierbij gebruik je weer vurenhouten latten om de planken aan elkaar te bevestigen. Je zult zien dat door tussenschotten te maken de buitenkeuken een stuk steviger wordt.

Tot slot maak je nog plankjes op gewenste hoogte, deze hang je stevig op met behulp van de vurenhouten latten. Ook kan je als je wilt nog deuren maken.

Het is belangrijk dat als de buitenkeuken af is je deze nog verft of beits. Anders zal het hout snel slijten. Met een beitspad zet je de planken heel snel in de beits. Zelf koos ik voor de kleur Helm Groen van Rambo.

Onder een overkapping of veranda staat de buitenkeuken trouwens beter beschut en zal hij minder hard slijten. Maar ook zonder overkapping kan een buitenkeuken prima, mits je goed hout gebruikt en deze met de juiste middelen beschermd.

zelf een buitenkeuken maken

En klaar is je buitenkeuken. Daar ga je vast heel veel plezier van hebben!

Stuur je mij een foto als je ook aan de slag gaat met deze DIY om zelf een buitenkeuken te maken?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven