Punchen voor beginners - uitleg en benodigdheden
punch needling voor beginners

Punchen voor beginners – uitleg en benodigdheden

Wil jij starten met punchen? Ik laat je graag zien hoe je begint met punchen, welke tools je nodig hebt en heb een overzicht van leuke patronen voor je klaargezet.

Zelf ben ik een tijdje terug begonnen met punchen en borduren en ik vind het echt te gek! Maar punchen is toch echt een stukje moeilijker dan borduren, dus daarom is het wel zo handig om goed voorbereid van start te gaan.

Ik vertel je er graag meer over.

Punchen voor beginners

Misschien heb je nog wel nooit van punch needling gehoord en wil je eerst weten wat het is. Het is een ‘nieuwe’ borduurtechniek waarmee je de leukste decoratie voor aan de muur kunt maken.

Je prikt met een punch naald door een doek en haalt op precies dezelfde plek de naald weer terug. Dit is dus anders dan bij borduren, waar je op een andere plek uitkomt. Nog een verschil is dat je niet alleen voor platte steken kunt kiezen, maar ook voor fluffy draden in verschillende lengtes, waardoor een 3d effect ontstaat. Dit kan je ook met elkaar combineren, waardoor een verrassend resultaat ontstaat.

Naast mooie muurdecoratie in borduurringen kan je bijvoorbeeld ook kussenhoezen, etuis en wandkleden maken.

Benodigdheden

Je hebt een aantal materialen nodig om met punchen te beginnen. Dit heb je minimaal nodig:

punchen voor beginners

Let er goed op dat je de goede materialen besteld. Voor wat dikker garen of wol heb je grove punch needle stof nodig en een dikkere naald, zoals deze punch naald. Voor dun garen heb jij juist weer een fijne punch needle stof nodig met een punch needle voor dun garen.

Maak niet dezelfde fout als mij door een fijne punch needle naald te bestellen met een grove punch stof en wol, want daar heb je niks aan.

Je kan ook een punch needle starterskit bestellen, zodat je alle materialen in één hebt. Dit is voor een eerste keer soms zelfs goedkoper dan om alles los te bestellen. Let wel goed op, sommige pakketten komen met punch naald en sommige zonder naald.

Bekijk hier het volledige overzicht van punch needle pakketten.

Zelf heb ik ook dit handige punchboek voor beginners besteld. In dit boek staat een zeer uitgebreide uitleg hoe je kan beginnen met punchen, hoe je dit het handigst aanpakt, tips en oplossingen en veel leuke patronen om te punchen.

Stap voor stap punchen

Als je voor het eerst gaat punchen is het het handigst om te freestylen, net als ik in dit voorbeeld heb gedaan. Je gebruikt dus geen patroon, maar gaat vlakken maken met restjes wol. Dit is het makkelijkst voor beginners en zo leer je het het snelst.

Voor je kan beginnen met punchen moet je eerst de punch stof goed in de borduurring vastzetten. Zorg dat de stof goed strak in de borduurring zit.

Daarna kan je het garen in een kleur naar keuze in de punch naald rijgen. Elke punch needle werkt weer anders, maar als het goed is zit er een beschrijving bij je punch naald hoe dit werkt.

Daarna kan je gaan punchen. Dit is een beetje trail en error en in het begin kan dit een beetje moeizaam gaan. Maar je zult zien dat hoe vaker je puncht, hoe makkelijker dit wordt!

De punch naald is scherp, dus pas op dat je jezelf niet bezeerd. Het grappige is dat je zowel aan de voor- als achterkant van de borduurring kan punchen. Dit hangt ervan af wat je zelfs het mooist vindt.

Als beginner raad ik je aan om aan de achterkant te beginnen, omdat het in het begin nog niet vlekkeloos zal verlopen en het niet erg is als de achterkant er wat rommelig uitziet.

Steek de naald voorzichtig door de stof en haal hem weer terug. Pas op dat je de naald niet teveel terugtrekt, maar hou de naald dicht bij de stof. Dit herhaal je op de plek ernaast, en daarnaast, en zo verder, zodat er een mooi kleurvak ontstaat.

Zelf vind ik het het handigst om eerst de randen van een kleurvlak te punchen en dan het vlak langzaam te gaan vullen.

De naald steek je min of meer achterwaarts in de stof, als je dit een aantal keer doet dan snap je wel wat ik bedoel. Je kan de borduurring meedraaien, zodat de naald altijd achterwaarts blijft staan, of de punch needle meebewegen met de vorm.

Het is heel persoonlijk wat je het prettigst vind, dus probeer dit gewoon uit.

Vergeet niet om af en toe de stof weer strak aan te trekken in de borduurring voor het mooiste resultaat.

Als je klaar bent met een kleur kan je deze voorzichtig afknippen en een volgende kleur aanrijgen. Zo ga je door tot de borduurring vol is of je tevreden bent met de vorm van het punchpatroon.

De achterkant kan je mooi afwerken door de stof tot een centimeter of 5 van de rand af te knippen en daaroverheen een stof te rijgen, of de makkelijke manier, over de rand van de borduurring een kartonnetje te plakken.

En klaar is je eerste punchwerkje!

Patronen

Wil je liever niet freestylen maar zoek je een leuk patroon om te punchen? Ik heb de leukste punchpatronen voor jullie op een rij gezet. Sommige van deze patronen kan je downloaden en sommige kan je als kant en klare DIY kit kopen, zodat je alle bijbehorende materialen in huis hebt.

Je kunt o.a. hier kant en klare punch needle pakketten en patronen kopen:

Mijn eerste punchwerkje heeft een plekje aan de muur in de woonkamer gekregen en ik vind het super tof. Inmiddels heb ik meer punch needle voorbeelden gemaakt die je op de blog kan bekijken. Ook maakte ik dit punch needle kussen, een leuk alternatief op deze muurhangers!

Ik kan niet wachten om nog meer muurhangers met punchen te maken! Wie gaat er nog meer mee aan de slag?

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Punchen voor beginners – uitleg en benodigdheden”

  1. Leuk dat deze techniek weer terugkomt. Ik heb dit zo’n 50 jaar geleden geleerd van mijm moeder. De naald heb ik nog steeds.

    1. Wat leuk dat je al zo lang dezelfde naald hebt, dat maakt het extra speciaal! Ik heb ook nog steeds de breinaalden van mijn moeder, die minstens een jaar of 30 oud zijn. Extra leuk toch? 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven