PVC of laminaat: wat is het verschil en wat is de beste keuze vloer?
pvc of laminaat

PVC of laminaat: wat is het verschil en wat is de beste keuze vloer?

Twijfel jij tussen een pvc of laminaat vloer voor in huis? Lees dan meer over het verschil tussen deze twee houtlook vloeren, zodat je de beste keuze kan maken voor je nieuwe vloer.

Zowel een pvc vloer als een laminaat vloer zijn erg populair, maar als je twijfelt tussen deze vloeren is het soms lastig een definitieve keuze te maken. Iedereen heeft weer andere wensen voor een nieuwe vloer, en er is geen goed of fout, maar door de verschillen tussen deze type vloeren te begrijpen kan je weloverwogen een keuze maken.

PVC of laminaat: 6 verschillen

Prijs

De prijs van een vloer is voor veel mensen vaak doorslaggevend. Over het algemeen is een laminaat vloer goedkoper dan een pvc vloer. Maar de prijs wordt bepaald door veel verschillende aspecten, zoals dikte van de vloer, geschikt voor vloerverwarming en de kwaliteit van de beschermlaag. Een pvc vloer is dus niet altijd duur en soms zelfs goedkoper dan een laminaatvloer. Deze pvc vloeren zijn bijvoorbeeld heel budgetproof.

Samenstelling

Het grootste verschil tussen een pvc vloer en laminaat vloer is de samenstelling van de vloer. Een pvc-vloer is gemaakt van kunststof. Laminaat is gemaakt van in elkaar geperste houtvezels met een toplaag. Wil je echt hout dan is een houten vloer de beste optie en deze kan je onderhouden door de houten vloer regelmatig te lakken.

Duurzaam

De duurzaamheid van de vloer hangt erg samen met de kwaliteit van de vloer. Over het algemeen gaat een pvc-vloer lang mee dankzij een goede toplaag. Pvc-vloeren worden dan ook vaak in kantines en kantoren gebruikt, omdat ze jaren meegaan zonder krassen. Maar toch zijn er ook genoeg verhalen over pvc-vloeren die wel snel beschadigen en vol krassen zitten. Dit heeft vaak met de kwaliteit van de beschermlaag te maken.

Laminaatvloeren zijn vaak iets kwetsbaarder dan pvc-vloeren. Maar ook dit heeft natuurlijk te maken met de dikte van de toplaag en de kwaliteit van de beschermlaag. In ons vorige appartement hadden wij een goedkope laminaatvloer van de bouwmarkt, welke erg gevoelig was en al snel vol beschadigingen zat.

Je kan hier natuurlijk wel iets tegen doen door goede beschermdoppen voor je stoelen en meubels te kiezen.

Nu hebben wij op de 1e en 2e verdieping een laminaatvloer van een iets betere kwaliteit. Na 5 jaar zitten hier nog geen krassen op en ziet deze vloer er nog prima uit. Voor ons was de prijs en het makkelijk leggen van de vloer doorslaggevend en daarom hebben wij voor laminaat gekozen en niet voor pvc.

vloer kiezen laminaat of pvc_

Qua samenstelling is een houten laminaatvloer natuurlijk veel duurzamer dan een pvc-vloer van kunststof, mits het hout op een duurzame manier geproduceerd is.

Vloerverwarming

De meeste pvc-vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, vooral als je voor een gelijmde pvc-vloer kiest. Dit in tegenstelling tot laminaat vloeren, die juist vaker niet dan wel geschikt zijn voor vloerverwarming.

Laat je daarom goed informeren in de winkel of de vloer van je keuze wel geschikt is voor vloerverwarming.

Geluid

Zeker als je in een appartement woont is het belangrijk om voor een geluiddempende vloer te kiezen. Een pvc-vloer is over het algemeen stiller dan een laminaatvloer, maar hierbij is er wel verschil of je voor een pvc klikvloer of lijmvloer kiest.

Voor een laminaatvloer of pvc klikvloer is het altijd aan te raden (en soms zelfs verplicht) om eerst een ondervloer te leggen om geluidsoverlast te voorkomen.

Toepassing

Een laminaatvloer kan niet goed tegen vocht, vooral in de naden kan er snel vocht trekken waardoor de vloer opbolt en beschadigd. Een pvc-vloer is beter bestand tegen vocht. Heb je jonge kinderen of huisdieren waarbij er vaak vloeistoffen op de vloer komen? Dan is een pvc-vloer in dit geval misschien een betere optie.

Er zijn zelfs pvc-vloeren die geschikt zijn voor de badkamer, maar laat je hier wel altijd goed over informeren.

Zoals je ziet zijn er heel wat verschillen tussen een pvc-vloer en laminaatvloer. Welke vloer het beste bij je past hangt af van je wensen, maar ook van je huidige woonsituatie.

Succes met het kiezen van de juiste vloer!

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven