3 tips voor het lakken van een houten vloer en het kiezen van de beste lak
houten vloer lakken

3 tips voor het lakken van een houten vloer

Wil jij een houten vloer lakken? Bekijk dan eerste deze tips om de juiste lak voor de parketvloer uit te kiezen en het handige stappenplan voor het aflakken van de houten vloer.

Het goed onderhouden van een houten vloer is erg belangrijk. Als je dit niet goed bijhoudt dan kunnen er sneller vlekken en andere beschadigingen ontstaan en dit is natuurlijk zonde. Met de juiste tips en voorbereiding voorkom jij deze fout en bescherm jij je houten vloer optimaal.

Voor- en nadelen van het lakken van een houten vloer

Je kan er voor kiezen om je houten vloer of parketvloer te lakken of in de olie te zetten. Parketlak heeft een aantal voor- en nadelen t.o.v. vloerolie, die ik voor je op een rij heb gezet.

Voordelen parketlak:

  • Bij parketlak is er minder onderhoud nodig dan bij een geoliede vloer. Een geoliede vloer moet al snel 1 a 2 keer per Jaar opnieuw in de olie gezet worden en bij een goede houtlak hoeft dit maar 1 keer in de tien jaar gedaan te worden.
  • Ook is een gelakte vloer in het dagelijks onderhoud makkelijker bij te houden dan een geoliede vloer. Op een gelakte vloer ontstaan namelijk minder snel vlekken en een geoliede vloer moet je eigenlijk dagelijks goed reinigen.

Nadelen parketlak:

  • Bij parketlak is het lastiger om beschadigingen aan de vloer weg te werken. Als er krassen ontstaan zal je de vloer eerst moeten schuren om dit mooi weg te werken. Het is niet mogelijk een kleine beschadiging weg te werken, maar je zal de vloer helemaal opnieuw moeten lakken. Gelukkig kan je wel een aantal dingen doen om krassen op de vloer te voorkomen.
  • Wil je liever niet je vloer schuren om de vloer zoveel mogelijk intact te houden? Dan is vloerolie een beter alternatief, want bij parketlak zal je altijd moeten schuren.
  • Daarnaast is lak vaak ook iets duurder dan parketolie.

De beste lak

Als je eenmaal het besluit hebt genomen om je houten vloer te lakken dan wil je natuurlijk ook de beste lak uitkiezen. Het beste kan je kiezen voor een 2-componentenlak, omdat deze slijt-, stoot- en krasvast is. Een voorbeeld hiervan is de Trae Lyx Naturel lak.

Je kunt bij een vloerlak kiezen uit een kleurlak of een blanke lak. Er is zelfs blanke lak met matte look te koop, zodat je niet ziet dat er een lak over de houten vloer is aangebracht.

Daarnaast kan je bij de keuze van de houtlak letten op de droogtijd, samenstelling van de verf en het aantal verflagen wat je moet aanbrengen om zo de beste verf uit te kiezen.

Zo lak je een houten vloer

Heb je de juiste verf voor het lakken van de vloer uitgekozen? Dan is het tijd om je vloer te lakken. Volg deze stappen om je houten vloer te lakken:

  1. Reinig en ontvet de vloer. Het is belangrijk deze stap goed uit te voeren, zodat de verf straks goed kan hechten.
  2. Schuur de vloer goed op. Zorg ervoor dat je geen hoekjes overslaat, ook dit is belangrijk voor het hechtingsproces van de lak.
  3. Zijn er beschadigingen op de vloer? Repareer deze dan en schuur deze plekjes daarna nog een keer voor een egaal resultaat.
  4. Tenslotte kan je de vloer gaan verven. Pas wel op dat de vloer tussen de verflagen door goed opdroogt en schuur de vloer tussen de lagen nog een keer licht op.

Met deze tips en informatie kan jij aan de slag met het onderhouden van je houten vloer. Heel veel succes!

Hout is trouwens de perfecte manier om je huis er warm en gezellig uit te laten zien. Naast een houten vloer kan je op nog meer manieren warmte aanbrengen in huis met hout. Dit zijn 8 verschillende manieren om hout toe te passen in huis.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven