Zo creëer je extra opbergruimte in huis (5 praktische tips)

Zo creëer je extra opbergruimte in huis

Ben jij op zoek naar extra opbergruimte in huis? Misschien woon je wel klein en is het altijd zoeken naar meer ruimte om je spullen op te bergen? Of heb je gewoon heel erg veel spullen en weet je niet meer waar je dit moet laten? In deze blog heb ik een aantal tips voor je om extra opbergruimte te creëren.

Meer opbergruimte is trouwens niet altijd een slim idee. Soms is het beter om eens goed op te ruimen en kritisch naar je spullen te kijken.

Maar misschien heb je dit al wel gedaan en heb je nog steeds meer spullen dan plek. Dan zijn deze tips voor meer opbergruimte om je spullen op te bergen wat voor jou!

5 tips voor extra opbergruimte in huis

1. Creëer extra kastruimte

Heb jij al goed naar je kasten gekeken of je in de kasten zelf extra opbergruimte kan creëren? Soms kan je met een andere kastindeling opeens extra ruimte maken. Zo hebben wij laatst voor onze Kallax kledingkast van IKEA een andere vakindeling gekocht, waardoor wij opeens meer opbergruimte hebben in de kledingkast.

Voor de meeste kasten is eenvoudig extra opbergruimte te creëren. Zelf gebruiken wij deze handige manden in onze voorraadkast, maar deze zijn bijvoorbeeld ook heel handig in een kledingkast of zolderkast.

Ook deze handige kastinzet is super handig om extra ruimte te creëren. Zeker in een kast met weinig planken kan je zo op een eenvoudige manier een extra schap creëren.

Door eerst te kijken of je extra ruimte in de kast kan maken, voorkom je dat je extra kasten of meubels moet plaatsen waardoor het huis steeds voller komt te staan.

2. Stapelbare dozen

Zorg dat je spullen zo min mogelijk ruimte innemen, door deze op een slimme manier op te bergen. Met stapelbare dozen kan je dit op een slimme manier doen.

Door deze dozen effectief te stapelen neemt het namelijk nauwelijks ruimte in beslag en kan je zo makkelijk soort bij soort sorteren.

hema letterkratjes kledingkast organizer opruimen

Zelf vind ik deze stapelbare klapkratjes van de HEMA ideaal. Niet alleen praktisch, maar ook mooi waardoor ze ook in het zicht geplaatst kunnen worden.

Deze letterkratjes zijn ook nog eens praktisch: plaats er de tekst op met wat erin zit en je hoeft nooit meer wat kwijt te raken.

Deze kratjes zijn ideaal voor extra opbergruimte in de slaapkamer of om creatieve spullen in te bewaren. Maar ook voor het opbergen van tijdschriften en administratie zijn ze perfect.

3. Ruimte onder het bed

Benut jij de ruimte onder het bed optimaal? In ons vorige appartement hadden we veel minder ruimte dan nu en daarom kozen we daar voor lades onder het bed.

IKEA heeft een grote keuze in mooie bedden met opbergruimte. Je kunt hier bijvoorbeeld winterdekbedden, dekens, kleding van buiten het seizoen of boeken in opbergen.

Maar ook deze opbergtassen en bakken zijn ideaal als je kleding en textiel wilt opbergen onder het bed.

4. Multifunctionele meubels

inrichten kleine hal_

Door meubels 2 functies te geven bespaar je ruimte en heb je extra kastruimte. Zo is ons bankje in de hal van IKEA ook een opberger voor schoenen en andere spullen. Ook dit bankje is daar een mooi voorbeeld van.

Of denk aan een mooie kist die ook als bankje voor het bed kan dienen, maar waar je ook dekbedden e.d. in kan bewaren. Deze kistbank vind ik bijvoorbeeld erg mooi voor in de slaapkamer en biedt veel extra opbergruimte.

Ook een eettafel of salontafel met lades of schapjes is ideaal om extra spullen te kunnen opbergen. Deze ronde salontafel is industrieel en eigentijds, maar biedt dankzij de handige plank wel extra opbergruimte voor bijvoorbeeld de afstandsbediening, boeken of een theedoos.

5. Creatief met ruimte

Wie niet veel ruimte heeft, moet slim zijn. Bijvoorbeeld door een handige schoenopberger aan de binnenkant van een kastdeur op te hangen of om planken boven de deur te maken.

Deze laatste oplossing hebben we trouwens zelf toegepast in onze berging, waar we zo’n 40 cm onder het plafond aan elke muur planken hebben bevestigd.

Kijk wel goed uit waar je deze tips toepast. Hoe voller een ruimte komt te staan, hoe kleiner deze lijkt.

Zoals ik aan het begin al zei is het soms beter om eerst te kijken of er iets wegkan voor je voor extra opbergruimte kiest. Een tip als planken boven de deur pas je bij voorkeur toe in een ruimte waar je weinig tijd in doorbrengt, omdat het anders kan gaan storen.

Zelf ben ik daarom geen voorstander van hoge kasten in de ruimte, omdat deze eerder voor een vol en kleiner gevoel van de ruimte zorgen, dan voor extra opbergruimte.

Soms is het niet anders, maar zoals je ziet zijn er andere oplossingen om extra opbergruimte te creëren die er tegelijkertijd voor zorgen dat de ruimte niet propvol komt te staan.

Nog meer opruimtips? Bekijk dan deze tips voor het opruimen van speelgoed of deze tips om je kledingkast op te ruimen.

En heb je te weinig opbergruimte buiten? Bekijk dan deze handige tips voor meer opbergruimte in de tuin.

Wil je toch eerst gaan opruimen voordat je voor extra opbergruimte kiest? Dan zijn deze 20 dingen makkelijk om mee te beginnen met opruimen.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven