Kamerplanten verzorging: de 3 meest gemaakte fouten
kamerplanten verzorging

Kamerplanten verzorging: de 3 meest gemaakte fouten

Gaan jouw kamerplanten dood? Weet je niet goed hoe je je kamerplanten moet verzorgen? Grote kans dat ook jij één van de meest gemaakte fouten maakt bij de verzorging van jouw planten.

Maar niet getreurd. Ook ik heb elke fout al weleens gemaakt. Inmiddels verzorg ik mijn kamerplanten een stuk beter omdat ik weet wat ik wel, en vooral ook niet, moet doen.

Daarom deel ik niet alleen de meest gemaakte fouten bij de verzorging van kamerplanten, maar ook de oplossing.

Fout 1: Te veel, of te weinig, water geven

Het is lastig inschatten hoeveel water een plant nodig heeft. De één heeft heel veel water nodig en de ander juist weer heel weinig. En helaas geeft een plant vaak pas aan dat hij te veel of te weinig water heeft gehad als het (bijna) te laat is.

Het is sowieso een goed idee om altijd aan de aarde te voelen voor je je plant opnieuw water geeft. Voelt de aarde droog? Dan is het tijd om wat water te geven. Is de grond nog vochtig? Dan kan je beter even wachten.

Als je de grond van de plant test, voel dan niet alleen aan het oppervlakte maar ook een paar centimeter de grond in. Het water zakt namelijk naar de bodem en het kan dus zijn dat de bovenste laag aarde droog aanvoelt, maar de bodem juist hartstikke nat is. En dat is niet de bedoeling. Als de aarde te nat is gaan de wortels rotten en gaat de plant op termijn zelfs dood.

Aan de grond voelen of je plant water nodig heeft klinkt makkelijker dan het is. Bij mij komt het regelmatig voor dat de bovenste 5 centimeter van de grond droog aanvoelt, maar onderin de plantenpot teveel water zit. En zo gaan de planten alsnog dood.

Dit kan je voorkomen door de planten niet teveel water in één keer te geven. Liever 2 x per week in de zomer een beetje water dan 1 x in de week een heleboel. Ik weet het, dat is lastig als je druk bent. Eerlijk is eerlijk, dit gaat ook bij mij nog weleens mis. Maar uiteindelijk is dit wel het beste voor je planten.

goedkope waterbol hulpmiddel water geven kamerplanten aliexpress

Tegenwoordig gebruik ik deze waterdruppelaars bij het water geven van mijn kamerplanten. Zo kunnen de planten zelf het water pakken wat ze nodig hebben en hoef ik alleen nog maar in de gaten te houden of de waterbollen leeg zijn. Ook deze set waterdruppelaars is een echte bestseller om je planten altijd precies genoeg water te geven.

Om de waterbollen goed te gebruiken moet je wel op een aantal dingen letten. Maar als je deze tips voor het gebruik van waterbollen toepast dan hebben je planten altijd precies genoeg water.

Fout 2: Ongedierte en ziektes niet behandelen

Heeft jouw plant last van ongedierte of ziektes? Zeker als je plant al wat zwakker is dan is de kans op ongedierte groter. Plantenziektes als luis, trips en rouwvliegjes nemen je plant over en stoppen de groei.

In het ergste geval gaat je plant dood en als je niet uitkijkt worden de planten in de rest van het huis ook besmet en zijn straks al je planten ziek.

Het is dus ook belangrijk de ziektes en ongedierten in je plant zo snel mogelijk te bestrijden.

Rouwvliegjes komen bijvoorbeeld voor bij planten die teveel water hebben gehad. De beste manier om rouwvliegjes te bestrijden is met deze aaltjes. Deze heb ik zelf ook gebruikt en de rouwvliegjes waren binnen no time verdwenen. Dezelfde week zag ik weer de eerste nieuwe blaadjes aan mijn planten groeien en sindsdien groeien mijn planten als kool!

Trips zijn een stuk moeilijker te bestrijden. En helaas zitten de kamerplanten bij tuincentra tegenwoordig vaak al vol trips. Hier lees je meer over mijn ervaringen van het bestrijden van trips.

aaltjes bestrijden slakken en ongedierte
aaltjes bestrijden slakken en ongedierte

Voor elke plantenziekte is weer een andere oplossing. Bekijk dan ook deze tips om ongedierte in je planten te bestrijden en ga hier zo snel mogelijk mee aan de slag!

Fout 3: Planten op de verkeerde plek in huis zetten

De éne plant wil graag dicht bij het raam staan, de andere plant wil juist zoveel mogelijk schaduw en weer een ander wil wel veel licht, maar liever geen direct zonlicht. Lastig he al die verschillende wensen?

Als je een plant koopt staat vaak bij de beschrijving hoeveel licht de plant nodig heeft en wat de beste plek in huis voor de plant is.

Koop dus niet alleen een plant vanwege zijn uiterlijk, maar kijk ook of de plant wel geschikt is voor de plek in huis waar je hem in gedachten hebt. Twijfel je of de plek voor de plant wel goed is? Hou de plant dan extra in de gaten. Zo had ik een plant te dicht bij het raam gezet, waardoor zijn bladeren verbranden. Nu de plant weer op een ander plekje staat groeit hij weer en doet hij het super goed. Planten houden er niet van om verplaatst te worden en staan het liefst op één plek, dus kijk hier wel mee uit en doe dit niet te vaak.

En sommige ruimtes zijn ook gewoon heel erg lastig om planten in leven te houden. Zo is onze woonkamer heel erg donker en krijgen planten hier eigenlijk te weinig licht. Hier is weinig aan te doen. Ik accepteer dus dat planten het hier niet altijd overleven en probeer niet te dure planten voor deze ruimte uit te kiezen. Wel heb ik sinds kort een groeilamp om te zorgen dat mijn planten in de winter wel genoeg licht krijgen.

Ook heb ik een aantal kunstplanten in de woonkamer staan. Niet mijn eerste keuze, maar na vele pogingen hier een plant in leven te houden is dit uiteindelijk toch de beste keuze. Kunstplanten zien er tegenwoordig gelukkig steeds meer als echt uit en zijn ook niet zo duur meer, zoals deze kunstplanten voor in de woonkamer.

Met deze tips verzorg jij je kamerplanten wel goed en hoef je niet langer deze fouten te maken. Op de foto’s zie je bijvoorbeeld dat sommige planten wat dode punten aan de bladeren hebben. Dit is uit de tijd dat ik de planten nog op de verkeerde manier verzorgde. Normaal gesproken waren ze nu dood geweest bij mij, maar dankzij de tips uit dit artikel leven de planten nog steeds en komen ze er weer steeds beter uit te zien.

En geen zorgen als er toch eentje dood gaat, niet iedereen heeft groene vingers. Kies dan eens voor één van deze makkelijke kamerplanten of voor een voordeelpakket planten, zodat je toch genoeg planten in huis hebt zonder er teveel geld aan kwijt te zijn of bekijk deze tips om je kamerplanten weer een boost te geven of om de planten in de winter te verzorgen.

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven