IKEA kledingkast: kies en plan de beste kast voor de slaapkamer
inloopkast in slaapkamer

IKEA kledingkast: kies en plan de beste kast voor de slaapkamer

Wil jij een IKEA kast als kledingkast in de slaapkamer? En twijfel je welke kast de beste is voor in de slaapkamer? Bekijk alle informatie over IKEA kledingkasten en plan en combineer je nieuwe kast met dit handige overzicht en praktische uitleg.

Zelf hebben wij een inloopkast met KALLAX kasten en de MULIG roede. Geen standaard keuze, maar wel heel mooi en vooral goedkoop. Graag laat ik je meer originele ideeën en voorbeelden zien van IKEA kledingkasten.

Overzicht IKEA kledingkasten

IKEA heeft honderden verschillende kasten voor in de slaapkamer of kinderkamer. Dit zijn een aantal van de populairste kledingkasten:

  • PAX kledingkast
  • BRIMNES (low budget kledingkast)
  • STUVA (populair in de kinderkamer)
  • PLATSA (ideaal bij een schuine wand in de slaapkamer)

Alsof de keuze nog niet genoeg is kan je ook met kasten die oorspronkelijk niet voor de slaapkamer zijn een kledingkast creëren, zoals de KALLAX kast of IVAR kast. Die laatste kast is bijvoorbeeld ideaal om kinderkleding in te bewaren. Ik vertel je hier zo meer over.

PAX kledingkast

ikea pax zwarte kledingkast

De PAX kledingkast is ongetwijfeld de meest populaire kast in de slaapkamer. Niet zo gek, deze kast is van goede kwaliteit en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan deze kast worden samengesteld als draaideur met scharnieren, deuren met spiegels en schuifdeur. Zelfs een open kast, bijvoorbeeld in een inloopkast, is mogelijk. Ook behoort een hoekkledingkast tot de mogelijkheden.

Ook qua indeling is er van alles mogelijk: planken of roedes, speciale planken voor je mooiste schoenen, een lade voor je sieraden, echt alles kan. Zo heb je toch een kast van hoge kwaliteit voor een lage prijs.

ikea pax inloopkast diy hack
Fotocredits: Mirjam Hart van Een goed verhaal

Ik vind deze hack van Mirjam heel mooi om een inloopkast met de PAX kast te maken. Zo splits je een grote ruimte als de zolder mooi op en kan je de ruimte veel praktischer gebruiken.

Geen idee hoe je de IKEA PAX kledingkast kan indelen en inrichten? Gebruik dan de IKEA PAX opbergplanner om jouw IKEA kledingkast te plannen.

Goedkope IKEA kledingkasten

Ben jij op zoek naar een kledingkast met een klein budget? Ook dan heeft IKEA volop keuze. De KLEPPSTAD, KVIKNE, RAKKESTAD en BRIMNES zijn dan een goede keuze.

Je kan kiezen uit kasten in het wit en zwart, scharnierdeuren of schuifdeuren en de goedkoopste kasten kosten je minder dan 100 euro! Zo zie je maar dat een kledingkast echt niet duur hoeft te zijn. Deze kasten zijn eventueel te combineren met een goedkope ladekast als de KULLEN of KOPPANG, om meer opbergruimte te creëren in een kleine slaapkamer.

Inloopkasten van IKEA

Wil je een inloopkast? Ook dan zijn de kasten van IKEA een goede keuze. Met een inloopkast kan je je eigen kast ontwerpen en deze over de volledige breedte van de muur plannen.

Er zijn meerdere mogelijkheden bij IKEA voor het maken van een open kast of inloopkast. De houten PAX kast is ook hier weer een populaire keuze, maar je kan ook kiezen voor de open systemen als de ELVARLI of JONAXEL. De ELVARLI is van aluminium en geeft daarmee een luxe uitstraling aan de ruimte.

hema letterkratjes kledingkast organizer opruimen

Wil jij een goedkope inloopkast? Dan zijn de KALLAX kasten in combinatie met de MULIG roede een echte aanrader. Geen standaard keuze, maar wij zijn er heel blij mee. Wij hebben in eerste instantie de manden gepimpt met een leren greepje. Inmiddels hebben we een aantal manden vervangen met de kastinzet van KALLAX. Kijk voor meer informatie bij de uitgebreide uitleg over onze inloopkast.

quiet clearing muurverf en ikea malm ladekasten geverfd

Ook de MALM ladekasten zou je kunnen gebruiken als kledingopberger in de inloopkast. Deze kast heeft meer dan voldoende ruimte voor het opbergen van je kleding en accessoires. De MALM ladekasten kan je ook verven, zoals ik heb gedaan. Zelf gebruiken wij deze ladekasten als alternatief voor een linnenkast.

Kasten voor de babykamer en kinderkamer

Ook voor de babykamer en kinderkamer heeft IKEA veel verschillende kasten. De STUVA kasten zijn verreweg het populairst en deze kan je in verschillende opties samenstellen. Ook zijn de frontjes in verschillende kleuren te bestellen, zoals roze voor meisjes en blauw voor jongens, dit is extra leuk voor je kinderen.

Ook de IVAR kast wordt vaak gebruikt als kast om kinderkleding op te bergen. Op de legplanken is veel ruimte voor verschillende kleding. Het leuke aan deze houten kast is dat deze in elke gewenste kleur passend bij de kinderkamer geverfd kan worden, zo heb je een leuke DIY en een originele kast in de kinderkamer!

IKEA kledingkast samenstellen

Natuurlijk zijn er ook een aantal praktische zaken bij het samenstellen van je IKEA kledingkast. Zo hebben de meeste kasten een diepte van ongeveer 61 centimeter. Deze diepte is minimaal nodig voor het ophangen van kledinghangers. Een kledingroede wordt vaak op een hoogte van ongeveer 170 centimeter opgehangen.

Ook is het belangrijk om goed na te denken over het aantal planken, lades en kledingroedes. Wil je vooral kleding op kledinghangers? Dan is het belangrijk dat je hier voldoende ruimte voor hebt. De houten kledinghangers van IKEA zijn trouwens perfect voor in een open kast en daarnaast blijft je kleding op deze hangers ook mooi.

Misschien wil je juist legkasten. In legkasten kan je veel meer spullen kwijt dan in kasten met kledingroedes, dus dit is heel praktisch in een kleine slaapkamer. Daarom zijn legkasten ook zo handig voor het opbergen van beddengoed, handdoeken en andere huishoudelijk textiel.

Heb je veel laden en planken? Dan is een goede vakindeling ook belangrijk. Doe je dit niet dan heb je kans op een rommelige lade waarin je niks meer kan terugvinden. Hiervoor kan je handige kledingopbergers zoals de SKUBB gebruiken, deze zorgen voor overzicht. Je kunt ook voor design opbergers gaan, alhoewel die niet altijd even praktisch zijn.

Is er een schuine wand in de ruimte? Misschien is je slaapkamer wel op zolder en heb je daardoor minder ruimte. Dan moet je extra goed nadenken over de indeling van de kastenwand. Een ladekast zoals de MALM kan hierbij vaak uitkomst bieden. Ook de PLATSA kledingkasten zijn ideaal bij een schuine wand.

Kijk voor een volledig overzicht van IKEA kledingkasten of één van de kledingkast planners op de website van IKEA. Tip: zelf laten wij grote meubels als kledingkasten meestal thuisbezorgen, omdat deze niet in onze auto passen. Met het online winkelen vanuit huis besparen we op impulsaankopen en eten en drinken en hebben we de bezorgkosten weer snel terugverdiend.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven